Meridijani

Lahor: Eksplozije

U dva odvojena samoubilačka napada u pakistanskom gradu Lahoru poginulo je najmanje 26 osoba, dok je više od 200 povređeno. Prvi napad izveden je u centru grada, gde je automobil-bomba eksplodirao ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište federalne policije i antiterorističke jedinice. Malik Mohamed Ikbal, šef policije Lahora, izjavio je da je automobil-bomba parkiran ispred policijske stanice i potom dignut u vazduh, pri čemu je uništeno gotovo čitavo prizemlje zgrade. U napadu je poginulo 16 policajaca i nekoliko civila, među kojima i jedna trogodišnja devojčica. U eksploziji su povređena i 32 đaka koja su se u to vreme nalazila u obližnjoj školi. U drugoj eksploziji, koja je usledila samo 15 minuta kasnije na drugom kraju grada, uništena je kuća u kojoj se nalazilo sedište lokalne marketinške agencije. U njoj je poginulo dvoje dece i jedna žena. Pakistanske vlasti za napade krive islamističke grupe povezane sa Al kaidom, koje imaju uporišta duž granice sa Avganistanom, i pobednike prošlomesečnih parlamentarnih izbora. Na izborima su pobedu odnele partija Benazir Buto, bivše premijerke koja je poginula u terorističkom napadu krajem prošle godine, i stranka Navaza Šarifa, takođe eks-premijera. I Šarif i Buto nalazili su se nekoliko godina u izgnanstvu. Ove dve partije trebalo bi da formiraju vladajuću koaliciju, suprotstavljenu predsedniku Pervezu Mušarafu. Navaz Šarif, čija stranka ima jake veze sa islamistima, optužio je predsednika Mušarafa da je kriv za destabilizaciju zemlje prethodnih meseci. On je izjavio da su vojne operacije u plemenskim područjima koje je naredio Mušaraf, glavni američki saveznik u ratu protiv terorizma, otvorile novu liniju podela u Pakistanu. U Mušarafovom saopštenju rečeno je da samoubilački napadi neće umanjiti rešenost vlasti da se bori protiv terorizma. Odmah nakon eksplozija organizovan je protest protiv Mušarafa u centru grada.

Lahor, koji se smatra kulturnom prestonicom zemlje, doskora je bio pošteđen terorističkih napada, koji su od prošle godine postali česta pojava u drugim velikim gradovima. Od početka godine ovo je treća samoubilačka akcija u Lahoru, a prva od parlamentarnih izbora.


Obnovljeni sukobi: Gaza

Izraelske vlasti saopštile su u ponedeljak da su redukovane vojne operacije u Gazi, koje su trajale nešto više od dve nedelje. Do odluke je došlo nakon što je znatno smanjen broj raketa koje su lansirane iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela. Posle dvonedeljnog okršaja, najozbiljnijeg otkako je militantni Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom u junu prošle godine, poginulo je 120 Palestinaca i četiri Izraelca. Predstavnici obe strane izjavili su da nikakvo primirje nije dogovoreno, ali da su pregovori u toku. Pregovori se odvijaju uz posredništvo Egipta, koji je pre nekoliko dana bio domaćin zvaničnicima Hamasa, a tokom vikenda i Izraela. Izrael odbija da direktno pregovara sa Hamasom, pošto Hamas ne priznaje Izraelu pravo na postojanje. Najnoviji sukob u Gazi pogoršao je odnose Izraela i palestinskih vlasti. Palestinski predsednik Mahmud Abas otkazao je pregovore sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, koji su se vodili na sastancima koji se održavaju svake dve nedelje. Jedan Palestinac ubio je prošlog četvrtka osmoricu izraelskih studenata u Jerusalimu. Nakon toga, Ehud Olmert dozvolio je novu izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Osim toga, zbog izraelske blokade, humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična. Ipak, nakon smanjenja vojnih operacija, na inicijativu SAD, najavljeno je da bi pregovori trebalo da se nastave sledeće nedelje.


Beč, La Paz: Zaštita koke

Bolivijske vlasti nameravaju da zatraže od UN-a na Konferenciji o ilegalnim drogama u Beču da uklone biljku koke sa liste opasnih droga. Biljka koke koristi se za proizvodnju kokaina i gaji se masovno na plantažama u Južnoj Americi. Agencije UN-a koje se bave opojnim drogama zatražile su od Bolivije da zabrani žvakanje koke i spravljanje čaja od nje. Bolivijske vlasti odgovorile su da je to napad na njihovo kulturno nasleđe, i da se u njihovoj zemlji koka naziva svetom biljkom. Ona se već vekovima koristi za otklanjanje umora i gladi, kao i u medicinske svrhe i u verskim ritualima. Bolivija važi za trećeg po redu proizvođača kokaina u svetu. Prema analitičarima, većina proizvodnje koke koja se gaji na plantažama odlazi na pravljenje kokaina. U prošlonedeljnom izveštaju Agencije za narkotike UN, Bolivija je opomenuta da se biljka može koristiti samo u medicinske svrhe. Evo Morales, predsednik Bolivije, izjavio je da će njegova zemlja smanjiti broj plantaža koke i "ograničiti proizvodnju samo na tradicionalne potrebe kao što su žvakanje lišća i spravljanje čaja".


Vatikan: Novi gresi

Katolička crkva objavila je novu listu smrtnih grehova, kojoj je, uz tradicionalnih sedam, dodato još sedam grehova aktuelnih u modernom svetu. U nove grehove ubrojani su: zagađivanje okoline, genetska manipulacija, akumuliranje preteranog bogatstva, uzrokovanje siromaštva, trgovina i konzumiranje droge, moralno sporni eksperimenti i povreda osnovnih prava ljudske prirode. Lista je objavljena na seminaru koji je održan u Vatikanu tokom vikenda, a čija je tema bila ohrabrivanje prakse davanja ispovesti. Listu je objavio nadbiskup Đanfranko Điroti. Prema istraživanju katoličke crkve u poslednjih deset godina broj onih koji se ispovedaju smanjen je za 60 odsto. Nadbiskup je izjavio i da u velike grehove modernog vremena spadaju i abortus i pedofilija. Otac Džerald O’Kolins, bivši profesor Univerziteta u Vatikanu, izjavio je za britanski BBC da je "glavna svrha ta da sveštenici koji slušaju ispovesti nisu dovoljno usredsređeni na realna zla današnjeg sveta". Oni danas moraju biti svesniji socijalnog lica greha – nejednakosti na socijalnom nivou. Oni o grehu misle uglavnom na "individualnom nivou". "Mislim da sveštenici moraju imati više osećaja za takve probleme – i za činjenicu da ljudi učestvuju u tome jednostavno ne radeći ništa."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net