Vreme uspeha >

Biznis

 

Od juna 2000. do kraja septembra 2007. država je starim štedišama Dafiment banke i Jugoskandika isplatila ukupno 1,37 milijardi evra

Promocije: Tri nove vode iz "Knjaza"

"Knjaz Miloš" je ove godine plasirao na tržište 12 novih proizvoda, ali su tri od njih namenjena samo ženama. Milu, novu vodu "Knjaza", prošle sedmice predstavili su direktor kompanije za korporativne poslove Rade Pribićević, i direktorka marketinga Slavica Popović. Ovaj novi brend pojaviće se u prodavnicama krajem godine, i to u tri ukusa. "Mila Wake up sa biljnim ekstraktom guarane i lemongrasa podiže koncentraciju i dobro raspoloženje i namenjena je za jutro. Mila Balance sa anulinom i ekstraktom aloa vere povećava odbrambene mehanizme organizma i preporučuje se za dan. Mila Chillout sa ekstraktima kreke, lincure i lavandinog cveta pogodna je za večernje opuštanje", objasnila je Slavica Popović namenu ovih lekovitih voda. Sve tri Mile jedinstven su proizvod u Evropi, recepti su kreacija "Knjaza" i kompanije Deler, a dizajn agencije Futura. Inače, "Knjaz" je takođe prošle sedmice sklopio petogodišnji ugovor sa teniserkom Bojanom Jovanovski. "Sport koji je u poslednje vreme pokazao najbolje rezultate je tenis, a Aqua Viva je u poslednje dve godine njegov najveći prijatelj", objasnio je ovo sponzorstvo Rade Pribićević.

Priznanja: Spot za Aqua Galu najbolji

Spot za vodu Aqua Gala u produkciji agencije Saatchi& Saatchi i reditelja Igora Kušića, proglašen je za najbolji reklamni spot leta 2007. Ovo priznanje dodeljuje Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS), a svečano uručenje održano je 3. oktobra na brodu Metro na vodi. Priznanje za najbolji spot primila je potpredsednica Delta Holdinga Milka Forcan. Kao potpredsednica Teniskog saveza Srbije, gospođa Forcan primila je i specijalan poklon za Novaka Đokovića, teniski reket izliven u zlatu, koji je za njega i pobednike izradila zlatara "Miljenović". Uz svečanu večeru i krstarenje Dunavom, prisutni su obeležili i 47. rođendan UEPS-a i najavili značajne aktivnosti u novoj sezoni jesen/zima 2008.

Modernizacije: Najveće skladište

Fabrika biskvita Jaffa iz Crvenke, članica Kappa Star grupe, u skladištima novog proizvodnog pogona ovih dana završava instaliranje najsavremenijih protočnih regala kapaciteta preko 4000 paletnih mesta. Ovo najveće skladište u Srbiji nudi najpogodnije rešenje za stavljanje i uzimanje svih materijala za proizvodni proces, od sirovina i ambalaže do gotove robe, a radu viljuškara do visine od deset metara omogućava veliki komfor i brzinu rada.

Kampanje: Oktobarska akcija

Verano Motors tokom oktobra nudi "peugeot 307 1.6E" sa 110 konjskih snaga, iz posebne serije D.Sign, uz popust od 2000 evra. Ovaj model će se prodavati uz sledeći paket opreme: automatska klima, board kompjuter, aluminijumske felne, ABS, prednji elektro podizači prozora plus elektroštelujući retrovizori sa grejačima, kao i zadnji senzori za pomoć pri parkiranju, look paket, maglenke, radio CD RCD4. Akcija se odnosi na ograničeni broj vozila.

Tržišta: Stiže Lav 7

Ove nedelje Carlsbrg će na tržišta Srbije, BiH i Crne Gore lansirati svoj novi brend – Lav 7, u limenkama i flašama (povratnim) od 0,5 litara i nepovratnim staklenkama od 0,33 litra. "Nakon opsežnog istraživanja ustanovli smo da postoje klijenti za jače pivo i napravili novi Lav sa 7,2 odsto alkohola", objasnio je regionalni direktor Carlsberga dr Isak Šeps motiv za lansiranje ovog piva. Lav 7 će, kako kaže, imati udeo od deset odsto u ukupnoj proizvodnji Lava i biće nešto skuplji, ali i prvo pivo te jačine u Srbiji.

Subvencije: Put do fondova

Erste Banka a.d. najavila je početak rada svoje EU kancelarije u Srbiji koja ima za cilj da srpskim kompanijiama olakša pristup finansijskim fondovima. Koncept koji se u ovom segmentu primenjuje omogućava malim i srednjim preduzećima da na jednom mestu dobiju sve informacije o načinu apliciranja za subvencije i kredite iz EU fondova. "Samo pristupanje EU-u nije jedina bitna stvar, već je važno napraviti i dobar posao pre toga. Strategija Erste Banke bazirana je na iskustvu koje je sticala od 1995, a Kancelarija EU-a u Beču zadužena je za koordinaciju kancelarija u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, a sada i Srbiji", istakla je Gertruda Han, direktorka Erste Grupe za odnose sa EU-om.

Banke: Rizici kredita

Piše: Vladimir Marković, potpredsednik Izvršnog odbora Findomestic banke

Da bismo realno mogli da sagledamo situaciju na sadašnjem tržištu kredita za stanovništvo neophodno je da se setimo 2001. kada je počelo restrukturiranje bankarskog sektora. U to vreme dobiti najobičniji potrošački kredit bez tri žiranta i dobre "veze" u banci nije bilo mnogo verovatno, a o stambenim kreditima da i ne govorimo. Problematika tih prvih godina bila je što de facto nije postojalo pravo tržište i trebalo ga je napraviti. Kada su banke uvidele prednosti te situacije i potražnju, počinje svojevrsna kreditna "igra bez granica". Već tokom 2004. bilo je jasno da će NBS intervenisati sa ciljem da obuzda tako brzu kreditnu ekspanziju. Tokom narednih godina NBS je uvodila razne mere, međutim, banke su uvek pronalazile načine da svoju ponudu prilagode novim uslovima, a nemilosrdna borba za tržišno učešće sve se više zahuktavala. Čini se da je upravo ta nemilosrdna tržišna utakmica za rezultat imala neoptimalni razvoj bankarskog poslovanja, baziran isključivo na obimu plasmana bez dugoročne perspektive u pogledu rizika. Koreni problema ne leže u prezaduženosti prosečnog srpskog potrošača, već u činjenici da smo bili na putu suviše brze i neregulisane kreditne ekspanzije, a naročito u pogledu predugačkih rokova gotovinskih kredita. Najnovije mere o smenjenju roka otplate gotovinskih kredita na dve godine rezultat su neoptimalnih kreditnih rešenja, kako za klijente tako i za same banke po pitanju rizika. Sada, u regulisanoj tržišnoj utakmici banke će biti primorane da zauzmu dugoročni pristup i zaigraju na neke druge karte kako bi uzele što veći deo "kolača". Ukoliko ove najnovije mere ne daju očekivani rezultat, NBS će neminovno uvesti još rigoroznije mere kojima će se banke mnogo teže prilagoditi.

Poslovno geslo: Računa se samo uspeh

Piše: Bojan Krišto, direktor Državne lutrije Srbije

Za poslovni uspeh, potrebno je jasno definisati cilj, a zatim napraviti plan kako stići do tog cilja. Cilj treba da vam je konstantno u fokusu. Takođe je bitno da verujete u ljude sa kojima radite, u svoje saradnike, u koje ste uložili dosta truda da bi se posao uradio na najbolji način, ali isto tako i u sebe, da to što radite, radite na najbolji mogući način. I na kraju, svaki posao koji započnete, potrudite se da privedete kraju, jer se računaju samo uspešno ostvareni ciljevi.


 

Extreme

SAVET: Ministarstvo ekonomije osnovalo je sa 32 domaće i strane kompanije Poslovni savet, koji bi trebalo da pomogne ekonomski napredak Srbije.

RUDNIK: U oknu Podvirova, nekada u sastavu "Trepče", posle 38 godina ponovo će se kopati cink i olovo. Rudnik smešten na tromeđi Srbije, Makedonije i Bugarske kupile su moskovske firme Intersvjaz i Valtri.

INVESTICIJA: Pančevački Agroživ uložiće u izgradnju novog pogona za proizvodnju svežeg i smrznutog pilećeg mesa u Žitištu oko 12 miliona evra.

DOMAĆE: IGM "Trudbenik" iz Vršca razvio je nov proizvod namenjen izgradnji nosećih zidova – Blok 61, napravljen od gline.

AUKCIJA: Marko Latinović iz Beograda platio je za vodoprivredno preduzeće "Loznica" iz istoimenog grada 330 miliona dinara, što je za 7,3 puta skuplje od početne cene na aukciji u kojoj je učestvovalo deset kandidata.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dragana Brajević, vlasnica Zodis company, Beograd: Sa glavom iznad površine

DOBITNICI: Ljudi koji se ne eksponiraju, plivaju u sadašnjem režimu sa glavom iznad površine i strpljivo čekaju svojih pet minuta.

GUBITNICI: Monopolisti koji ne znaju kad treba da stanu, nemaju skrupula ni takta, i jedva čekam kraj tranzicije da bi glavno pravilo igre postalo fer plej.

Slobodan Jolović, predsednik Skupštine opštine Lučani: Tajkuni upravljaju društvenim tokovima

DOBITNICI: Uglavnom oni koji nisu imali mere u kršenju zakona i propisa kada je lično bogaćenje u pitanju, a i država im je u ono vreme išla "na ruku". To su određeni tajkuni koji danas upravljaju svim društvenim tokovima, finansiraju i vlast i opoziciju, pa tako kreiraju i zakone kako bi zaštitili svoj sumnjivo stečeni kapital. Podsećaju me na sicilijansku mafiju.

GUBITNICI: Običan narod, građani i radnici koji su se dugo vremena održali u društvenim preduzećima. To je sudbina naše tranzicije.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST