"Violeta" na JuTjubu >

Ruganje policiji

Nakon što je krivična prijava protiv nepoznatog lica dve i po godine skupljala prašinu u ladicama, istražni organi su, prisiljeni snimkom podmetnutog požara, ušli u trag počiniocima

Kada je početkom septembra 2005. godine zapaljena novosadska pekara "Violeta", policija nije pokazala previše volje da rasvetli ovo delo iz koga je kuljala etnička mržnja. Nakon što su sirene u gluvo doba noći razbudile stanare oko Novosadskog sajma, a vatrogasci sprečili da vatra zahvati ceo objekat, pripadnici MUP-a rutinski su uzeli izjavu od vlasnika pekare Vebija Binaja, prošetali do kuće u Bulevaru kralja Petra Prvog iz koje se širio miris paljevine, pokupili bocu s benzinom koja je ležala među krhotinama izloga i otišli. Izostala su uobičajena saopštenja i apeli građanima "da o svim korisnim saznanjima obaveste policijske službenike PU Novi Sad". Apeli su zapravo bili suvišni jer je svedoka bilo više nego dovoljno, s obzirom na to da je podmetanje požara u "Violeti" mirno posmatrala grupa gostiju susedenog lokala. Čitav slučaj bi bio prepušten zaboravu, da se na sajtu YouTube nije pojavio snimak "Šiptari lete u nebo", na kome su svi koji se nisu zatekli na tom mestu u septembarskoj noći, mogli da vide neveselu sudbinu koja je zadesila "Violetu".

BOGOVI RATA: Na crvenoj pozadini koja simbolikom priziva bogove rata, a gledaoce snimka priprema za ono što sledi, ekranom promiče napis – "Reci svima ko si, ne stidi se svoje vere i budi ponosan sin pravoslavlja!", dok se iz pozadine probijaju taktovi srpske himne Bože pravde. Kamera, koju drži nečija drhtava ruka, zumira trojicu mladića koji u gluvo doba noći prelaze novosadski bulevar sa povezima na glavama, prilaze "Violeti" i razbijaju izlog. Dok se benzin razliva po prozoru i podu pekare, njih na trenutak obuzima panika jer je lomnjava stakla isterala na ulicu posetioce susednog fast fuda, ali navijačka baklja koju kroz razbijeni izlog ubacuje jedan od mladića, ubrzo potom izaziva požar. Kadar narušava jedino hitnja vlasnika automobila koji pokušava da sačuva od vatrenih jezika. U završnoj sceni dominira potpis Oslobodilaca, grupe za koju poznavaoci novosadske društvene margine kažu da je sastavljena od maloletnika iz kraja i fudbalskih navijača. Neki drugi izvori smatraju da se iza ovog imena skriva banda huligana iz ulice Pariske komune, koja se obično potpisuju skraćenicom PK. Snimak, koji je izazvao nemalo zgražavanje posetilaca sajta YouTube, postavio je stanoviti Celos iz Soluna, mada potpise i lokacije onih koji razmenjuju klipove na ovom portalu treba uzeti s debelom rezervom, jer ti podaci ne podležu bilo kakvoj kontroli. Administratori sajta ubrzo su skinuli ovaj film, s obrazloženjem da njegov sadržaj krši pravila upotrebe, ali se snimak brzo širio internetom, tako da je YouTube ponovo postao mesto na kome svako, uključujući i samog Vebija Binaja, može videti šta se zbilo tog 3. septembra.

"Osećao sam se užasno kada sam video snimak nakon što su mi prijatelji rekli da se to može pogledati na internetu", priča Vebi Binaj, čija je pekara već nekoliko puta poslužila kao mesto za ispoljavanje šovinističke zapenušalosti. "Gotovo nestvarno deluje kada vidite da neko, bez bilo kakvog razloga, uništava ono što ste sticali godinama", kaže Binaj. Naš sagovornik dodaje da je u požaru izgoreo inventar pekare, vitrina i ulazni deo objekta, procenjujući štetu na tri hiljade evra. Njemu, ipak, nije jasno zašto je sada postavljen taj snimak na internet, priznajući da to ne doživljava kao neku vrstu pretnje: "Ne pada mi na pamet da odem iz Novog Sada. Radim za svoju porodicu, i ovde je moj dom."

METAK U ČELO: Snimak tog vandalskog čina mnogo više je uznemirio novsadsku policiju koja je promptno izdala saopštenje da je u toku "rad na identifikovanju i pronalaženju osoba koje su podmetnule požar u pekari ‘Violeta’". Uz podsećanje kada se to zbilo, Policijska uprava u Novom Sadu otkriva da je tokom dvogodišnje istrage uspela da sazna kako je "požar namerno izazvan od strane nepoznatog lica", i "da je na mestu događaja pronađena flaša napunjena benzinom". Stvari su se bitno promenile nakon što je sa najvišeg mesta doprla gnevna galama zbog mrcvarenja oko rešavanja ovog slučaja, tako da su se na noge digle sve istražne ekipe policije u Novom Sadu, uz čvrstu direktivu da, kako znaju i umeju, otkriju identitet N.N. lica protiv koga je pre dve i po godine podignuta krivična prijava. "Sada smo na tragu izvršiocima", kaže za "Vreme" portparol novosadske policije Stevan Krstić, što znači da je policija za nekoliko dana uspela da sazna imena onih koji su jurišali na trošnu zgradu, i da je samo pitanje trenutka kada će se "ponosni sinovi pravoslavlja" naći iza zatvorskih rešetaka. Kako je krenulo, još će na robiji završiti i oni koji su na YouTubeovom forumu pretili "Šiptarima, ustašama i balijama" i "katoličkim i muslimanskim pičkicama" klanjem, postrojavanjem pred zidom i metkom u čelo.

U međuvremenu je "vanstranačka omladina odana pravoslavlju", kako se predstavljaju Oslobodioci, postavila novi uradak na YouTubeu. Umesto prizora iživljavanja nad pripadnicima drugih naroda koje je policijsko-pravosudna indolencija pretvorila u glinene golubove, oni su svoje parole ukrasili zvucima zvona, crkvenog pojanja i slikama pravoslavnih hramova, pokazujući kako se ideje koje su dovedene do krajnosti pretvaraju u vlastitu suprotnost, tako da takvo rodoljublje donosi samo poniženje rodu koji se tako strasno ljubi, a prave patriote postaju oni koji zaziru od patriotskih osećanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST