Vreme
VREME 897, 13. mart 2008. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

Privatnim obezbeđenjem imovine i lica u Srbiji bavi se 3800 firmi i preduzetnika koji zapošljavaju oko 50.000 ljudi naoružanih sa 40.000 "cevi"

Investicije: Carlsberg nastavlja ulaganja

Od preuzimanja pivare u Čelarevu Carlsberg je uložio 118 miliona evra u fabriku, a planirane investicije u 2008. godini iznosiće 34 miliona evra. "U 2007. kompanija je zabeležila rast prodaje od 21,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što znači da je iz fabrike izašlo 1,5 hektolitara najkvalitetnijeg piva. Sa novim ulaganjima u ovoj godini kapaciteti proizvodnje će se popeti na dva miliona hektolitara piva", istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija. On je naglasio da je tržišni udeo Carlsberga u Srbiji 23 odsto, a plan je da se u 2008. poveća na 25 odsto. U protekle četiri godine, po rečima Radosavljevića, kompanija je uplatila na ime poreza i doprinosa oko 85.000 evra. Carlsberg Srbija je krajem februara na konkursu Privredne Komore Srbije "Uspostavljanje društvene odgovornosti preduzeća u jugoistočnoj Evropi" između 400 kompanija ušao u uži krug od tri društveno najodgovornija preduzeća, a ko je zauzeo prvo mesto biće objavljeno 14. marta.


Akcije: Kreirajte budućnost

Image

Učenici osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih opština imali su mogućnost da se prijave na takmičenje "Create the future" (Kreirajte budućnost), koje kompanija Siemens organizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za obrazovanje. Prijavljivanje učenika počelo je 28. januara i završilo se 3. marta. Ukupno se prijavilo 125 timova. Veće interesovanje je bilo među osnovnim školama iz kojih se prijavilo 80 timova, a manje u srednjim školama (45 timova). Svi učesnici imaju rok do 25. aprila da pripreme i predaju svoje prezentacije, a svečano proglašenje pobednika takmičenja zakazano za kraj maja. "Create the future" je takmičenje u kojem mladi od 12 do 19 godina, u timovima od tri do pet učenika, kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera na računaru.


Saradnja: Topiari od EFG

Botanička bašta "Jevremovac" u Beogradu biće dodatno ulepšana zahvaljujući nastavku saradnje sa Eurobank EFG Štedionicom. U beogradskoj zelenoj oazi biće postavljen topiari – botanička instalacija skulpture pauna od varenog aluminijuma i zelenih cvetnih puzavica. Idejno rešenje skulpture kreiraće članovi Udruženje likovnih umetnika Srbije, odnosno pokreta Topiary Art Trust, koji će potom i realizovati njenu izgradnju. Saradnja između Eurobanke i Botaničke bašte započeta je u septembru 2006. donacijom od 35.000 evra za podizanje Evropskog vrta.


Donacije: Mislimo na druge

Delta City i Delta Humanitarni fond uručili su u sklopu akcije "Mislimo na druge" po jednu profesionalnu mašinu za pranje i sušenje veša beogradskom domu za decu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović". Mašine su kupljene sredstvima prikupljenim uz pomoć zakupaca lokala u Delta Cityju, dok je deo obezbeđen donacijom Delta Holdinga. Ukupna vrednost donacije iznosi 300.000 dinara, a vrsta pomoći dogovorena je sa rukovodstvom doma.


Promocije: Novi čajevi

Grand Pleasure je proširio svoju ponudu čajeva sa dva nova ukusa: kombinacija pomorandže i đumbira i zeleni čaj sa limunom. Egzotičan ukus mešavine aroma pomorandže i đumbira predstavlja iznenađenje za ljubitelje čajeva. Pored neobičnog i primamljivog ukusa, potrošači će moći da uživaju i u lekovitim dejstvima ovog čaja, budući da je poznat blagotvorni uticaj đumbira u odbrani od virusa. Zeleni čaj, koji je već našao mesto među ljubiteljima ovog napitka, obogaćen je ukusom limuna.


Jubileji: Prvih pet godina

Raiffeisen Leasing proslavio je prošle sedmice pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji. Direktor Ralf Zeitlberger se zahvalio klijentima i partnerima na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i najavio ambiciozne planove kompanije u budućem periodu. "Naš cilj je da nastavimo da na visoko profesionalan način izlazimo u susret potrebama svojih klijenata, proširimo spektar usluga i proizvoda i kvalitetom i inovativnošću izgradimo još bolju poziciju na tržištu", izjavio je direktor Raiffeisen Leasinga. Uz originalnu scenografiju koja je gostima te večeri dočarala ambijent stilizovane auto-perionice, glumci Pozorišta na Terazijama izveli su delove mjuzikla Briljantin i filma Car Wash.


Banke: Nastavićemo da ulažemo u Srbiju

Piše: Filipe Gidez, predsednik Izvršnog odbora Societe Generale banke

Societe Generale banka Srbija, najstarija banka sa većinskim stranim kapitalom, obeležila je u 2007. godini punih 30 godina poslovanja u Srbiji. Veliki je put koji smo, zajedno sa građanima ove zemlje, prošli tokom tih 30 godina, od predstavništva Societe Generale Grupe do današnje velike banke sa značajnim udelom u srpskom finansijskom tržištu, mrežom od 90 ekspozitura i 1100 zaposlenih. Poslujući u skladu sa visokim standardima koji važe za klijente u svih 77 zemalja u kojima Societe Generale Grupa postoji, morali smo da se prilagođavamo uslovima lokalnog tržišta, često izloženi pritisku aktuelnih političkih i drugih neekonomskih faktora. Ipak smo uspeli da, čak i u najtežim periodima za Srbiju, održimo visok kvalitet usluga i da u svakom trenutku fizičkim licima i privrednim subjektima ponudimo bankarske proizvode pod najpovoljnijim uslovima.

Mnogo smo uložili u razvoj banke. Samo u izgradnju upravne zgrade u poslovnom centru Novog Beograda investirali smo deset miliona evra, što je prva greenfield investicija i još uvek jedina takve vrste u bankarskom sektoru. Verujemo da smo time dokazali posvećenost naše banke dugoročnom poslovanju, kao i svoje poverenje u Srbiju i njen razvoj u skladu sa evropskim vrednostima. Societe Generale banka Srbija će nastaviti da sprovodi planiranu strategiju razvoja, koja uključuje i dalja ulaganja. Koristeći resurse i podršku Grupe, trudićemo se da pomognemo Srbiji da privuče nove investicije preko potrebne ovoj zemlji da bi ostala na dobrom putu ekonomskog razvoja.


Poslovno geslo: Jasna strategija

Piše: Roman Kratohvil, zamenik predsednika upravnog odbora Alas Holdinga

Image

Kao međunarodna kompanija sa velikim iskustvom na različitim tržištima, uvek se vodimo jasnom strategijom poslovanja i sagledavanjem lokalnih potreba. Zato smo u Srbiju došli da dugoročno investiramo jer verujemo da je Srbija perspektivno tržište sa sve boljim uslovima za strane investicije.
Extreme

PRVA: U Subotici je otvorena fabrika čokolade za mršavljenje, prva te vrste u Evropi, u koju je uloženo 17 miliona dinara.

RAST: Mercator u Srbiji povećao je u 2007. (u odnosu na 2006) prihod za 70 odsto, na 344 miliona evra, što čini 14 odsto ukupnog prihoda ove slovenačke kompanije.

KUPAC: Za 97 odsto kapitala Kruševacputa, beogradski Europark, platio je deset miliona evra.

POBEDNIK: Firma Ambo, čiji su vlasnici Bojan Milovanović (vlasnik Marba) i Andrej Jovanović, kupila je za 1,26 milijardi dinara "Davida Pajića Daku", što je 5,7 puta skuplje od početne cene na aukciji.

SPOR: Manjinski akcionari koji poseduju 23 odsto kapitala jagodinske "Morave" traže da se poništi privatizacija firme jer se dve godine bavila izdavanjem lokala, a ne trgovinom.

VLASNIK: Beogradski hotel Splendid kupio je za milijardu dinara Veselin Rutović, vlasnik hotela Union i nekoliko kockarnica.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Vili Mitova, direktorka agencije Travel House, Beograd: Pobednici treba da imaju jake živce

DOBITNICI: Ako tranzicija znači da sistem prelazi u civilizovaniji i prihvata evropske standarde, onda su dobitnici kvalitetni, brzi i fleksibilni ljudi, čija je konkurentska prednost u unapređenju standarda poslovanja, praćenju novih trendova i stalnom poboljšanju kvaliteta. Pobednici treba da imaju jake živce jer tranzicija nije laka stvar.

GUBITNICI: Oni koji nisu spremni za tržišnu utakmicu i koji misle da je moguće ostvariti poslovne dobiti bez prilagođavanja modernim tokovima.Goran S. Karić, generalni direktor Delta Sporta, Beograd: Stvar je u prilagodljivosti

DOBITNICI: Svi koji su razumeli i adaptirali se na novu tržišnu situaciju. To su, pre svega, kompanije koje su zahvaljujući svojoj viziji stekle respektabilnu konkurentsku poziciju, ali i novi menadžerski sloj koji u novim tržišnim uslovima ima priliku da svoja znanja optimalno iskoristi.

GUBITNICI: Oni koji se nisu snašli i nisu uspeli da se prilagode novim tržišnim uslovima koje karakteriše oštra konkurentska borba.

Image