Vreme uspeha >

Biznis

Prema prognozi Ministarstva finansija, BDP po stanovniku Srbije u 2008. iznosiće 4573 evra, sledeće godine 5103 evra, a 2010. biće 5609 evra

Registri: Osnovano stohiljadito preduzeće u Srbiji

Povodom registracije sto hiljaditog preduzeća u Srbiji, Agencija za privredne registre (APR) organizovala je 9. maja skup pod nazivom "100.000 pokreće Srbiju". Skupu je, pored državne sekretarke u Ministarstvu finansija Verice Kalanović, direktora APR Zvonka Obradovića i direktora Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dejana Jovanovića, prisustvovala i vlasnica sto hiljaditog preduzeća Andrijana Glavina. Ona je rekla da će se njena firma baviti proizvodnjom industrijske ambalaže i najavila da će konkurisati za start up kredit u vrednosti 30.000 evra. Glavina je ovom prilikom dobila laptop od kompanije ComTrade, kao i godinu dana besplatnog interneta od Telekoma. "Prvih 100.000 već je pokrenulo Srbiju, ali posao smo tek započeli. Potrebno nam je još mnogo novih privrednih subjekata, mnogo dobrih poslovnih ideja i mnogo zajedničkog napora da bismo dobili ekonomsku snagu koju Srbija zaslužuje", rekao je na skupu Zvonko Obradović.


Noviteti: Za veću efikasnost

Sektor industrijske elektro opreme kompanije Siemens predstavio je na 52. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu elektromotor koji na efikasniji način koristi energiju. Model SINAMICS G120 vraća energiju u mrežu regenerativnom spregom sa novom kontrolnom jedinicom CU240SPN. Periodi trošenja i vraćanja struje u mrežu vizuelizovani su svetlima (crveno – potrošnja, zeleno – rekuperacija energije). Razmenu je moguće pratiti i pomoću uređaja za merenje SIMEAS P, a vrednosti se prikazuju na kolor displeju. Ovo inovativno rešenje ubrzava i usporava rad tako da efikasno koristi i štedi energiju u elektromotornim pogonima. Na štandu Siemensa izložen je i uređaj koji detektuje probleme u postrojenju, utvrđuje izvore potencijalne uštede energije i tako smanjuje troškove poslovanja.


Komunikacije: IT soba za sastanke

Telekom Srbija investirao je 400.000 evra u četiri najnovija komunikaciona sistema Cisco TelePresence. Reč je o sistemu za vođenje sastanaka na daljinu koji će biti postavljeni u sedištima Telekoma u Beogradu, Podgorici, Banjaluci i Kosovskoj Mitrovici. Time će Telekom postati prva firma u jugoistočnoj Evropi koja je uvela TelePresence. Do septembra će mogućnosti ovog sistema biti isprobane u okviru Telekoma, a nakon toga će usluge moći da koriste zainteresovane kompanije. Sastanak se odvija tako što za stolom u obliku elipse s jedne strane sede učesnici, dok se sa druge strane nalaze plazma monitori na kojima su prikazani učesnici na drugoj lokaciji.


Akcije: Specijalan popust

Verano Motors je 5. maja započeo akciju prodaje "peugeota 407" confort pack 1.8E sa 125 konjskih snaga po ceni od 19.990 evra sa PDV-om. Akcija će trajati dok traju zalihe. Otkad se na svetskom tržištu pojavio 2004. godine, "peugeot 407" se pozicionirao kao idealan za menadžere. Bezbednost i komfor, ali i performanse i praktičnost, karakteristike su koje su većini poslovnih ljudi prioriteti pri izboru automobila. Elegantan i uzbudljiv, ovaj auto svojim vlasnicima omogućava da brzo završe sve svoje poslovne i privatne obaveze.


Sertifikati: Žuta osa dobila HACCP

Najpoznatiji brend kragujevačke kompanije Flores, Žuta osa, postala je prva srpska rakija u čijoj proizvodnji je primenjen sistem bezbednosti namirnica HACCP. Ovaj sertifikat odnosi se i na druge proizvode Floresa: Belu osu, Drozd, Lincuru i Srpsku lozu. Uvođenjem HACCP-a zaokružen je proces sertifikovanja u Floresu. Osnivač i vlasnik ove kompanije Radiša Pljakić je na dan grada Kragujevca, 6. maja, proglašen zaslužnim građaninom Kragujevca.


Krediti: Duži rokovi

Raiffeisen banka je počela da odobrava investicione kredite sa produženim rokovima otplate, mikropreduzećima i preduzetnicima sa godišnjim poslovnim prihodima do pola miliona evra. Rok kredita za kupovinu opreme je produžen sa 72 na 84 meseca, a kredita za kupovinu ili izgradnju poslovnog prostora sa 120 na 180 meseci. Banka odobrava kredite kad postoji potreba klijenta za novom opremom ili nekretninama, za izgradnjom pogona ili proširenjem postojećih proizvodnih kapaciteta, a u cilju modernizacije ili poboljšanja poslovanja. Produženi rokovi otplate ovih kredita važni su jer je potreban duži period da investicija počne samu sebe da otplaćuje.

Banke: Značajne investicije

Piše: Avram Milenković, predsednik Izvršnog odbora KBC banke

KBC Banka, bivša A Banka, 2007. godinu je obeležila usklađivanjem poslovanja sa standardima i grupnim politikama KBC grupe, čija će se potpuna implementacija ostvariti, u 2008. Istovremeno je urađen trogodišnji plan razvoja i budžet na bazi pripremljene strategije KBC grupe. Budžetom je predviđena dokapitalizacija KBC banke u ovoj godini od 40 miliona evra, značajne investicije u razvoj i širenje poslovne mreže, promenu brenda banke, razvoj ICT i softverske podrške, prijem i razvoj kadrova u skladu sa zahtevima savremenog bankarstva. Sve ovo treba da doprinese podizanju kvaliteta usluga klijentima i daljem osvajanju finansijskog tržišta Srbije.

Kao deo veoma ugledne međunarodne bankarsko-osiguravajuće grupacije sa dokazanom besprekornom poslovnom tradicijom, KBC banka je pouzdan partner koji stalnim praćenjem specifičnih potreba klijenata na tržištu, pruža optimalnu podršku klijentima, a primenom novih, modernih standarda u bankarskom poslovanju kontinuirano povećava efikasnost te saradnje što se ogleda u stalnom rastu broja klijenata.

KBC banka je fokusirana na potrebe stanovništva, malih i srednjih preduzeća, ali je spremna za saradnju i sa svim ostalim klijentima kojima je za realizaciju investicionih projekata potrebna finansijska podrška.

KBC banka stvara i razvija isplativo, sigurno i pouzdano okruženje zasnovano na poverenju klijenata.

Rukovodeći se principom transparentnosti poslovanja, KBC banka gradi jednako dobre i profesionalne veze sa medijima.

KBC banka ima razgranatu poslovnu mrežu koju čine 43 poslovnice na teritoriji cele Srbije. Do kraja godine u planu je otvaranje 25 poslovnih jedinica sa posebnim fokusom na Beograd.


Poslovno geslo: Vodi nas inovacija

Piše: Tatjana Fink, generalna direktorka Trima, Beograd

Osnovna filozofija Trima bazira se na balansu između kupaca, zaposlenih, vlasnika i okoline u kojoj radimo. Naš način rada je stalno traženje novoga.

Inovacija je energija koja vodi Trimo u dostizanju boljeg i uspešnijeg – za partnere sa kojima poslujemo u više od 50 zemalja širom sveta. Iskazujemo je kroz naše razmišljanje, korporativnu kulturu, kroz naša dela i aktivnosti. Delujemo proaktivno i odgovorno u nalaženju kompletnih rešenja za naše partnere. Izgradnja fabrike u Šimanovcima je potvrda da pomeramo granice dostignutog. Verujem da će tim profesionalaca i mladih stručnjaka u Srbiji razviti odličnu međunarodnu kompaniju.


 

Extreme

PONUDA: Vranjski Yumco prodaje sto odsto kapitala svoje fabrike Bivoda, a minimalna cena ponude na javnom pismenom nadmetanju treba da iznosi 1,079 milijardi dinara.

CENTAR: Kompanija M-Rodić zakupila je na 99 godina 7500 kvadrata zemljišta u Sremskoj Mitrovici na kojem će izgraditi tržni centar površine 3500 kvadrata.

PRVA: U selu Bašaidu kod Kikinde otvorena je prva fabrika (Sirmatex) u kojoj će 60 radnica šiti odeću za modne kuće "Valentino", "Stefanel" i "Cavali".

REGIONALNI: Delta Maxi će do kraja godine proširiti svoj trgovinski lanac sa deset novih objekata u Srbiji i 23 u regionu: pet u BiH, deset u Bugarskoj i osam u Crnoj Gori.

PAPRENO: Srbija je jedno od najvećih nalazišta tartufa u Evropi i kod nas kilogram ovih pečuraka košta oko 5000 evra.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd: Bogati su postali još bogatiji

DOBITNICI: Oni koji su u teško vreme uspeli da steknu kapital i danas postanu još bogatiji. Na aukcijama i tenderima kupili su mnoga preduzeća ali nigde u bivšim socijalističkim državama nije uspela da se postigne pravda bez obzira na model privatizacije.

GUBITNICI: Zaposleni u državnim preduzećima koja se nisu na vreme privatizovala i transformisala. Kada je neko vlasnik, on vodi računa i o imovini i o zaposlenima.


Bojan Stevanović, direktor Hauzmajstora, Beograd: Gubitnici rade za dobitnike

DOBITNICI: Možda je odgovor u Vibovom aforizmu: "Pre rata nismo imali ništa, onda su došli Nemci i uzeli nam sve."

GUBITNICI: U srpskoj tranziciji gubitnici su svi koji rade za dobitnike, a dobitnici su oni koji upravo gubitnicima objašnjavaju da su baš oni dobitnici.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST