Vreme uspeha >

Biznis

 

Od 2000. do septembra ove godine ukupan spoljni dug Srbije povećan je sa 10,8 na 23,2 milijarde dolara, od čega država duguje 38 odsto, a privatna preduzeća 62 odsto

Jubileji: Deset godina Coca-Cola HBC u Srbiji

Pod sloganom "10 za odličan uspeh!", Coca-Cola Hellenic Bottling Company Srbija je 15. decembra u svečanoj atmosferi foajea Jugoslovenskog dramskog pozorišta proslavila prvu deceniju poslovanja u našoj zemlji. "U početku je kompanija imala samo dve proizvodne linije i godišnju proizvodnju od 85 miliona litara. Danas ima pet distributivnih centara širom zemlje, 14 proizvodnih linija i osvežava svoje potrošače sa 380 miliona litara 150 različitih proizvoda (i pakovanja) godišnje. Zahvaljujući timskom duhu i svakodnevnoj požrtvovanosti zaposlenih, kompanija je danas vodeći proizvođač bezalkoholnih pića", rekao je generalni direktor Coca-Cola HBC-a Stefanos Vafidis. "Prvu deceniju proveli smo u apsolutnoj posvećenosti potrošaču i partnerima sa kojima smo zajedno razvijali tržište, trudeći se da u svemu što radimo budemo još bolji, brži i efikasniji! Naš uspeh je i uspeh naših partnera", dodao je Vafidis.


Statusi: Carnex Dvorski liferant

Industrija mesa Carnex iz Vrbasa je 8. decembra, na svečanosti u Belom dvoru, dobila prestižni status Dvorskog liferanta. Naziv Dvorski liferant je prvi put posle Drugog svetskog rata dodeljen kompanijama koje su tokom prethodnih godina snabdevale svojim proizvodima ili uslugama kraljevski dvor. Ukazom koji je Carnexu dodelio Nj.k.v. prestolonaslednik Aleksandar II, kao starešina Kraljevskog Doma Karađorđevića, lider u industriji mesa i mesnih prerađevina stekao je pravo korišćenja naročitog znaka "Sa preporukom Nj.k.v. prestolonaslednika Aleksandra II" na ambalaži svojih proizvoda. Institucija Dvorskog liferanta postoji u svim parlamentarnim monarhijama u Evropi, gde neki od najčuvenijih svetskih proizvoda sa ponosom na ambalaži ističu ovaj znak.


Nagrade: Samsungu 32

Samsung Electronics dobio je 32 nagrade za dizajn i tehnička dostignuća od Međunarodne izložbe potrošačke elektronike (IPE/CES), koja će trajati od 7. do 10. januara u Las Vegasu. Lista odlikovanih IPE nagradama za inovacije za 2008. objavljena je i na njoj su 12 Samsungovih audio/video i proizvoda potrošačke elektronike (četiri televizora, dva medija plejera i po jedan MP3 plejer, kućni bioskop, kamkorder, kombinovani HD plejer, set bluetooth zvučnika i frižider). Zatim, 20 Samsung Electronics IT i mobilnih proizvoda (dva štampača, tri monitora, trinaest mobilnih telefona, jedan ultra mobilni PC i jedan hard disk).


Noviteti: Voćna čarolija

Stork iz Kule, koji posluje u sklopu Kompanije Rodić MB, lansirao je "voćnu čaroliju" – osvežavajuće bezalkoholne napitke obogaćene vitaminima i sa povećanim sadržajem voćnog soka. Fru It Green apple je negazirano piće sa minimum 20 odsto soka jabuke. Fru It Multivitamin sadrži sok narandže, obogaćen mešavinom deset vitamina. U širokoj lepezi ukusa novih napitaka su i Fru It sa narandžom, šumskim voćem, sa crvenom narandžom itd.


Kozmetika: Nova vizija Nivee

Kompanija Beiersdorf najavila je novu viziju "Lepota je...", kojom će se u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda Nivea ubuduće rukovoditi. Nova vizija proizišla je iz detaljnog istraživanja promena u potrebama potrošača, prvenstveno žena, kojima više nisu dovoljni samo kvalitetni i efikasni preparati već žele da ih koriste lako i brzo. "Nivea će nastojati da svakoj ženi omogući dostizanje ličnog ideala lepote", istakao je Peter Kojs, generalni direktor Beiersdorf Beograd, i dodao da je Nivea lider na tržištu kozmetike u Srbiji sa udelom od 28 odsto.


Trgovina: "M-Rodić" u Inđiji

Kompanija "M-Rodić" je 12. decembra otvorila Tržni centar u Inđiji. Objekat površine oko 2500 kvadrata izgrađen je za sedam meseci, a vrednost ulaganja iznosi preko četiri miliona evra. Tržni centar čine Supermarket "M-Rodić", devet lokala u zakupu i parking sa 54 mesta, i u njima je ukupno zaposleno preko 60 ljudi. Supermarket u ponudi ima preko 10.000 domaćih i stranih proizvoda. Pod krovom "M-Rodić" centra svoje mesto su našli: Osh Kosh – dečji program, Tiffany – tekstil za mlade, Svilanit – tekstil, Telenor – mobilna telefonija, kafe Fonte, apoteka Leut, Rang – tekstil, Helona – čarape i kladionica Atlantik. Potrošačima je omogućeno plaćanje svim platnim karticama.


Banke: Stvaramo jakog partnera

Piše: Marinis Stratopulos, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke

National Bank of Greece finalizirala je akviziciju 99,4 odsto akcionarskog kapitala Vojvođanske banke a.d. Novi Sad krajem 2006. Ova akvizicija, za koju je bilo zainteresovano 11 evropskih banaka, smatra se u Srbiji najvećom i najznačajnijom prodajom banke u državnom vlasništvu do danas.

Vojvođanska banka, institucija s dugom tradicijom u Srbiji, predstavlja jedan od najpoznatijih brendova u zemlji. Štaviše, NBG Grupi smo pridružili banku koja ima široko rasprostranjenu mrežu od 169 poslovnih jedinica; koja je vodeći izdavalac Visa i Dina platnih kartica; poseduje veliku bazu klijenata i veliko poverenje klijenata izraženo kroz veliku depozitnu bazu u domaćoj valuti, kao i značajan tržišni udeo u domaćem i međunarodnom platnom prometu. Nakon akvizicije Vojvođanske banke, NBG Grupa se prema ukupnoj aktivi pozicionirala na peto mesto, dok je prema veličini mreže na drugom mestu (ukupno 204 poslovne jedinice), potvrđujući potencijal daljeg rasta u srpskom bankarskom sektoru. Prema trogodišnjem planu naše grupe, u 2009. region jugoistočne Evrope će ostvarivati 13 odsto prihoda cele Grupe. Doprinos Srbije prihodima u regionu se očekuje u vrednosti od 20 odsto. Zbog toga, a uzimajući u obzir dugogodišnji potencijal naših banaka u Srbiji, ujedinjenje Vojvođanske banke sa NBG a.d. Beograd je od strateškog značaja za NBG Grupu. Kombinujući veliku bazu klijenata i reputaciju brenda Vojvođanske banke sa operativnom platformom NBG Beograd, a sve uz podršku NBG-a u razvoju bankarskih proizvoda, upravljanja poslovanjem, informacionim tehnologijama, kao i zahvaljujući kapitalu i depozitnom potencijalu, u Srbiji ćemo stvoriti jakog partnera NBG Grupi i domaćoj ekonomiji.


Poslovno geslo: Posvećenost poslu

Piše: Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora Vip mobilea

Uspeh jedne kompanije zavisi od potpune posvećenosti poslu i dobrog tima ljudi koji rade u njoj. Da bismo se usavršavali stalno treba ispred sebe da postavljamo nove izazove. Dogovori su važni, ali ne treba da traju. Još je važnije blagovremeno doneti pravu odluku i uraditi ono što je zacrtano. Treba upamtiti da dobar plan ne vredi ništa bez odlične izvedbe. Greške se događaju, ali iz njih treba učiti i tako sprečiti da se ponove. Poslovni lider treba uvek da bude spreman da uradi ono što i od drugih očekuje. I na kraju, ali ne manje važno, uvek treba slušati svoje korisnike.


 

Extreme

SARADNJA: Treću godinu zaredom, šabačka Galeb Groupa potpisala je sporazum o saradnji sa Bira Tiraneom, najvećim proizvođačem piva u Albaniji, kojem isporučuje zatvarače za flaše.

EKSPANZIJA: Bugarska kompanija Kalvača Holding, koja preko firme Tempo Gas drži više od 70 odsto tržišta gasne opreme u Srbiji i instalirala je 272 gasne stanice, počela je da gradi i benzinske pumpe.

NAJVEĆI: Brodogradilište "Apatin" porinulo je na put do Lemera u Holandiji svoj najveći pomorski brod za prevoz tereta, dugačak 90, širok 14,4 i visok 7,35 metara, nosivosti 4500 tona.

NACIONALNI: Vozila na prirodni gas (Opel) novog preduzeća Nacionalni taxi, počeće u januaru da saobraćaju po Beogradu, a vozači će biti u uniformama.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Branivoje Lazović, vlasnik kompanije Europen Group, Beograd: Zavisi koga su vlade afirmisale

DOBITNICI: Dugoročno gledano, to su velike transnacionalne korporacije, jer su ih demokratske vlade afirmisale i stvorile im dobar ambijent za poslovanje.

GUBITNICI: Domaći preduzetnici, i to pre svega mala i srednja preduzeća. Nije se uradilo mnogo na praktičnom poboljšanju uslova za razvijanje i konkurentnost srpske privrede.

Zlatko Mitić, vlasnik preduzeća Metro Market, Beograd: Samo od rada se ne živi

DOBITNICI: Očigledno svi koji su se snašli, zavisi kako ko i na koji način.

GUBITNICI: Radnici i svi oni koji su svoju egzistenciju temeljili samo na svom radu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST