Vreme
VREME 889, 17. januar 2008. / MERIDIJANI

Meridijani

Peking: Nuklearno množenje

Indijski premijer Manmohan Sing je poslednjeg dana zvaničnog boravka u Kini rekao da bi "dve najmnogoljudnije nacije na svetu – sa višedecenijskom istorijom nepoverenja – trebalo zajedno da sarađuju kako bi razvile program nuklearne energije". "Indija je u potrazi za međunarodnim partnerom u domenu nuklearne energije, uključujući Kinu", naglasio je Sing, dodajući da bi takva saradnja pomogla razvoj programa za raketnu energiju u obe zemlje. "Ubrzani razvoj Indije i Kine dovešće do ekspanzije tražnje za energijom. Mi nemamo drugog izbora osim da proširimo mogućnost dostupnosti energije i da razvijemo strategiju za energetsku bezbednost", rekao je premijer Sing na predavanju u Kineskoj akademiji društvenih nauka. On i kineski premijer Ven Đjabao potpisali su protokol o čvršćoj ekonomskoj saradnji, koji podrazumeva novi, tešnji nivo saradnje u drugim oblastima kao što je obnavljanje napora da se reše sukobi na spornoj granici. Premijer Sing je sreo i predsednika Kine Hua Đintaoa, koji mu je čestitao na uspešnoj poseti rekavši da je bila "kratka, ali veoma produktivna". Indija je nedavno sklopila sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o isporuci nuklearnog goriva i tehnologije, koji još nije stupio na snagu, delimično zbog protivljenja Singove administracije. Kina je tim povodom izrazila rezervu i zabrinutost zbog "umnožavanja nuklearnog materijala".

Bagdad: Misija pomirenja

Image

U Bagdad je doputovala američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, kako bi započela zvaničnu "misiju izgradnje političkog pomirenja", saopštila je Bela kuća. Najpre je irački parlament usvojio prvi u seriji kritičnih zakona koji imaju za cilj pomirenje zaraćenih Iračana, a zatim se Rajsova susrela sa iračkim šiitskim premijerom Nurijem al Malikijem, na čiju vladu Vašington vrši pritisak da učini više na političkom izmirenju između šiita i sunita. Prelomnim momentom za prevladavanje sukoba smatra se nedavno usvojeni zakon koji omogućuje bivšim zvaničnicima partije Baas, nekadašnje vladajuće stranke Sadama Huseina, uključivanje u javni i politički život zemlje. "Predsednik Buš i državna sekretarka Rajs odlučili su da bi bilo dobro da sekretarka ode u Bagdad i doprinese napretku koji je napravljen te da ohrabri nove političke i zakonodavne aktivnosti", izjavio je portparol Bele kuće Gordon Džondrou u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. Kondoliza Rajs je pratila američkog predsednika Džordža Buša na turneji po Bliskom istoku i tada je dogovoreno da državna sekretarska ode u odvojenu posetu Iraku, dok njen predsednik boravi u Saudijskoj Arabiji.

Bogota: Gerilci, taoci i njihova deca

Image

Nedavno oslobođena Klara Rohas (44) dobila je starateljstvo nad trogodišnjim sinom Emanuelom, začetim i rođenim za vreme njenog zarobljeništva u Kolumbiji, sa gerilcem levičarske organizacije Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije. Dečaka, odvojenog od majke kada je imao osam meseci, Klara Rohas je ponovo srela zahvaljujući lokalnoj vladinoj organizaciji Kolumbijski institut za porodicu. Susret majke i sina organizovan je u jednom u državnom sirotištu, majka je plakala i grlila sina, dečak je bio uzbuđen i zbunjen. Gerilci su zarobili Rohasovu, tadašnju menadžerku kampanje francusko-kolumbijske predsedničke kandidatkinje Ingrid Betankort, u februaru 2002. godine. Oslobođena je bezmalo šest godina kasnije, 10. januara 2008. Dečak Emanuel rođen je u aprilu 2004. godine; ime oca, gerilskog borca Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije, nije objavljeno. "Emanuel i majka su prebačeni na specijanu lokaciju", rekla je direktorka Insituta Elvira Forero. "Imaju šest sati za upoznavanje i obnavljanje porodičnih veza." S obzirom na to da procedura dobijanja starateljstva još nije završena, ovaj susret je samo najava mogućeg ishoda. Klara Rohas je otkrila da je njen sin živ u novogodišnoj radijskoj emisiji i sa porodicom je iz Karakasa doletela u Bogotu, gde su je pozdravili kolumbijski državni zvaničnici. Drama sa taocima počela je u decembru kada su gerilci najavili da će osloboditi Rohasovu, Emanuela i političara Konsuela Gonzalesa – ispostavilo se da je dečak bio sve vreme u sirotištu. Ipak, majka će uskoro dobiti dete, ali se gerilska borba koja traje već 40 godina nastavlja. Pretpostavlja se da gerilci i dalje drže oko 750 talaca u skrovištima u džunglama Kolumbije, a šest novih talaca, domaćih turista iz grada Nuku na zapadu zemlje, zarobljeno je tokom vikenda.

Najrobi: Odbijanje Kofija Anana

Vlada Kenije odbacila je u ponedeljak misiju medijatora Kofija Anana, bišveg generalnog sekretara UN-a, koji se ponudio da pokuša da okonča političku nestabilnost u zemlji. U krizi do koje je došlo posle izbora u toj zemlji, poginulo je više od 700 ljudi, a oko pola miliona je bez doma. "Ako Kofi Anan bude dolazio, doći će na naš poziv", reko je Džon Mičuki, ministar u vladi Kibakijevog novog kabineta. "Pobedili smo na izborima i ne vidimo svrhu dolaska bilo kojeg medijatora", rekao je ministar reporterima. Novi kenijski parlament održao je prvu sednicu, a predsednik Kibaki i lider opozicije Raila Odigna položili su zakletvu. Ovo je prvi put da su se dvojica rivala sreli nakon što je predsednik optužen da je pokrao izbore. U vreme sednice policija je okružila zgradu parlamenta i obližnje ulice, kao i glavne saobraćajnice u Najrobiju. Poslanici režima i opozicije pozdravili su aplauzom predstavnika opozicije Raila Odingu, ali kada je Kibaki ušao u prostoriju samo su njegove pristalice aplaudirale, dok su opozicionari sedeli na svojim mestima. Portparol Odinove stranke Ahmed Haši rekao je da dolazak na sednicu parlamenta "ne znači da oni priznaju Kibakija kao predsednika". Nijedna stranka nema dvotrećinsku većinu u parlamentu – Odinga ima 99 poslanika, a Kibaki 43, od ukupno 222 mesta.

(Priredila) B. Vasić