Vreme uspeha >

Biznis

 

Strane direktne investicije po stanovniku u 2007. u Srbiji su iznosile 2029 dolara, u Rumuniji 2182, Poljskoj 3045, Bugarskoj 3177, Hrvatskoj 3963, Sloveniji 4131, Slovačkoj 5101, Češkoj 8181, a u Mađarskoj 8539 dolara

Investicije: Nova fabrika vode u Vrujcima

Si&Si Grupa je 14. marta postavila kamen temeljac za izgradnju novog (drugog) doma vode u Banji Vrujci. Temeljac je zapravo postavilo nekoliko osoba: predsednik Si&Si-ja Vojin Đorđević i njegovi roditelji i poslovni partneri iz Azije koji su u temelj ubacili kamenčiće iz svojih zemalja. Đorđevića, izvor dubine 593 metra, temeljac, radove i radnike blagoslovio je vladika valjevski Milutin. Benžamin Jeo, čija firma u Singapuru zastupa distributere iz Tajvana, Koreje i Japana, rekao je da će strpljivo čekati tu vodu (još nema ime), iako sto drugih postoji na azijskom tržištu, da bi ispunio velike zahteve za vodom iz ovog kraja. Koji Tano, iz kompanije Kosuga, reče da njegov san postaje stvarnost, "jer ćemo u Japanu sebi moći da priuštimo kvalitetnu vodu iz Srbije". Sve je tog dana zapravo odisalo velikim prijateljstvom, a Đorđević je to prokomentarisao sa: "Politika neće uticati na biznis, partneri veruju meni." Nova fabrika, koja će biti podignuta u blizini prvog Doma vode (vlasništvo Vlade Divca), koštaće 11 miliona evra i na dve linije puniće 24.000 flaša na sat.


Promocije: Po receptu majstora

Kompanija Grand Kafa predstavila je 14. marta svoj novi proizvod – Grand Pleasure Premium Espresso, visokokvalitetnu espreso kafu. Ovaj proizvod je jedinstven na domaćem tržištu jer ima svojstva najfinijih italijanskih kafa. "Kao dugogodišnji lideri na tržištu kafe, nastavljamo da uvodimo inovacije i obogaćujemo svoju ponudu. Ovoga puta, doneli smo tajnu pravljenja dobrog espresa iz Italije. Ljubiteljima espreso kafe nudimo proizvod vrhunskog kvaliteta pripremljen prema pravilima italijanskih majstora", istakao je Bojan Knežević, generalni direktor Grand Kafe. Istoga dana, u saradnji sa stručnjacima italijanskog Međunarodnog instituta degustatora kafe otvoren je Grand Trening centar namenjen profesionalnoj obuci barista i vlasnika kafea.


Transferi: Smena u Severu

ATB Sever iz Subotice imenovao je novog generalnog direktora Ernsta Brunera i zahvalio se dotadašnjem Polu Placeru. Bruner je jedan od najuspešnijih i najiskusnijih menadžera u ATB Grupi. Bio je menadžer za restrukturiranje u ovoj grupi, a istu poziciju imao je i u kompaniji Schorch Elektrische Antriebssysteme, koja je deo A-Tec Grupe. Takođe je bio izvršni direktor u kompaniji Vogel & Noot, menadžer u MAN Nutzfahrzeugeu, šef proizvodnje u Steyr Nutzfahrzeugeu i menadžer u Steyr-Daimler-Puchu.


POKLON SO VOŽDOVCA I VERANA: "PEUGEOT BOXER"

Donacije: Kombi školi

Predsednik beogradske opštine Voždovac Goran Lukačević poklonio je kombi "peugeot boxer", donaciju ove opštine i Verano Motorsa, Specijalnoj osnovnoj školi "Miodrag Matić". Reč je o jedinoj osnovnoj školi u Srbiji za edukaciju dece sa cerebralnom paralizom. Novo vozilo će omogućiti mališanima, a ima ih 13, udoban i bezbedan prevoz od kuća do škole i nazad. Direktor marketinga Verana Jovo Srećo najavio je da će kompanija nastaviti sa ovakvim akcijama.


Inovacije: Svetski modeli kod nas

Nakon svetske promocije četiri nova modela mobilnih telefona, Nokia ih je predstavila i srpskom tržištu. Kako reče direktor marketinga Nokie za jugoistočnu Evropu Greg Vilijam, ovi aparati biće dostupni kupcima u Srbiji u drugom kvartalu. Reč je o telefonima N96 (550 evra) i N78 (350 evra) sa najnaprednijim multimedijalnim kompjuterima, N6210 Navigatoru (300 evra) koji ima ugrađen i kompas i N6220 Classicu sa savršenim sistemom za razmenu sadržaja. Svi imaju kamere, blic, 3G, internet vezu, navigaciju itd.


Trgovine: Za ljubitelje prirode

Preduzeće Perfect Produkt otvorilo je u Novom Beogradu prodajni centar Fisherman’s Partner. Objekat se prostire na hiljadu kvadrata i nudi oko 15.000 artikala renomiranih svetskih i domaćih proizvođača namenjenih ljubiteljima životinja i prirode. Ovo je jedina trgovina u jugoistočnoj Evropi koja na jednom mestu ima hranu i lekove za kućne ljubimce, opremu za kampovanje, lov i ribolov. "Pored prodavnice i kozmetičkog salona za životinje, imamo i prvi u Srbiji pet kafe u kome vlasnici mogu da ostave svoje ljubimce, takođe i mini zoo sa neobičnim ribama, pticama, sisarima i zmijama", naveo je za "Vreme" Boris Vasiljev, suvlasnik Perfekt Produkta.


Banke: Nova mera uspeha

Piše: Draginja Đurić, predsednica Bance Intesa

Kvalitetan odnos sa klijentima oduvek je bio jedan od osnovnih parametara uspešnosti poslovanja, a zadovoljstvo klijenta proizvodima i uslugama banke garancija dugoročne saradnje. U savremenim uslovima poslovanja, informacije koje se dobijaju od klijenata u vezi sa njihovim zadovoljstvom proizvodima i uslugama jesu od ključnog značaja jer omogućuju pokretanje konkretnih projekata usmerenih na trajno unapređenje kvaliteta.

Stepen zadovoljstva klijenta može da se evaluira različitim istraživačkim metodama, koje kao krajnji pokazatelj imaju tzv. Customer Satisfaction Index. Ovaj metod kompanije u razvijenim zemljama već godinama koriste kako bi na osnovu rezultata istraživanja formirale svoju poslovnu strategiju i poboljšali kvalitet proizvoda i usluga koje nude. Primenjujući svetske standarde, Banca Intesa je sa ciljem unapređenja kvaliteta servisa pokrenula projekat trajnog i kontinuiranog praćenja i merenja zadovoljstva klijenata proizvodima i uslugama Banke pod nazivom "Slušamo Vas 100%". Slušajući svoje klijente, Banka će biti u mogućnosti da bolje upozna i razume njihove potrebe, odgovori na njih i na taj način gradi dugoročne partnerske odnose. Inače, ovaj projekat je pokrenut prema jedinstvenom principu na nivou grupacije Intesa Sanpaolo, sa osnovnom idejom da se kvalitet usluge i indikatori zadovoljstva klijenata postepeno inkorporiraju u sistem evaluacije rada zaposlenih na svim nivoima, kao i u sistem merenja uspeha pojedinih banaka članica, te grupacije u celini. Prva inicijativa u okviru projekta "Slušamo Vas 100%" podrazumeva ispitivanje zadovoljstva klijenata iz segmenta stanovništva i malog biznisa proizvodima i uslugama, na nivou čitave banke, kao i na nivou pojedinačnih ekspozitura.


Poslovno geslo: Svakog dana pomalo napred

Piše: Petar Petrov, generalni direktor Trayala, Kruševac

Po prirodi sam optimista tako da verujem u pozitivan ishod i onda kada nešto izgleda krajnje beznadežno. Za posao kojim se bavim to je dobro i zahteva istrajnost, upornost, što se na kraju najčešće isplati. U svemu što radim primaran značaj dajem kvalitetu obavljenog posla. To je moj poslovni moto, to očekujem i od saradnika sa kojima radim. Šta me ljuti? Na prvom mestu nepoštovanje dogovora i neispunjavanje obaveza, to je najčešće uzrok neuspeha celine, za koji nisu svi podjednako odgovorni, ali dovodi do lošeg ishoda i nepoverenja poslovnih partnera. Svakog dana pomalo napred, što jednog dana postaje veliki korak.


 

Extreme

AUKCIJE: Beogradsku Jugotehnu kupila je na aukciji Biljana Aleksić iz istog grada za 770 miliona dinara, Predrag Pemić je platio Geotehniku 37 miliona dinara, a Đorđe Rašić je za Novi kolektiv dao 250 miliona dinara.

GRUPISANJE: Beogradski Farmakos kupio je Srbolek po početnoj ceni na aukciji od 29,8 miliona dinara.

PRVA: Delta Generali je prva osiguravajuća kuća u Srbiji koja je građanima omogućila kupovinu polisa preko interneta.

PONOVO: Nakon tri neuspele aukcije za prodaju borske Fabrike lak-žice, država je za 11. april zakazala četvrto nadmetanje po početnoj ceni od 260 miliona dinara.

ISTI: U leskovačkom tekstilnom kombinatu Leteks svih 310 zaposlenih, od direktora do spremačice primaju zagarantovanu zaradu koja sa toplim obrokom i prevozom iznosi oko 14.000 dinara i kasni četiri meseca.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Milan Matić, predsednik SO Mionica: Kad je Srbija jaka, jaki su svi

DOBITNICI: Ko su pojedinačno dobitnici i gubitnici ne znam, ali znam da treba da dobije Srbija. Ne bi trebalo da pravimo nikakve podele, Srbija mora da bude kompaktna, moramo zajedno, od najmanjeg do najvećeg političara, da usmerimo našu zemlju ka napretku. Moramo pričati samo o ekonomiji. Kad je Srbija jaka, jaki su svi.

GUBITNICI: Isto.


Gordana Miletić, predsednica Foruma za modu, tekstil i dizajn: Krah društvenog vlasništva

DOBITNICI: Oni koji su kupili društvene firme.

GUBITNICI: Oni koji su u tim firmama radili.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST