Vreme uspeha >

Biznis

 

Početkom devedesetih u Srbiji je trošeno 65 kilograma mesa po stanovniku, a poslednjih godina samo po 36 kilograma, što je za 2,4 puta manje od proseka u EU

Programi: Drugi konkurs za Coca-Cola Talente

Generalni direkor Coca-Cola HBC Stefanos Vafidis i ministar prosvete Zoran Lončar objavili su 15. oktobra drugi konkurs za studente koji imaju volje i potencijala da izrastu u vrhunske menadžere. Konkurs Coca-Cola Talenti trajaće do 11. novembra i, kako reče vođa projekta Olja Čojbašić, mogu da se prijave svi studenti koji su stekli uslov za treću godinu na fakultetu čiji je osnivač država, znaju engleski i rad na kompjuteru i imaju prosek ocena iznad 8,5. Uz obuku za menadžere, koju će sedam izabranih proći u Coca-Coli, njima će ova kompanija olakšati studiranje sa po 2000 evra za svaku godinu do diplomiranja. "Želimo da motivišemo potencijalne poslovne lidere da svoj razvoj i budućnost vide u Srbiji. Ovo je dugoročan projekat, kao što su i potrebe Coca-Cole za lokalnim kadrovima", rekao je Vafidis.

Obrazovanje: Menadžment u upravi

Početkom novembra na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu startuje prvi zajednički master program (joint degree) ovog i Fakulteta za upravu u Ljubljani, pod nazivom "Menadžment u upravi". Studije su organizovane tako da omogućavaju uključivanje profesora i studenata u evropske programe mobilnosti, koji će dalje omogućiti veze oba fakulteta sa najuglednijim univerzitetskim i stručnim institucijama iz te oblasti. Posebna vrednost ovog master programa je što će se deo nastave realizovati u Sloveniji i time omogućiti upoznavanje sa "dobrom praksom" u radu organa državne uprave, lokalne samouprave i institucija javnog sektora. Nakon završenog zajedničkog programa studenti stiču evropsku diplomu i stručno zvanje koji ih osposobljava za doktorske studije.

Saradnja: Prva stanica na točkovima

Siemens d.o.o. Beograd isporučio je Elektrodistribuciji Beograd mobilnu kontejnersku transformatorsku stanicu, prvu takve vrste u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Prednost ovog postrojenja je što može da bude brzo angažovano na kritičnim mestima u elektrodistributivnim mrežama. Recimo, u slučaju ispada ili kvarova na klasičnim postrojenjima ili radi postavljanja rezervnog napajanja zbog dugotrajnog remonta energetskih sistema. Ovu stanicu na točkovima, Siemens je koncipirao u saradnji sa domaćim projektantskim i proizvodnim firmama.

Revije: Za zlatne dame

Beogradska firma Gruppo Tessile predstavila je prošle nedelje u hotelu Hyat Regency kolekciju robne marke Golden Lady za proleće–leto 2008. Vedre prirodne boje, neobični dezeni i reljefni uzorci na čarapama, majicama i vešu čine da žena koja ih nosi izglada sveže i mladalački. Prezentovana je i linija za devojčice Saltallegro, modeli sa nazivima voća: jagoda, trešnja i jabuka. Golden Lady Company SpA najveći je evropski proizvođač čarapa od visokokvalitetnih materijala, a osim u Italiji poseduje i dve fabrike u Srbiji.

Promocije: Novi LG televizori

LG je predstavio novu liniju Design Art LCD televizora i Design Art Home Theater Sistem. Pored "umetničkog" izgleda, koji bi trebalo da utiče na čula i osećanja, Design Art LCD televizori pokazuju i interesantne performanse. Full HD LG televizori imaju kontrastnu rezoluciju10.000:1, skrivene zvučnike i XD Engine. LG Design Art Home Theater sistem sastoji se od zvučnika koji stoje visoko i u obliku su čaša za šampanjac.

Donacije: Pomoć za bebe i majke

Wiener Staditsche osiguranje podržalo je Nacionalni program "Beba dolazi", sa ciljem da pruži pravovremenu i pouzdanu zdravstvenu informaciju trudnicama putem SMS i e-mail poruka. Osiguravajuća kuća je svim učesnicama ovog projekta darovala i prvu godišnju premiju osiguranja za visoko obrazovanje deteta u iznosu od 300 evra. "Wiener Staditsche osiguranje ostvarilo je saradnju i sa četiri beogradska porodilišta kojima će obezbediti potrebnu količinu pelena za godinu dana u vrednosti od milion dinara. Nadamo se da će se još više dece rađati i da ćemo sledeće godine ovaj vid pomoći proširiti na porodilišta po celoj Srbiji", rekao je Milan Marković, direktor Wiener Staditsche filijale Beograd.

Banke: Pet godina poslovanja

Piše: Rade Vojnović, član Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria-Banke a.d. Beograd

Od prvog dana poslovanja Hypo Alpe-Adria-Banke a.d. Beograd u Srbiji naše strateško opredeljenje ostalo je isto – biti lider u inovacijama i pravovremenom odgovoru na sve potrebe svih naših klijenata. Otuda je u proteklih pet godina Hypo Alpe-Adria-Banka uvek među prvima uvodila nove proizvode i servise, istovremeno radeći na pojednostavljivanju procedura i poboljšanju uslova pod kojima pruža svoje usluge.

Na srpskom tržištu Banka je prema svim relevantnim kriterijumima svrstana među prve tri u zemlji. Prema aktuelnim podacima, naš tržišni udeo u ukupnom bankarskom sektoru Srbije je 9,3 odsto, bilansna suma 1,65 milijardi evra, dok su plasmani premašili 802 miliona evra.

U narednom periodu, kada su korporativni klijenti u pitanju, nameravamo da jačamo svoje aktivnosti u domenu javnih finansija u poslovima finansiranja lokalnih samouprava i javnih preduzeća, i projektnom finansiranju, ali i da formiramo dva fonda – penzioni i investicioni.

Za petogodišnjicu svog poslovanja u Srbiji, Banka je pripremila i specijalnu akciju namenjenu stanovništvu – štedni proizvod nazvan HYPO 5.

HYPO 5 je oročena štednja na pet meseci, koja se vodi isključivo u evrima, uz atraktivne kamatne stope. U zavisnosti od toga da li klijent kod nas ima otvoren tekući račun ili ne, visina kamatne stope je 6,1 odsto, odnosno 5,55 odsto na godišnjem nivou. Kamatna stopa je fiksna, odnosno ostaje ista do kraja ugovorenog roka oročenja novčanih sredstava, dok se obračun i pripis kamate obavlja po isteku perioda oročenja. HYPO 5 štednju mogu da otvore domaća i strana fizička lica, a minimalni ulog je 50 evra.

Poslovno geslo: Nema čarobne formule

Piše: Vesna Ječmenica, vlasnica Nitee, Beograd

Upornost u radu do ostvarenja cilja, spremnost da neprestano učite i napredujete u svom poslu i zadovoljstvo koje donosi ostvarenje želja vezanih za posao jeste jednostavno način da budete uspešni. Ne postoji nikakva čarobna formula osim istrajnog rada sa jasnim zadatkom da se postigne rezultat koji će biti ispunjenje za kreativnu, duhovnu i materijalnu stranu života. Za svako zanimanje potrebno je biti vredan i neprestano radoznao da li može još bolje.


 

Extreme

RASPRODAJA: "Beograd film" objavio je oglas o prodaji svojih bioskopa: "Kozara" šest miliona evra, "Odeon" pet, "Zvezda" 3,2, "Voždovac" tri, "Partizan" dva, "Slavica" 1,2 i "Sloboda" 0,6 miliona evra.

BERZA: Za devet meseci na Beogradskoj berzi je kroz 240.900 transakcija hartijama od vrednosti ostvaren promet od 129,5 milijardi dinara, a to je za 29 odsto više nego cele 2006.

PRVI: Užiški Institut za istraživanja u tehničkim naukama prva je istraživačka ustanova te vrste koja je prodata na aukciji: konzorcijumu zaposlenih za 1,1 milion dinara.

UTAKMICA: Čačanski biznismen Miroslav Mijailović platio je za trgovinsko društvo Prosveta iz istog grada 121 milion dinara, 32 puta više od početne cene u utakmici 15 kandidata na aukciji.

EMISIJA: Pirotski Tigar namerava da emitovanjem nove serije od 257.769 akcija prikupi 309,3 miliona dinara i veći deo uloži u razvoj.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Vera Simić, direktorka I.B.I.S. Beograd: Nije dovoljno doći na posao

DOBITNICI: Svi brzomisleći i sposobni ljudi.

GUBITNICI: Svi koji misle da je dovoljno samo doći na posao.

Branka Savić, predsednica Opštine Barajevo: Razumeti vreme u kome živimo

DOBITNICI: Pored onih koji su zloupotrebili političke i ekonomske okolnosti u Srbiji, to su svi koji su razumeli vreme u kome živimo, odredili cilj i imali dovoljno energije i znanja da mu se približe.

GUBITNICI: Svi koji kasne da se uključe u tokove koji vode ka modernom, evropskom društvu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST