Meridijani

Islamabad: Vanredno stanje

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf suspendovao je u subotu ustav i proglasio vanredno stanje u zemlji. U televizijskom obraćanju naciji on je izjavio da je vanredno stanje uvedeno zbog sukoba sa islamskim militantima u dolini Svat i sve učestalijih samoubilačkih napada na vojne i policijske objekte. Vanredno stanje proglašeno je uoči ključne odluke Vrhovnog suda o tome da li će odbaciti Mušarafovu pobedu na nedavnim izborima. Od članova Vrhovnog suda zahtevano je da potpišu privremenu ustavnu naredbu kojom se proglašava vanredno stanje. Međutim, osam od jedanaest sudija potpisalo je svoju, na brzinu sastavljenu odluku, na osnovu koje se proglašavanje vanrednog stanja smatra ilegalnim. Zabranjen je rad privatnih televizijskih stanica, kao i izveštavanje o borbama vojske i islamskih militanata. Gotovo svi opozicioni političari, uključujući i Benazir Buto, nekoliko sudija Vrhovnog suda, kao i mnogi predstavnici nevladinih organizacija su ili pohapšeni ili se nalaze u kućnom pritvoru. Još nije jasno da li će ključni parlamentrni izbori zakazani za januar 2008. biti održani. Posle uvođenja vanrednog stanja došlo je do protesta advokata i pripadnika nevladinih organizacija širom zemlje, ali su oni na brzinu ugušeni, dok je nekoliko stotina osoba pritvoreno. Nestabilnost u Pakistanu traje još od sukoba pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa sa sudijama u martu, kada je Mušaraf pokušao da smeni predsednika Vrhovnog suda Muhameda Iftikara Čaudrija. Čaudri je najpre smenjen, da bi posle velikih protesta u julu bio vraćen na dužnost. Međutim, time sukob predsednika i sudija nije bio završen. Pravosuđe, koje je iznenada dobilo visok stepen nezavisnosti, postalo je veliki oponent pakistanskim političarima i uspelo da blokira još neke značajne poteze vlade, pre svega u vezi s njenim odnosom sa opozicinim liderima. I predsednik Mušaraf je tokom poslednjih meseci živeo u konstantnom strahu da sudije njegovu vladavinu ne proglase ilegalnom, jer prema ustavu nema pravo da kao predsednik zemlje zadrži i položaj načelnika generalštaba. Pre uvođenja vanrednog stanja sud je trebao da udlučuje da li general Mušaraf ima pravo na još jedan predsednički mandat, bez obzira na to što je već bio izabran. Inače, posle sukoba sa sudijama njegova popularnost počela je naglo da pada, u čemu je opozicija videla veliku šansu uoči parlamentarnih izbora. Uvođenje vanrednog stanja izazvalo je veliku zabrinutost širom sveta. Pakistan važi za ključnog američkog saveznika u "ratu protiv terorizma", ali poseduje i nuklearno oružje, tako da svaka nestabilnost u zemlji može biti veoma opasna.

Palermo: Hapšenje

Salvatore lo Pikolo (65), za koga se pretpostavlja da je novi glavni šef sicilijanske mafije, uhapšen je u ponedeljak u jednoj seoskoj kućici u blizini Palerma nakon 24 godine skrivanja. Lo Pikolo je uhapšen zajedno sa svojim 35-godišnjim sinom Sandrom i još dva mafijaška bosa. Italijanske istražne sudije veruju da je Salvatore lo Pikolo, čiji je mafijaški nadimak Baron, došao na čelo Koza nostre posle prošlogodišnjeg hapšenja bivšeg "šefa nad šefovima" Bernarda Provencana. On je u prošlosti bio Provencanov telohranitelj, da bi vremenom napredovao do položaja šefa sicilijanske mafije. "Veoma smo zadovoljni ovom operacijom, jer ovo nisu bili samo obični begunci, već šefovi mafije", izjavio je istražni sudija Frančesko Mesineo. Hapšenja su izvedena na dan kada se na Siciliji odaje počast žrtvama borbe protiv mafije.

Los Anđeles, Njujork: Štrajk

Holivudski scenaristi počeli su u ponedeljak štrajk, nakon neuspešnih pregovora sa predstavnicima filmskih studija oko visine autorskog honorara. Štrajkači su se u ponedeljak okupili ispred studija u Njujorku i Los Anđelesu, noseći transparente na kojima je pisalo "Štrajk", "No money, no funny" itd. Poslednji štrajk scenarista održan je 1988. godine, trajao je čitave 22 nedelje i ugrozio tadašnju jesenju televizijsku sezonu. Ovaj aktuelni, ukoliko potraje duže, mogao bi da ima velike posledice po industriju zabave, ali i po sve ostale delatnosti koje je prate. One se ne bi odmah osetile, jer se pretpostavlja da studiji imaju dovoljno scenarija za snimanje do kraja godine. Nakon toga, prema predviđanjima holivudskih analitičara, moglo bi da dođe do nedostatka svežih priča, što bi se najpre osetilo u snimanjima novih epizoda popularnih telenovela poput "Očajnih domaćica", "Ružne Beti" i sličnih.

Pariz, Madrid: Oslobađanje

Četiri španske stjuardese i troje francuskih novinara, koji su uhapšeni u Čadu pod optužbom za kidnapovanje dece, oslobođeno je u nedelju i otputovalo kući, u društvu francuskog predsednika Nikole Sarkozija. Deset Evropljana je još u zatočeništvu u Čadu, zbog navodnog pokušaja da prokrijumčare 103 lokalnih dečaka i devojčica u Evropu. Šestoro od njih su pripadnici francuske humanitarne organizacije "Zojin kovčeg", koja stoji iza čitave akcije, troje su Španci, članovi posade aviona kojim su deca trebalo da budu prevezena, a sa njima je i pilot, Belgijanac. Predstavnici francuske organizacije tvrde da su deca, u stvari, siročad iz Sudana. Međutim, prema izveštaju koji su objavile agencije UN-a, gotovo sva deca imaju bar jednog roditelja, ili bliskog člana porodice koga smatraju roditeljom, i poreklom su iz Čada, a ne iz Darfura. Prema izjavama lokalnih meštana, francuski humanitarci radili su po selima u pograničnoj oblasti, na granici sa Sudanom, uglavnom kao učitelji. Od njihovog dolaska počela su da nestaju lokalna deca. Nekoliko stotina roditelja i rođaka okupilo se prošlog četvrtka ispred suda u Ndžameni, glavnom gradu Čada, u iščekivanju vesti o nestaloj deci. Francuski predsednik Nikola Sarkozi osudio je aktivnosti humanitarne organizacije "Zojin kovčeg". On je izjavio da ima poverenje u pravosuđe Čada i da će dve zemlje zajedno raditi na rešavanju slučaja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net