Navigator >

Budi dobar i pokaži to drugima

Domaćine, nov sam u vašem gradu, mogu li malo da vam se okačim na internet? Kako da ne, dobro došli i samo izvolite.

Ovakav razgovor, ako bude kako zamišlja Britiš telekom, neće ni morati da se vodi. Naime, BT je u saradnji sa španskom firmom Fon i Guglom pokrenuo projekat otvaranja kućnih bežičnih internet mreža ka drugim korisnicima, koji se slučajno nađu u njihovom dometu. Preciznije, pretplatnik ste BT-a i imate bežični internet. Pristanete na ovaj program i deo vaše superbrze mreže otvorite za svakog korisnika BT-a koji je u dometu (date im nekih 512 Kbit/s). Vi to ni ne osetite, ali oni koji su "u prolazu" od toga imaju i te kakve koristi. Imate i vi, jer ste deo mreže, odnosno kada se nađete u dometu nečije mreže, daleko od svoje (kuće), možete da se priključite.

Ideju je pokrenula činjenica da Velika Britanija ima najrazvijeniji bežični internet u svetu (više od tri miliona korisnika) što je ogroman potencijal. Sve više je prenosnih uređaja koji se mogu kačiti na takve mreže, recimo, skajp telefoni koji omogućuju gotovo besplatno telefoniranje. Umesto da se BT upusti u izgradnju megalomanske infrastrukture, uputili su poziv korisnicima da takvu mrežu naprave od one koja već postoji i širi se. Najinteresantnije od svega je da se time BT odriče dela profita jer gost domaćinu (i BT-u) ne plaća ništa. Dovoljno je da se nalaze u istom sistemu, a BT je naplatio na početku i ne traži ništa preko.

Moj hit za ovu nedelju, barem kada je revolucionarno ponašanje na internetu u pitanju, ipak je britanska grupa Rejdiohed (vidi www.radiohead.com). U sredu 10. oktobra se na internetu pojavila njihova nova ploča In Rainbows i to premijerno, jer se CD izdanje pojavljuje u radnjama tek u decembru. Grupa je pre nekoliko dana dovršila ploču i procenili su da bi u naredna dva-tri meseca novi materijal verovatno procurio na internet, pa su odlučili da ga sami ponude. Cena? Koliko daš. Bez šale, na sajtu za kupovinu ove muzike (www.inrainbows.com) kod opcije za plaćanje stoji prazna kućica u koju sami upisujete koliko ste spremni da platite. Ideja je da su ljudi većinom pristojni, da su spremni da daju napojnicu u kafani, naročito ako su zadovoljni, te da će biti dovoljno pristojni i prema grupi. Nakon plaćanja na imejl adresu stiže šifra pomoću koje se aktivira spuštanje materijala. Jedno plaćanje daje vam jednu šifru, odnosno jedan daunloud.

Ukoliko uspe, ovaj eksperiment mogao bi zauvek da promeni muzičku industriju, pre svega sistem plaćanja koji je trenutno predmet najveće kritike. Momci iz Rejdioheda kažu da je njima mnogo lakše nego drugima budući da su poznat bend i da imaju veliku bazu obožavalaca koji prate njihov rad i rado će im platiti za novu ploču. Kako je ta kupovina izgledala iz korisničkog ugla napisaću u sledećem broju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST