Meridijani

Kankun: Uragan Din

Uragan Din, najjači u poslednjih 19 godina, pogodio je poluostrvo Jukatan blizu mesta Četumal, mada mu je jačina opala sa kategorije pet na kategoriju tri. S obzirom na to da uragan takve snage čupa drveće iz korenja i ruši zgrade kao od šale, stepen paranoje kod stanovništva poluostrva raste. Peta kategorija uragana smatra se najopasnijom, zbog čega je širom Hondurasa, Meksika, Belizea i Gvatemale proglašeno stanje neposredne opasnosti, jer se očekuju vetrovi brzine veće od 250 kilometara na čas. Mere predostrožnosti su preduzete budući da je uragan bio očekivan i stanovništvo je uglavnom evakuisano – oko 8000 stanovnika poluostrva smešteno je u skloništa. Plaže i hoteli najpoznatijeg letovališta u Meksiku, Kankuna, potpuno su puste, a turisti su napustili mesto u strahu od razornog uragana. Kako navodi Feliks Gonzales Kanto, guverner ove turističke oblasti, između 15.000 i 40.000 turista otišlo je prošlog vikenda. Osim toga, u iščekivanju uragana meksička naftna korporacija Petroleos de Mehiko zatvorila je sve svoje ploveće platforme u Meksičkom zalivu i evakuisala više od 14.000 radnika, što će joj doneti gubitak od 2,7 miliona barela nafte i oko 73,5 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno. Meksičke vlasti stavile su oko 4000 vojnika u stanje pune pripravnosti. Prema podacima Karipske agencije za hitne situacije, uragan je do sada usmrtio najmanje 12 osoba u Karibima, dvoje je poginulo na Jamajci, dvoje u Dominikanskoj Republici, a jedna osoba poginula je na Svetoj Luciji. Posle Jamajke i Kajmanskih ostrva, uragan Din je dobio snagu i nastavio dalje.

Harare: Britanci beže

Zbog esklacije nasilja, nestašice hrane, galopirajuće inflacije i sveopšte nemaštine, Britanski vojni komandni centar ubrzano pravi planove za evakuaciju oko 22.000 Britanaca iz Zimbabvea. Upućen je i poziv britanskom Ministarstvu odbrane da pruži logističku podršku ovom planu; vojne trupe se za sada ne spominju. U evakuaciju Britanaca iz Zimbabvea, kako navodi neimenovani diplomata, biće uključene i zemlje iz okruženja ako bude neophodno. Prema tom planu, Britanci će bežati preko Južne Afrike do bivše vojne baze u provinciji Limpopo. Pre tri meseca, brodovima Kraljevske mornarice evakuisano je oko 4600 ljudi, od toga 2230 Britanaca, iz Bejruta do Kipra, kako bi izbegli rat Izraela i Libana. Ta akcija spasavanja izvedena je uz saglasnost izraelskih vojnih vlasti, a u slučaju evakuacije iz Zimbabvea postoji izvesna zebnja da će vlada predsednika Mugabea praviti probleme. Iako je nasilje u toj zemlji iz dana u dan sve veće, za sada nema podataka da su Britanci ugroženi na bilo koji način. Predsednik Mugabe, koji je nedavno bio u Lusaki, glavnom gradu Zambije, na dvodnevnom samitu južnoafričkih zemalja, dočekan je sa aplauzom i ovacijama. Njegove kolege iz južnoafričkih zemalja smatraju ga herojem, iako je doveo zemlju do propasti. Analitičari kažu da je isključena mogućnost da će bilo koji od tih afričkih političara, ponajmanje Mbeki, predsednik Juužnoafričke Republike, izvršiti pritisak na Mugabea da se povuče sa vlasti – oni ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari druge zemlje, kao što ne žele da se neko meša u njihove. Ali, nezvanično veoma su zabrinuti zbog situacije u Zimbabveu. Ministar pravde Zimbabvea Patrik Kinamasa kaže da je "njegova zemlja demokratska kao bilo koja druga na svetu" i da im nisu potrebne nikakve reforme. Nedavno su jednog 15-godišnjeg dečka iz grada Bulavađo, drugog po veličini u Zimbabveu, na smrt izgazili ljudi u stampedu u redu za šećer u tržnom centru Entubane. Tom prilikom poginuo je i radnik obezbeđenja koji je pokušao da spreči haos, a povrede je zadobilo još nekoliko ljudi.

Jerusalim: Strujni embargo

Hiljade stanovnika Gaze već je pet dan bez struje. Procenjeno je da više od polovine jednoipomilionskog stanovništva u oblasti Gaze živi u mraku, pod svetlošću sveća, panično jureći okolo kako bi našli neki izvor struje u komšiluku i saznali šta se dešava. Najveća gužva je oko kafića koji imaju sopstveno napajanje strujom, generatore koji neće dugo potrajati ukoliko komšiluk nastavi da donosi svoje mobilne telefone i laptopove na punjenje. Naime, pod pritiskom administracije Fataha, Evropska unija je suspendovala snabdevanje strujom Gaze, koju kontroliše Hamas. "Dobili smo informaciju da Hamas planira da uvede taksu na račune za struju, a mi ne možemo da dozvolimo da se to desi budući da mi plaćamo", kaže jedan od zvaničnika EU-a. "Moramo da budemo sigurni da je naša pomoć upućena isključivo narodu." Vođe Hamasa kažu da nemaju nameru da uvode neke takse i da su spremni da daju garancije i sva neophodna uveravanja kako bi ubedili EU da ukine embargo na struju u oblasti Gaze.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net