Mesto na opasaču

"Švajcarski nož"; "Vreme" br. 874

Prilično sam se obradovao kad sam pre nekoliko godina od prijatelja iz Švajcarske dobio dva ovakva nožića. Jedan je model Midnight i skroz je mali, ali ima jedinstvenu funkciju – hemijska olovka koja ima i LED osvetljenje ako nešto treba da se zapiše u mrklom mraku. Nadam se da kod nas može da se kupi rezervni uložak za olovku i da ne moram da potežem veze u Švajcarskoj.

Za drugi nož sam zaboravio kako ga je fabrika nazvala, ali mi se čini da je isti kao ovaj na slici samo crne boje (ima 14 alata i kočnicu za nož). Kad sam ga dobio, nisam ni slutio kakve ću koristi da imam od njega. Pre svega, na njemu mi je najkvalitetniji krstasti šrafciger u kući, jedini otvarač za konzerve, a da ne spominjem kako su zgodne makaze, pinceta ili "skidač" izolacije sa žica. Vremenom se pokazivala upotrebna vrednost i ostalih alatki – testerom sam prerezao letvu profila veličine kutije za cigarete a za sada najluđa intervencija bila je kad sam na tablici za kola probušio rupu za šraf i to ovim delom koji se na slici vidi pored vadičepa ali nije šilo, kako ga je autor nazvao, nego nožić koji probuši ali i izreže kružno parče iz materijala (nezamenljivo za bušenje rupe na kaišu, recimo).

Primećujem u poslednje vreme da se i naša milicija uključuje u modne tokove pa se pored obaveznih pištolja, lisica i pendreka, džidžaju i Zippo upaljačima, Maglite lampama, nožićima i kleštima. Još neki novitet i opasači ce im biti prekratki.

Za kraj da kažem da sam primetio da dosta ljudi vlasnike ovih nožica smatraju militantnim osobama a po tom pitanju moram da istaknem da moje ruke nikad nisu dotakle vatreno oružje i tu "nemam nameru ništa da menjam".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST