Meridijani

Teksas: Henri i Džena

Američka država Teksas ovih dana dobila je svoje nove idole – Dženu i Henrija – o čemu svedoče bedževi, majice i ostali suveniri sa likom mladog bračnog para. Reč je, naravno, o 26-godišnjoj ćerki američkog predsednika Džordža Buša koja se udala na, kako kažu, malom ranču svojih roditelja u Krofordu. Venčanje kao venčanje, tipično američko, s tim što je ovo bilo svetska vest zbog čega se pazilo na svaki detalj. Jedan od njih je i to što je mladence venčao sveštenik afroameričkog porekla, prečasni Kirbidžon Kaldvel, dugogodišnji Bušov savetnik, sadašnji saveznik kandidata demokrata Baraka Obame. Jedna od bliznakinja predsednika Buša, Džena, udala se za 30-godišnjeg Henrija Hegera, koji je odmah dobio titulu "prvog zeta" Amerike. Henri je sin vođe Republikanske stranke u Virdžiniji, donedavno je bio pomoćnik glavnog predsednikovog savetnika Karla Ropuva i čeka ga magistarska diploma i posao u sektoru energetike u Baltimoru. Zanimljivo je da je familija Bušovih počela političku karijeru upravo iz toga sektora. Svadba nije bila velika, prisustvovalo je oko 200 zvanica, strogo se vodilo računa da paparaci ne budu u blizini, a informacije koje su plasirane u javnost veoma su šture: mlada Džena i njena majka Lora nosile su kreacije američkog dizajnera Oskara de la Rente, sestra bliznakinja Barbara bila je počasna deveruša, glavni muški svedok bio je mladoženjin brat Džek, dok je mlada dobila burmu sa safirima iz porodične zaostavštine Hegerovih, a posle je plesala uz zvuke hitova Tako si lepa i Ljubav u očima devojke. Mladenci su se venčali u dvorištu ranča ispred oltara specijalno napravljenog za tu priliku, a mladin otac mlade kaže da je bilo "spektakularno" zato što je sunce zalazilo nad jezerom upravo u trenutku kad su mladenci razmenili bračne zavete i obećanja, što je tata doživeo kao blagoslov. Mediji izveštavaju i da je predsednik Buš prilično emotivno reagovao (kažu da je pustio koju suzicu), a na aerodromu Vako u Teksasu izjavio je da se "naša mala ćerka Džena udala za stvarno dobrog momka Henrija Hegera", i da je to sve ono čemu su se on i supruga nadali. Njihova ćerka Džena se pre udaje ponašala nekonvencionalno – volela je žurke, džin-tonik i sve što vole mladi, ali je brzo prestala sa takvim načinom života i posvetila se humanitarnom radu u Latinskoj Americi. Američki mediji su izbrojali svu predsedničku decu koja su se venčala za mandata svojih roditelja – 22, s tim što je prethodno venčanje održano davne 1971. godine kada se udala Triša, ćerka predsednika Niksona.


Rim: Novi Duče

Novi gradonačelnik Rima Đani Alemano, bivši neofašista, pohvalno se izrazio o Benitu Musoliniju rekavši da je on bio nadahnuti arhitekta koji je modernizovao Italiju, kao i da je njoj fašizam bio potreban. Ta izjava je uznemirila mnoge, zbog čega je Alemano dobio nadimak "novi duče", kako ga i doživljavaju njegove pristalice – kada je stigao u gradsku skupštinu, gomila okupljena ispred pozdravila ga je fašističkim pozdravom uzvikujući "Duče!", "Duče!" Izborom Đanija Alemana (50) za gradonačelnika Rima povećava se opasnost od jačanja neonacizma zbog njegove prošlosti (bio je vođa neonacističkog Italijanskog socijalnog pokreta, MSI) i izjava koje je davao stranim medijima da "je bio fašista ili bivši fašista ili postfašista", čega se sada odriče. "Levičari me opisuju kao strašilo, nevaljalu crnu ovcu, ali to je laž." On kaže da mu je smešno kada ga zovu "duče", da nije fašista, da istorija pripada knjigama i tvrdi da je vaspitavan da prezire svaki oblik totalitarizma, bilo da je levičarski ili desničarki. "Nikad sebe nisam smatrao fašistom, čak ni kad sam bio mlad", kaže novi gradonačelnik Rima. "Međutim, 70-ih i 80-ih mi desničari verovali smo da je fašizam u svojoj suštini pozitivan, ali sada smo shvatili da je fašizam totalitaran i generalno negativan i da ga treba osuditi." Ali, smatra da je fašizam ipak modernizovao Italiju navodeći infrastrukturne uspehe, isušivanje močvara i davanje te zemlje seljacima. Sin oficira Đani Alemano politički je aktivan od svoje 13. godine, odnosno od tada je viđan na ulicama u sukobu sa levičarskim protivnicima. Hapšen je nekoliko puta: 1981. godine zbog prebijanja studenta zajedno sa još četvoricom drugara neonacista; 1982. godine zbog bacanja Molotovljevog koktela na rusku ambasadu, a 1989. zbog pokušaja pravljenja blokade prilikom posete predsednika SAD Džordža Buša starijeg. Kada je jednom prilikom upitan odakle mu ožiljak na gornjoj usni rekao je da je to od nekog udarca. "Ali, mnogo je gora činjenica da su mnoge moje prijatelje aktiviste ubili levičari." Stavovi novog gradonačelnika nisu jedino iznenađenje na italijanskoj političkoj sceni od pobede Silvija Berluskonija na izborima, čoveka koji služi svoj treći mandat na mestu premijera. Noviteti su četiri nove ministarke, od kojih je jedna Mara Karfanja. Vlada je položila zakletvu, a analitičari ocenjuju da je ovo najkonzervativnija vlada od Drugog svetskog rata koja je najdalje otišla udesno. Ako je suditi po gradonačelniku Rima, srce je na desnoj strani…


Kartum: Diplomatski raskid

Prethodnog vikenda zvanični Sudan odlučio je da prekine diplomatske odnose sa susednim Čadom zbog podrške napadima pobunjenika Darfura u severnom delu Kartuma, odnosno zbog napada na grad Omdurman preko reke Nil. Vlada je saopštila da je odbila napade pripadnika pobunjeničkog Pokreta za pravdu i jednakost (koji navodno podržava Čad) koji su umarširali u Omdurman iz obližnje vazduhoplovne baze sa namerom da obore režim. Sudan je proglasio vanredno stanje kada su pobunjenici ušli u glavni grad, a zvaničnici su odmah požurili da optuže da iza ovog napada stoji Čad. "Pokret za pravdu i jednakost pokušao je da destabilizuje zemlju, ali su mu se suprotstavile snage bezbednosti Sudana", rekao je jedan od zvaničnika Kamad Obed. "Pokušaj predsednika Čada Idrisa Debija da destabilizuje Sudan je propao", rekao je Obed. Nije neobično, a ni prvi put da vlasti ove dve zemlje optužuju jedna drugu za podršku pobunjenicima koji pokušavaju da obore njihove režime – u februaru su pobunjenici koje je navodno podržavao Kartum došli do kapije predsedničke palate u glavnom gradu Čada Ndjameni pre nego što su savladani. Predsednik Sudana Omar al Bašir hitno se vratio u zemlju iz Saudijske Arabije gde je bio na hodočašću, dok portparol vojske general Osama al Agbaš poručuje pobunjenicima da će biti "mrtvi ili zarobljeni".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST