Muzičar i majstori

Pošto Seko mleko... VREME 880

Zaista su simpatične populističke špekulacije vladinih činovnika na činjenice o inflaciji, kada tvrde da je njena referentna vrednost negde oko šest-sedam odsto, kada svaki iole matematički pismen čovek može da ode u lokalnu radnju i uz pomoć plajvaza ili digitrona zaključi da je inflacija bogami zastrašujući dvocifrena. A na koga da izvršimo goropadni napad zbog ovoga? E pa, neću da ga imenujem, ali nazovimo ga "muzičar". Dotični gospodin je pre izbora obećavao obaranje nezaposlenosti, ali je zaboravio da krajnje naivnom življu napomene da se to može postići samo uz određeni inflatorni pritisak. Ovim bi pomenuti postigao čak dva cilja – ispunjenje predizbornog obećanja, ali vala i političku inkriminaciju nevaljalog guvernera koji je "nažalost" pošten čovek.

Naravno da društveno-socijalne okolnosti ne možemo kriviti za trenutne ekonomske neprijatnosti, kada nam ni sav novac Zapada ne bi bio dovoljan da ih rešimo.

Za rešavanje istih je pak potrebno nešto drugo. Imajmo samo u vidu da je topla preporuka svake racionalne države da fiskalna održivost u srednjem roku podrazumeva ostvarivanje primarnog budžetskog suficita u situaciji kada je realna kamatna stopa veća od realne stope bruto domaćeg proizvoda, što definitivno nije ispunjeno ovim budžetom. A kada se MMF bude brecnuo po tom pitanju, "muzičar" će da izađe na scenu i da (držeći u ruci nedavno dobijenu nagradu) kaže: "Eto, gospodo, ja im lepo rekao, a oni neće da me slušaju. " Kada bude izašao na bis, toržestveni džentlmen će nonšalantno i velikodušno da prihvati na sebe novi rebalans (koji će verovatno biti prikriveno bezobrazan i iritirajuć), ali eto njemu političkih poena. Treba biti majstor...

Međutim, kada ponovo dođe do izbora, mleko će biti važno, ali ne ono u tetrapaku, nego majčino mleko, koje će biti prisutno u mnogim ustima.

Marko Dragičević, elektronskom poštom

Veliko "Z"

Tragedija na Brčanskoj Malti VREME 880

"Tragedija na Brčanskoj Malti"... "tragični incident"... Zločin, gospodo, zločin sa velikim "Z"!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST