Zašto nije izgrađen "Treći savski most"?

"U iščekivanju saobraćajnog kolapsa"; "Vreme" br. 864

U svim urbanističkim planovima Beograda od 1950. do 2000. planirano je da se dva dela grada – Zemun i Novi Beograd na levoj i Beograd na desnoj obali Save – povežu sa tri savska mosta. Prema GUP-u 1950, izgrađeni su Brankov most 1956. i Gazela 1970. Prema GUP-u 1972, u okviru projekta "Metro Beograd" 1982, urađeno je idejno rešenje, a 1998. idejni projekat "Treći savski most" (pozicija: "Nemanjina", raspon iznad reke: 258 m, širina mosta: 24 m sa metro-prugom (M1 i M3) unutar konstrukcije, vrednost: 42 miliona evra). Glavni projekat obalnih stubova je planiran za 1999, a predsednik IO Spasoje Krunić je sa gradonačelnikom Moskve dogovorio da Rusija, umesto dela duga SSSR, isporuči čelik za "Treći most". Tokom 2000. na terenu su obavljene pripreme za početak izgradnje.

A onda, oktobra 2000. urbanistička sudbina Beograda prepuštena je Ljubomiru Anđelkoviću, Đorđu Bobiću, Bojanu Stanojeviću (zaduženi za urbanizam i infrastrukturu grada) i Siniši Nikoliću (zadužen za građevinsko zemljište – novce grada). Oni, uvereni da urbanistička istorija Beograda počinje od njih, proglašavaju sve projekte Beograda sa Metro-sistemom ništavnim, a projekat "Treći most", isključivo zbog toga što je projektovanje organizovao SPO – nepostojećim!!! Umesto da raspišu tender za izvođača "Trećeg mosta", oni nastavljaju automobilsko-tramvajsko ludilo iz vremana samoupravljanja tako što raspisuju Međunarodni konkurs za automobilsko-tramvajski "Most Ada Ciganlija". Konkursni uslov je most "Pauk" jer su građani, u anketi koju je vodio direktor Siniša Nikolić, od ponuđenih "Lastavice", "Žirafe" i "Pauka" odabrali most "Pauk" – jer je najlepši!!! Tako nam se dogodio "Mamutski most" sa rasponom od 620 m iznad reke i 120 m iznad Zimovnika i stubom visine tri Beograđanke, koji će koštati Beograđane 162 miliona evra, što je dovoljno da se izgrade dva mosta – "Treći most" po projektima iz 1999, drumsko-železnički most "Vinča" i da se sanira most Gazela.

Tačno je da Gazela 37 godina nije održavana, ali je isto tako tačno da nije bilo opstrukcije "gradskog kvarteta", "Treći most" bi već četiri godine povezivao dva dela Beograda, a Beograđani bi sa manje strepnje očekivali sanaciju Gazele.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST