Vreme
VREME 890, 24. januar 2008. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

Devizna štednja u 2007. dostigla je 4,8 milijardi evra, što je za 44,2 odsto više nego u 2006. i premašuje vrednost ukupne štednje od 2001. do 2004. godine
Image
INVESTICIJA OD 83 MILIONA EVRA: Cementara u Novom Popovcu

Investicije: Holcim povećava proizvodnju u Srbiji

Rukovodstvo Holcim Srbija a.d. najavilo je da će proizvodnja klinkera u cementari u Novom Popovcu biti povećana sa 2200 na 4000 tona dnevno, zbog čega će kompanija do 2010. uložiti 83 miliona evra u novu opremu. Projekat predviđa podizanje proizvodnje klinkera na 1,2 miliona tona godišnje, ugradnjom petostepenog pretgrejača sa pretkalcinatorom i vertikalnog mlina za mlevenje sirovina. Takođe, biće kupljen savremeni rešetkasti hladnjak i utovarivač klinkera sa dnevnim kapacitetom od hiljadu tona. Do 2016. u planu je investicija dodatnih 72 miliona evra za obnovu fabrike i povećanje kapaciteta. "Od 2002. Holcim Srbija je uložio preko 90 miliona dolara u modernizaciju fabrike, zaštitu životne sredine i infrastrukturu. Najnovija investicija je dokaz našeg poverenja u poslovanje u Srbiji, a proizvodnja će biti namenjena i inostranim tržištima. Ovo je kompleksan projekat u kome će učestvovati veliki broj firmi", istakao je direktor Holcim Srbija Gustavo Navaro.


Proizvodnja: Sunokov rekord veka

U fabrici šećera "Bačka" u Vrbasu prošle sedmice postavljen je rekord veka u preradi šećerne repe. Naime, prerađeno je 571.500 tona šećerne repe, što je najveći uspeh u 95 godina dugoj tradiciji "Bačke". U fabrici u Vrbasu kažu da im je sledeći cilj obaranje rekorda u proizvodnji šećera, koji je sa 84.103 tona postavljen davne 1978. godine. Ovu fabriku privatizovao je novosadski MK Commerce u julu 2003. i osavremenio je, pored ostalog, i uvođenjem poslovno-informacionog sistema SAP. Pre dve godine, "Bačka" je postala deo kompanije Sunoko, čiji su osnivači nemački Nord Zucker i MK Group, a time i deo porodice evropskih proizvođača šećera. Tako je ostvareno obećanje menadžmenta MK Groupa – uključivanje domaće šećerne industrije u evropske poslovne tokove.


Osiguranja: Visok rang Dunava

Na listi evropskog magazina "The Insurer", među 500 najuspešnijih kompanija za osiguranje u centralnoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi, uključujući i zemlje bivšeg SSSR-a, "Dunav osiguranje" zauzelo je 41. mesto. Od osiguravajućih kuća koje posluju u Srbiji, na ovu listu ušlo je još sedam. DDOR je zauzeo 54. mesto, Delta Generali 147, Wiener Stadische 296, "Takovo" 330, "Kopaonik" 396, AMS 375, a "Sava" 433. mesto. Najbolje rangirana srpska kompanija "Dunav" servisira 80 različitih vrsta životnog osiguranja, drži 33 odsto tržišta neživotnih osiguranja, 72 odsto tržišta reosiguranja i preko 50 odsto tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja.


Image

Ugovori: Mercator i First Data

First Data, vodeći provajder rešenja za elektronsko plaćanje u svetu, potpisao je ugovor o procesiranju elektronskih transakcija sa trgovačkom kućom Mercator. Usluge First Date unaprediće proces izdavanja Mercatorovih kartica Pika i prihvatanja ovih i drugih platnih kartica. First Data će biti provajder mrežnih usluga, integrišući sve terminale prodajnih mesta Mercatora (POS) u svoj sistem. Ugovor pokriva sve zemlje u kojima je Mercator posluje.


Sponzorstva: Henkel za Zvezdu

Kompanija Henkel i FK Crvena zvezda zaključili su ugovor o sponzorstvu za 2008. Ugovor su potpisali Nenad Vučinić, predsednik Henkel Adria i Henkel Srbija, Darko Kozlovački, menadžer poslovne jedinice Henkel Lepkovi i Tehnologije i Toplica Spasojević, predsednik FK Crvena zvezda. Tom prilikom Spasojević je izrazio uverenje da će od ove saradnje obe strane imati dobre rezultate, dok Vučinić očekuje da naš najtrofejniji klub doprinese daljem jačanju imidža Henkel Ceresita, lidera na tržištu građevinskih lepkova u Srbiji.


Akcije: Visa Olimpijada mašte

Kompanija Visa, zvanični platni sistem Olimpijskih igara u Pekingu 2008, najavila je početak projekta Visa Olimpijada mašte, koji se prvi put održava u Srbiji. Likovno takmičenje za decu uzrasta od deset do 14 godina počelo je 17. januara i trajaće do 15. aprila. Tokom ovog perioda, u 14 banaka članica Vise i u instituciji za decu sa posebnim potrebama "Pravo na osmeh" biće organizovane umetničke radionice radi promovisanja ideala Olimpijskih igara. Radovi na temu "Jedan svet, jedan san" treba da budu oslikani tradicionalim tehnikama, ali mogu se poslati i u elektronskoj formi. Najoriginalniji mladi umetnik biće nagrađen putovanjem na Olimpijske igre, zajedno sa roditeljima.


Banke: Rastemo, razvijamo se

Piše: Miroslav Pivić, predsednik Izvršnog odbora Laiki banke

Laiki Grupa je snažna finansijska organizacija koja se za više od sto godina iskustva razvila u grupu sa reputacijom u međunarodnom poslovanju.

Odnedavno je članica finansijski izuzetno snažne Marfin grupe.

Prisustvo Marfin finansijske grupe donelo je novu dinamiku razvojnom kursu i obezbedilo potencijal za profitabilnije i efikasnije poslovanje i viši nivo zadovoljenja potreba klijenata.

Na srpsko tržište Laiki banka je ušla početkom 2006. godine i u proteklom periodu se pozicionirala na tržištu kao pouzdan partner u bankarskom poslovanju. U Beogradu imamo devet filijala, a pokrivamo i veće gradove u Srbiji kao što su Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo, Kraljevo i mnogi drugi. Širenje poslovne mreže se u poslednjih nekoliko meseci odvija veoma dinamično. Mi rastemo, razvijamo se. Od početka 2007. godine kapital Laiki banke uvećan je za 158 odsto, a masa izdatih kredita za 31 odsto, što govori o pozitivnoj dinamici razvoja. Naš plan je da 2009. godinu dočekamo sa blizu 50 filijala širom Srbije.

Više od 50.000 klijenata u Srbiji prepoznalo je u nama pouzdanog partnera. Naša ponuda bazira se na pružanju usluga kreditiranja privrede i stanovništva, platnog prometa u zemlji i inostranstvu, e-bankinga, SMS bankinga, platnih kartica, štednje, kao i svih poslova trezora. Modernizacija informacionog sistema je permanentan zadatak Banke, sa ciljem pružanja još kvalitetnije usluge. Konstantno proširujemo svoju ponudu proizvoda i trudimo se da ostvarimo dugoročan odnos s klijentom, na obostrano zadovoljstvo. Takođe, mi smo već uključeni i bićemo i ubuduće uključeni u društvene procese u Srbij, a naši prioriteti u tom smislu su zdravstvo i sport. Planovi su nam veoma ambiciozni, ali ostvarivi.


Poslovno geslo: Razvoj je put do uspeha

Piše: Verner Lange, direktor BASF Srbija d.o.o. Beograd

Čovek koji ne radi na sebi i svom razvoju nema budućnost. Isto važi i za porodicu, društvo, državu, ali i za svaku firmu. Razvoj nas vodi napred, omogućava da rastemo, usavršavamo se i napredujemo u svakom pogledu. Svaki pojedinac treba da teži stvaranju i realizovanju mogućnosti da se razvija, kao što i svako društvo i svaka firma o tome treba da vode računa. Moje dugogodišnje poslovno iskustvo u kompaniji BASF naučilo me je da glavnu pretpostavku svakog uspešnog poslovnog tima čine saradnici koji se ličnim zalaganjem, ali i uz pomoć firme i svojih pretpostavljenih, razvijaju i napreduju.
Extreme

INVESTITOR: Carlsberg Srbija uložiće ove godine 34 miliona evra u povećanje proizvodnje svih vrsta piva u Čelarevu, čime će kapacitet biti povećan za 33 odsto, odnosno na dva miliona hektolitara piva godišnje.

BEŽIČNI: Telekom Srbije postavio je prvih osam baznih stanica za bežičnu fiksnu telefoniju, preko kojih će više od 9000 korisnika u šumadijskim selima ove nedelje dobiti svoju prvu telefonsku vezu.

PRIPAJANJE: Danube Foods Group pripojio je Imleku Novosadsku mlekaru i tako uvećao svoj sastav u kojem su još i subotička, zaječarska i zemunska mlekara, Bambi-Banat i deo "Knjaz Miloša".

PONAVLJAČ: Pošto je propala i šesta licitacija za prodaju drvne industrije "Poreč" u Donjem Milanovcu, nova je zakazana za 13. februar.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Olivera Popović, suvlasnica PSTech d.o.o: Žene su podnele veći teret

DOBITNICI: Svi građani Srbije koji su smogli snage da se prilagode, ali žene su podnele veći teret tranzicije, siromaštva, ostajanja bez posla, i postale dobitnice, jer iz promena izlaze spremnije za izazove, obrazovanije i profesionalnije.

GUBITNICI: Osobe koje su poklekle pred posledicama koje je doneo život devedesetih godina u Srbiji, koje su izgubile motivaciju, veru u bolji život i sistem vrednosti i u okolnostima traže izgovore za sebe i pronalaze krivce u drugima.


Nebojša Vraneš, direktor S.E. Tradea, Beograd: Isto kao u drugim tranzicijama

DOBITNICI: U studiji Svetske banke o razvoju istočnoevropskih zemalja nakon pada Berlinskog zida, objavljenoj 2003, navedeno je da su u prvoj fazi tranzicije dobitnici isključivo tajkuni i insajderi u državnim kompanijama, a svi ostali gubitnici. I kod nas je tako – uklopili smo se u evropski trend barem po nečemu.

GUBITNICI: Ljudi koji svakog jutra ustaju da bi otišli na posao (privrednici). Nažalost, dnevnopolitičke situacije odnele su ideje o radu, zaradi i unapređenju srpske ekonomije.

Image