Vreme uspeha >

Biznis

 

Od 2002. do kraja 2007. Akcijski fond Srbije zaradio je 613 miliona evra prodajom manjinskih paketa akcija 1171 firme, a preostale akcije u 300 kompanija prodaće ove godine

Trgovina: Začetak balkanskog lanca RK Neptun

U Subotici je 10. januara Samson Company u svoj lanac robnih kuća tehnike koje već rade u Beogradu i Nišu, upisao prvu svoju RK Neptun Electronics u Vojvodini. Na površini od 800 kvadrata potrošačima je ponuđeno preko 4000 različitih najsavremenijih audio-video uređaja, bele tehnike i kućnih aparata, a za stručni savet i uslugu će se brinuti 27 zaposlenih. Samson je jedna od vodećih kompanija u uvozu, distribuciji i prodaji tehnike. Ona je generalni uvoznik za LG, Fuego i Pataco i distributer za Sony, Electrolux, Zannussi, AEG, Bosch, Moulineux, Tefal, Rowentu i Daewoo. Kompanija je osnovana u martu 1999. sa sedištem u Nišu i zahvaljujući vizionarskim idejama i dobroj poslovnoj strategiji vrlo brzo se probila u sam vrh, kao jedna od najuspešnijih distributerskih kompanija na Balkanu. »Iako se Samson Company bavi veleprodajom, u toku prošle godine prepoznali smo potrebu da krenemo i sa maloprodajnim objektima. Vođeni tom idejom, krajem oktobra smo otvorili robne kuće u Beogradu i Nišu, a sada je Neptun Electronics dostupan i građanima Subotice«, izjavio je tehnički direktor Damir Vučenović. On je najavio da će kompanija razvijati potpuno novi koncept kupovine, sa svim mogućim pogodnostima, prvo u Beogradu, Nišu i u Subotici, a zatim i u svim robnim kućama koje će, nada se, činiti balkansku prodajnu mrežu lanca robnih kuća Neptun Electronics.

Fondovi: Počeo sa radom Delta Dynamic

Društvo za upravljanje Delta Investments objavilo je 10. januara javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica svog novog investicionog fonda – Delta Dynamic. Potpisivanje naloga za pristupanje fondu i prijem uplata za kupovinu investicionih jedinica počeli su 11. i trajaće do 25. januara. Početna vrednost investicione jedinice za vreme trajanja javnog poziva iznosi hiljadu dinara i u tom periodu Društvo će naplaćivati samo fiksni administrativni trošak od 300 dinara. Osnivanjem novog fonda Delta Investments postaje prvo društvo u Srbiji koje upravlja sa dva fonda različite vrste. Za razliku od postojećeg balansiranog Delta Plus fonda, Delta Dynamic predstavlja fond rasta imovine i veći deo svoje imovine (minimalno 75 odsto) ulagaće u akcije.

Promocije: "Peugeot 206 Sedan"

Kompanija Verano Motors je ljubiteljima Peugeota ponudila ograničenu količinu modela "206 Sedan" sa benzinskim motorom od 1,4 litre i 75 konjskih snaga, po ceni koja sa PDV-om iznosi 10.990 evra. Sedan verzija popularnog Peugeotovog modela dolazi sa bogatom serijskom opremom koja uključuje manuelnu klimu, servo upravljač, kodirani ključ, električne podizače stakla, air bagove za vozača i suvozača, svetla za maglu, centralnu bravu, radio CD i metalik boju. Maksimalna brzina ovog automobila je 172 kilometra na sat, a potrošnja bezolovnog benzina u mešovitom ciklusu iznosi 6,3 litara na sto kilometara pređenog puta.

Partnerstva: Pakom sa ViewSonicom

Prvi dogovor u novoj godini, srpska kompanija Pakom potpisala je sa svetskim proizvođačem monitora ViewSonicom. Ova multinacionalka je uočila potencijal srpskog tržišta i kvalitet Pakoma, koji je tako dobio novog partnera. Ipak, najzadovoljniji će biti krajnji korisnici koji će na jednostavan način doći do željenih proizvoda. ViewSonic u svom proizvodnom programu ima CRT i TFT monitore, projektore i komercijalne displeje svih dimenzija.

Usluge: Bez žiranata

Meridian banka Credit Agricole grupa proširila je svoju ponudu proizvoda namenjenih stanovništvu, nudeći mogućnost korišćenja dinarskog gotovinskog kredita pod povoljnim uslovima. Svima koji su zaposleni na neodređeno vreme, penzionerima, vlasnicima preduzetničkih radnji, malog, srednjeg ili velikog preduzeća, Meridian banka nudi gotovinske kredite u iznosu od 40.000 do 800.000 dinara, sa rokom otplate od šest do 24 meseca. Za sve klijente koji primaju platu preko ove banke pripremljeni su specijalni uslovi koji obuhvataju nominalnu kamatu od 18 odsto i grejs period od tri meseca. EKS iznosi 22,64 odsto. Krediti se odobravaju bez revalorizacije a za iznose do 400.000 dinara nisu potrebni žiranti.

Banke: Lider potrošačkih kredita

Piše: Erik Blanštet, predsednik Izvršnog odbora Findomestic Banke

Findomestic Banka je tokom 2007. godine zabeležila rast u svim segmentima poslovanja. U segmentu kreditiranja potrošača, za koji je Findomestic Banka jedina specijalizovana u Srbiji, ostvareno je najveće tržišno učešće i ubedljiva liderska pozicija, dok je Findomestic kredit na prodajnom mestu sada dostupan na preko 1500 lokacija širom zemlje.

U 2008. godini, Findomestic Banka će upotpuniti svoju ponudu kreditnih rešenja za stanovništvo koristeći inovativne distributivne kanale. Građanima Srbije će prvi put biti dostupni i krediti putem telefona, kao i prva kobrendirana kartica.

U segmentu klasičnog bankarskog poslovanja Findomestic Banka je utrostručila plasmane pravnim i fizičkim licima, dok je ukupna aktiva Findomestic Banke premašila sto miliona evra. Kapital banke je u decembru povećan za deset miliona evra, tako da je od preuzimanja Nova Banke, kapital sa inicijalnih deset miliona evra, uz decembarsku dokapitalizaciju, povećan na sadašnjih 37 miliona evra.

Pored toga, Findomestic Banka je tržištu Srbije predstavila potpuno nov i jedinstven distributivni kanal pod nazivom Kredit Butik. Kredit Butik je koncept manje ekspoziture specijalizovane za sve vrste kreditnih rešenja uključujući i kreditne kartice, gde klijenti u prijatnom ambijentu odmah dobijaju odgovor na kreditni zahtev.

U ovoj godini Findomestic Banka će daljim razvojem i agresivnim rastom u svim segmentima, na najbolji način iskoristiti sinergiju klasičnog bankarskog poslovanja sa pravnim i fizičkim licima i uskospecijalizovanog segmenta kreditiranja potrošača.

Poslovno geslo: Ništa nije nemoguće

Piše: Miodrag Babić, predsednik Hemofarma, Vršac

Ništa nije nemoguće, pitanje je samo koliko truda uložiš. To je geslo koje sam počeo da primenjujem u vreme sankcija, silnih prepreka i problema sa kojima smo se suočavali. Ovaj moto je bio u funkciji ohrabrenja i podstreka za mene samog i moje saradnike da u tim vanredno teškim okolnostima napravimo odlične rezultate i značajne poslovne iskorake uprkos svim rizicima, teškoćama i iskušenjima. Pošto se tada pokazao validnim, moto je ostao.


 

Extreme

ČESTITKE: Tokom novogodišnjih praznika korisnici mreže Mobilne telefonije Srbije razmenili su 134.499.102 SMS poruke, a najviše 1. januara – oko 60 miliona poruka.

INVESTICIJE: Fabrika kamena i kreča „Jelen Do" kod Požege uložiće ove godine 7,5 miliona evra u izgradnju nove krečne peći i još 2,5 miliona evra u poboljšanje drugih uslova proizvodnje.

STRUJA: Termoelektrana „Nikola Tesla" pustila je 10. januara u rad termoblok A4, snage 308,5 megavata, čija je revitalizacija koštala 76,2 miliona evra i najveća je investicija ove TE iz sopstvenih sredstava.

DIM: Prodaja kubanskih i dominikanskih cigara i cigarilosa u Srbiji prošle godine povećana je za 200 odsto u odnosu na 2006. iako se njihova cena po komadu kreće od 300 do 11.800 dinara.

SKLADIŠTE: Beogradski Velefarm uložiće pet miliona evra u izgradnju automatizovanog skladišta za lekove i druge farmaceutske proizvode.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dejan Ćurčić, generalni direktor HintTecha, Novi Sad: Dobitinici će biti mladi

DOBITNICI: Iako to možda ne deluje tako u ovom momentu, dobitnici će biti mladi, posebno radni deo populacije sa višom i visokom stručnom spremom. Približavanje EU-u će dodatno i na duži rok stabilizovati tražnju za mladim stručnjacima.

GUBITNICI: Deo radnika i većina nezaposlenih starijih od 40 godina, školovanih i pripremanih za rad u planskoj privredi. Oni koji su u nemogućnosti da se prekvalifikuju ili samozaposle tražiće izlaz u sve manjoj pomoći države.

Marina Antić, direktorka firme Bolji posao d.o.o. Beograd: Počinje da se vrednuje znanje

DOBITNICI: To su sve obrazovane i vredne osobe koje žele svakodnevno da se usavršavaju i grade svoju karijeru, da poštuju evropske standarde poslovanja i spremne su za inovacije. U procesu tranzicije počinje da se vrednuje znanje.

GUBITNICI: Oni koji su navikli da zarađuju presipajući iz šupljeg u prazno, razni špekulanti. Oni neće moći da se snađu u uređenoj evropskoj državi.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net