Slučaj Jelene Karleuše >

Kome smetaju halteri

Zbog spota folk-pevačice u svečanoj sali Karlovačke gimnazije zasedao je Školski odbor, profesori i đaci potpisivali su peticiju za zabranu emitovanja, a pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu Zoltan Jegeš, moralno zgrožen, preti specijalnom inspekcijom. Međutim, najveći kritičari morali bi, nakon gledanja spota, da priznaju da u njemu nema ničega zbog čega bi ga trebalo emitovati posle ponoći, kada deca i puritanci uveliko spavaju. Da je tako, on ne bi premijerno bio emitovan na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem, radnim danom oko 22 časa

Folk-pevačica Jelena Karleuša snimila je novi spot. U njemu se pojavljuje u donjem vešu kako leži na crvenoj satenskoj posteljini pokraj manekena koji na sebi ima samo gaće. Ima golotinje, seksualnih aluzija, pa čak i krvi. Ukratko, ima svega što se dobro prodaje i što široke narodne mase vole da vide. Nema ničega što nam Jelena Karleuša već nije pokazala. Ipak, javnost je zgrožena, ovoga puta više nego bilo kojim dosadašnjim potezom ove starlete.

Spot za pesmu Tihi ubica, sa najnovijeg albuma JK revolution, kojim se Karleuša vraća na scenu posle tri godine pauze, snimljen je u drugoj polovini decembra. Do 24. januara, kada je premijerno prikazan na televiziji Pink, javnost je uživala u blaženom neznanju. A onda je na videlo izašla "strašna istina": jedna od lokacija na kojoj je sniman spot jeste i svečana sala najstarije gimnazije u Srbiji, Karlovačke gimnazije! Od tog trenutka počinje neviđena medijska halabuka: "Karleuša u halterima u Karlovačkoj gimnaziji", "Afera ‘Karleuša’ potresa Karlovce", "Gola u klupi", "Skrnavljenje svetog" samo su neki od novinskih naslova koji su punili stranice domaćih novina prošle nedelje.

JEDNO VEČE U ŠKOLI: Spot Jelene Karleuše

Đaci, roditelji i profesori Karlovačke gimnazije pokreću peticiju za zabranu emitovanja spota, oglašava se i vojvođanski sekretar za obrazovanje i kulturu Zoltan Jegeš, koji osuđuje situaciju sa etičkog stanovišta i smatra da je reč o skrnavljenju svetinje i da će ceo slučaj ispitati inspekcija. Hitno je zakazana sednica Školskog odbora na kojoj novinarima nije dozvoljeno prisustvo. Pravednički gnev u najvećoj meri sručio se na Radeta Zejaka, direktora škole, koji se brani tvrdnjama da nije znao da je sala Gimnazije korišćena za snimanje, te da je neko od radnika tajno organizovao noćni ulazak Karleušine ekipe.

S druge strane, u produkcijskoj kući Visual Infinity, koja je bila zadužena za izradu spota, kažu da je sve urađeno po proceduri i sa znanjem direktora sa kojim su uspostavili kontakt preko sekretarice. "Napominjem da sam sve vreme koordinirao sa ovlašćenim licima Karlovačke gimnazije", kaže za "Vreme" producent kuće Visual Infinity Miloš Krečković, napominjući da je za iznajmljivanje sale plaćeno 30.000 dinara.

GOLA ILI OBUČENA, SAMO NEK JE OPERSKA: U ponedeljak 28. januara održana je još jedna sednica Školskog odbora. Istog dana ekipa "Vremena" posetila je Karlovačku gimnaziju. Peticija za zabranu emitovanja spota već je bila uklonjena sa oglasne table, tako da su na njoj ostali samo rasporedi pripreme učenika za prijemne ispite i termini kurseva stranih jezika.

KAKO TUMAČITI TRADICIJU: Zvono Karlovačke gimnazije

Direktor škole nije bio spreman da razgovara sa novinarima, jer će, kako je rekao, sve što ima objasniti krajem nedelje. Jedina koja se usudila da nešto prokomentariše bila je jedna od pomoćnih radnica, koja smatra nepriličnim prisustvo polugole pevačice u zgradi koja na krovu ima krst: "Mnogo puta je u sali nešto snimano, ali sve su to bile neke lepe stvari. Film Lajanje na zvezde je sniman ovde u školi." Sličnog mišljenja su i učenici, i to baš svaki od njih desetak koji su pristali da govore za "Vreme". Oni smatraju da je ovim događajem ukaljan ugled škole, zgroženi su i misle da škola sa takvom tradicijom nije mesto za "polugolu pevačicu". Na pitanje da li bi im smetalo da je reč o nekoj drugoj pevačici odgovaraju: "Pa, ne bi, samo ako je neka operska." Kategorično tvrde da Karleušu ne slušaju i da se njene pesme i turbo-folk ne vrte na njihovim žurkama.

Šta se ovde zapravo dogodilo? Jelena Karleuša snimila je spot oskudno odevena. "Polugola Karleuša" predstavlja pleonazam od početka njene karijere, tako da u tome nema ničeg novog. Za lokaciju je odabrana svečana sala najstarije gimnazije u Srbiji. Nije prvi put da se ova sala izdaje za snimanja. Takođe, nije novost ni da se različiti objekti od kulturnog i istorijskog značaja često odabiraju za snimanje muzičkih spotova. Oni koji osuđuju ovaj slučaj, kao argument potežu upravo ugled i tradiciju Karlovačke gimnazije. Znači li to da bi šteta, ako je ima, bila manja da se sve odigralo u nekoj drugoj sali u bilo kojoj školi u Srbiji?

Na koji je način, činjenicom da je u sali gimnazije u Karlovcima snimljen spot Jelene Karleuše, ovoj školi naneta šteta? Zbog snimanja nije prekidana nastava, ono nije obavljeno u nekoj od učionica, već u svečanoj sali, koja je, po prirodi stvari, najređe korišćena prostorija u svakoj školi. Sve je obavljeno noću, kada u školi nije bilo nikoga. Ima li u samom spotu nečega što bi kompromitovalo ovu obrazovnu ustanovu? To može da bude predmet rasprava, ali u kadrovima se jedva prepoznaje o kom objektu je reč. Akteri su u donjem vešu, međutim, i najveći kritičari morali bi, nakon gledanja spota, da priznaju da u njemu nema ničega zbog čega bi ga trebalo emitovati posle ponoći, kada deca i puritanci uveliko spavaju. Da je tako, on ne bi premijerno bio emitovan na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem, radnim danom oko 22 časa. Daleko od toga i da je Karleuša prva javna ličnost koja popularnost stiče i održava zahvaljujući skandalima. Takvih ima toliko da bi trebalo da smo dosad oguglali. Nije ovo ni najskandaloznija stvar koju je uradila. Pre tri godine snimila je spot u kom između raširenih nogu drži veliki zlatni krst. Tada su se njome bavili samo tabloidi.

Živimo u XXI veku, u vremenu kada je i Vatikan digao ruke od Madone, a ona sama pronašla sebe u religiji, i kada se čini da se sve što bi moglo biti skandalozno već dogodilo. Ipak, Karleuša nije Madona, a njen slučaj odigrava se u zemlji sa posrnulim sistemom vrednosti. Opšte je mesto da se devojčice u Srbiji ugledaju na oskudno odevene i još oskudnije obrazovane pevačice, a dečaci na kriminalce. Da je drugačije, Karleuša ne bi bila popularna onoliko koliko jeste. Ali, teško da lažni moral može nadoknaditi odsustvo bilo kakvog morala, ako je u tome problem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST