Vreme
VREME 894, 21. februar 2008. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

U Srbiji posluju tri privatne avio-kompanije: Air Pink, Prins Aviation i Pelikan Airways sa po tri aviona, a letelice poseduje i 18 pojedinaca

Ugovori: Simpo Line u Malom Lošinju

Vranjski Simpo Line potpisao je ugovor sa hotelskom grupom "Jadranka" u Malom Lošinju o opremanju Aurore, najvećeg hotelskog kompleksa na jadranskoj obali. Direktor ovog specijalizovanog Simpovog preduzeća Milorad Andrejević kaže da ugovor glasi na 1,2 miliona evra, da Aurora ima 1400 soba i da Simpo Line do sredine maja treba u celini da opremi 400 soba. U Simpu ističu da je ovaj posao važan za celu kompaniju, jer je hrvatski partner ušao u investicioni ciklus koji će trajati narednih pet godina. Direktorka "Jadranke" Snježana Baljak nagoveštava da je ovaj ugovor samo početak duge i uspešne saradnje sa Simpom, pritom pominjući sve hotele ove grupe. Ukoliko se to dogodi, vranjski proizvođač nameštaja zabeležiće još jedan plus u povratku na hrvatsko tržište, koji je započeo prošle godine opremanjem hotela Admiral u Slanom. Iz Simpo Linea najavljuju da će ove godine opremiti i jedan hotel u Dubrovniku i da im predstoji sličan aranžman na Cresu.


Poslovanje: Rekordna prodaja "Štarka"

Poslovnu 2007. godinu "Soko Štark" je završio sa rekordnom proizvodnjom i prodajom u poređenju sa rezultatima iz prethodnih godina. Proizvodnja je povećana za 17 odsto u odnosu na 2006, a plan prodaje je prebačen. Sa produktivnošću od 19 tona po zaposlenom "Soko Štark" se približio evropskim standardima konditorske industrije. Ove pokazatelje prati i adekvatan finansijski rezultat od oko 65 miliona evra prihoda. Planovi za 2008. – učvršćivanje pozicija u regionu i osvajanje novih tržišta – samo su logičan nastavak osnovne orijentacije od koje "Štark" ne odstupa, a to su kvalitet i razvoj. Potvrda kontinuiranog razvoja je i nova linija ravnog vafla, koja je puštena u pogon početkom 2008. Time je dnevna proizvodnja vafla dvostruko uvećana.


Nagrade: Internet automobil godine

Na šestom izboru za internet automobil godine najveći broj glasova i titulu ELP NetAuto 2008. osvojila je renault laguna 3. Organizator izbora Metro Market uspešno je realizovao kampanju. Rezultat: na internet portal www.netauto.co.yu u periodu od 1. decembra prošle do 31. januara ove godine stiglo je preko 70.000 glasova. Paralelno sa ovim, odvijao se i izbor za Miss ELP NetAuto 2007, četvrti po redu. Titula Miss ELP NetAuto 2007 pripala je Ivani Rajković, a Miss fotogeničnosti ELP NetAuto 2007 je Marija Purić (obe studentkinje iz Beograda). Njih su među 12 kandidatkinja izabrali gosti i žiri završne svečanosti koja je održana 5. februara u beogradskom hotelu Hyatt. Titulu NetAuto do sada su osvojili: folkswagen polo citroen C2, opel astra, renault clio 3, dodge caliber i za 2008. renault laguna 3. U ovogodišnjoj konkurenciji, 20 kandidata su bili: audi A5, citroen C5, chrysler sebring, dodge avenger, fiat 500, ford mondeo, honda legend, hyundai i30, kia cee’d, mazda2, mercedes C-classe, nissan qashqai, opel astra sedan, peugeot 308, renault laguna 3, seat altea freetrack, subaru impreza, škoda fabia, toyota auris i volvo V70. Naslovni sponzor cele akcije bio je ELP.


Priznanja: Popović "Najevropljanin"

Predsednik međunarodne kompanije ABS Holdings dr Nenad Popović dobitnik je prestižne nagrade "Najevropljanin 2007" u oblasti ekonomije. Nagradu za poseban doprinos bržoj integraciji Srbije u Evropu dodeljuju Evropski pokret i Prva evropska kuća u Beogradu i ona je Popoviću uručena 14. februara na svečanosti u Skupštini grada. Dr Popović je predsednik najvećeg srpskog holdinga u oblasti energetike, u čijem sastavu posluje 16 kompanija proizvođača elektronske opreme i dva naučno-istraživačka instituta.


Sponzorstva: Algotech za tenis

Najveći teniski turnir u Srbiji Sony Ericsson Open 2008 powered by mt:s održan je na terenima kluba Gemax od 11. do 17. februara. "Algotech nije samo sponzor teniskog turnira, naša uloga bila je mnogo značajnija – pružali smo tehničku podršku za eksternu i internu komunikaciju. Omogućili smo sudijama i organizatorima da komuniciraju putem bežičnih uređaja, zahvaljujući Avaya IP Dect telefonima. Zatim, Algotech je svim zainteresovanim korisnicima mobilnih telefona omogućio da dobiju najnovije rezultate putem SMS servisa. Predstavnici medija iz celog sveta mogli su da intervjuišu tenisere koristeći Meet-Me servis", objasnio je Aleksandar Bakoč, direktor Algotecha Serbia.


Banke: Dobri efekti štednje

Piše: Stavros Joanu, predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG

Štedionice

Građani Srbije pokazuju sve veće poverenje u štednju novca u bankama, što je potvrđeno i činjenicom da je novoprikupljena devizna štednja dostigla iznos od čak 4,94 milijarde evra. Konkurencijom među bankama, na tržištu se sve češće lansiraju novi i atraktivni štedni proizvodi, sa veoma stimulativnim kamatnim stopama, što klijentima banaka pokazuje da na ovaj način ne samo da mogu uštedeti već i zaraditi novac.

Klijenti koji odluče da oroče novac u bankama, treba da obrate pažnju na karakteristike proizvoda koje im stoje na raspolaganju, kako bi se odlučili za onaj vid štednje koji najviše odgovara njihovim potrebama i očekivanjima. Pored dve osnovne vrste štednje – po viđenju (takozvana a’vista štednja) i oročene, banke omogućuju klijentima da štede i na specijalnim štednim proizvodima (na primer, isplata kamate unapred). Jedan od atraktivnijih oblika je štednja kod koje se kamata uvećava iz meseca u mesec po stepenastom modelu. Značajna povoljnost je i to da pojedine banke omogućavaju fleksibilnost, tako da klijenti kojima je iz bilo kog razloga potreban novac na oročenju, ne gube kamatu za ceo period, već im se odbija samo neto iznos kamate za prethodni mesec.

U zavisnosti od visine štednog uloga i dužine perioda oročenja, a na osnovu atraktivnih kamatnih stopa, građani koji se odluče da štede novac u bankama, mogu za veoma kratak period zaraditi i po nekoliko stotina evra. Uz standardne povoljnosti, banke lojalnost svojih klijenata često nagrađuju i dodatnim pogodnostima. Zato treba obratiti pažnju na promotivne periode i izabrati banku u kojoj se od štednje može ostvariti najpovoljniji prinos.


Poslovno geslo: Pobednička kultura

Piše: Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija

Poslovni moto Carlsberga Srbija jeste posvećenost zadovoljavanju svih interesnih grupa pružanjem najkvalitetnijih proizvoda i usluga, donoseći zabavu i zadovoljstvo svojim potrošačima kroz inovativan i dinamičan duh.

Moj pristup poslovanju baziran je na postulatima matične kompanije sa akcentom na razvijanje snažne pobedničke kulture (pobedničkog duha). Zaposleni predstavljaju ključni faktor ovog koncepta i jedan od glavnih strateških ciljeva za budućnost. Razviti pobedničku kulturu pre svega znači omogućiti zaposlenima da razviju osećaj pripadnosti velikom i uspešnom timu, a zatim izgraditi sinergiju između sektora, kompanija i zemalja u grupaciji.
Extreme

INVESTICIJA: Hrvatska konditorska industrija "Kraš" otvoriće do juna u Šimanovcima distributivno logistički centar vredan pet miliona evra, s namerom da preko Srbije napravi izvozni "skok na istok".

RASKID: Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji zrenjaninskog Šinvoza sa kupcem Nebojšom Ivkovićem iz Beograda jer nije ispunio investicionu obavezu od 20 miliona dinara.

OBNOVA: Novosadski privrednik Slobodan Milisavljević i valjevski pekar Milenko Dragojević kupili su od države za 5,23 miliona dinara Valjevsku industriju kože, krzna i konfekcije i najavili da će obnoviti proizvodnju.

LINIJA: Vranjska fabrika stočne hrane Nutriko pustila je u rad novu liniju kapaciteta oko devet tona na sat.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Zoran Bogićević, direktor Slobode, Čačak: Država nije stala iza nas

DOBITNICI: Mali broj ljudi.

GUBITNICI: U metalskom kompleksu to su proizvođači, jer država nije stala iza nas, nego je dozvolila nekontrolisan uvoz svih aparata za domaćinstvo; recimo, samo prošle godine 108.000 šporeta. Uvoz je bio sa damping cenama, plus su te kompanije imale izvozni stimulans od svojih država, čak po 15 odsto (u Turskoj).Nenad Stevanović, vlasnik Bisera, Arilje: Ne vidim pobednike

DOBITNICI: Ima potencijalnih, ali iz svog ugla ih ne vidim, dakle iz ugla privatnika koji su sve svoje stekli radom generacija, svojim sredstvima, bez kredita i bez političke podrške.

GUBITNICI: Svi. Niko još ništa nije video od te priče o tranziciji.