Formula 1 >

Totalna konfuzija

Prosto je neverovatno koliko su pojedini timovi grešili u strategiji zbog pljuska koji je bio najavljen dva sata pred trku za Veliku nagradu Evrope

Kakav je to bio pljusak! A tek kakva su tek spektakularna izletanja sa staze bila!!! Oni koji Formulu 1 gledaju baš zbog toga – došli su na svoje. A sve je bilo više za čuđenje nego za cerekanje. Mislim, decenijama se zna, još od vremena kada je staza u Nirburgringu bila toliko dugačka da je na jednom delu sijalo sunce, a na drugom padala kiša, da meteorologija tu igra glavnu ulogu. Čak i na skraćenoj i renoviranoj stazi svima je valjalo da više vode računa o tome kakvo je nebo pa kakve gume da stave na bolide. Nestabilno vreme je, inače, bio jedan od razloga što je u godišnjem kalendaru trka na ovoj stazi pomerena za skoro dva meseca unapred. Al’ džaba!

E sad... Prognoza je bila toliko precizna da su meteorolozi još pre samog starta trke gotovo u sekund pogodili kada će nebo da se otvori! Čak je i reditelj TV prenosa obavestio o tome gledaoce. I to je bilo džaba za šefove timova! Najsmešnije u svemu je to što su na preteće oblake najbolje odreagovali "mali" timovi što se videlo i po poretku na kraju. Svi favoriti kao da su mislili kako će to biti mali pljuc-pljuc iz crnih oblaka i – idemo dalje. E zato je već posle prvog kruga tokom koga se nebo otvorilo počeo ringišpil! Nije da se pravim pametan (mada...), ali ne mogu da shvatim kako je meni bilo jasno da će haos biti baš pre prve krivine, a njima nije!? Pa staza u Nirbugringu se na tom delu značajno spušta, onolika vodurina je napravila mini cunami i naravno da su zbog "genijalaca" iz boksova čak šest vozača – Baton (Honda), pa Hamilton (Meklaren), a onda i Ljuci i Spid (obojica Toro Roso), Rozberg (Vilijams) i Sutil (Spajker Ferari) – završili u blatu! Jedini koji je uspeo da sačuva "upaljen" motor bio je Karibijac. Traktor-dizalica ga je posle kruga čekanja lepo podigao i elegantno spustio na stazu pa je mogao da nastavi trku. Sve po propisu! Da su i drugi bili vešti kao i Hamilton, imali bi isti tretman. Ovako su se posle trke džaba bunili, pravila su pravila.

Onda je izašao automobil za usporavanje i svi su za njim, vozeći kao po jajima, grčevito provezli krug i dokopali se boksova da stave gume za kišu. E kakav je tek to gužvanjac bio! Ne mogu vam opisati! Pogotovo među favoritima. Hamiltona, koji je imao krug zaostatka, pozvali su u boks pre Alonsa koji je bio u igri za podijum!? I još Karibijca ostavili na glatkim gumama, pa je maltene doživeo poniženje gledajući kako ga obilaze ne mogavši dobar deo trke da uhvati ritam. To od starog majstora Rona Denisa, šefa Meklarena, nisam očekivao, jer takva odluka mogla je da bude preskupa da se trka nije odvijala u pomalo šizofrenoj atmosferi i da Alonso nije ono što jeste – aktuelni svetski šampion. Ferari koji je ranije, zbog uštede vremena, imao običaj da pozove oba vozača istovremeno na promenu guma ovoga puta to nije učinio. Masa je ušao prvi, a Raikonen je još jedan krug glavinjao po mokroj stazi na glatkim gumama i kad je ipak došao na red i promenio gume iz boksa je izašao kao sedmi! Dobro, onda je pokazao koliko brz ume da bude, ali je pred kraj trke na njegovom bolidu otkazala hidraulika pa je odustao.

Posle promene guma stvari su ipak došle na svoje mesto. Masa na čelu, Alonso jedanaest sekundi iza njega, pa onda Kimi i ostali. Tako je to trajalo sve do drugog (redovnog) svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva kada je Alonso počeo da smanjuje razliku, a posle drugog pljuska, desetak krugova pre kraja započeo je obračun čiji je epilog bilo spektakularno trkanje, dvostruko češanje u krivinama u kojima je Masa i ne fer blokirao rivala, da bi na kraju Alonso preuzeo vođstvo i pobedio, a Masa kao drugi prošao kroz cilj. E sad, sve bi to bilo OK da posle trke, minut pošto su izašli iz bolida, među njima nije došlo do svađe. Evo, da se i mi priključimo, "stenogram novinarstvu"...

Alonso: "Ne možeš (mi) raditi takve stvari."

Masa: "O čemu pričaš?"

Alonso: "Ne pravi se pametan, znaš ti dobro. Namerno si me udario, mrdnuo si volanom da bi me izgurao (sa staze)."

Masa: "Ma j... se!

Alonso: "J... se ti! Sledeći put ću te zakucati u zid."

Posle su otišli da prime pehare sve streljajući pogledima jedan drugog, Masa je na podijumu bio smrtno ozbiljan, štampa je odmah krenula da naduvava sukob, da bi se prekjuče vozači izvinili jedan drugom priznajući da su malo "pregrejano" reagovali.

Idemo dalje...

Momci iz Red Bul tima su obavili još jedan dobar posao. Mark Veber je iskoristio konfuziju posle prvog pljuska i smestio se među vodeću šestorku, odustajanja i problemi nekih favorita su mu takođe išli naruku pa se na kraju, pošto se u poslednjih nekoliko krugova majstorski odbranio od oštrih napada Aleksa Vurca (Vilijams), našao na trećem stepeniku podijuma. Posebna priča je Kultard koji je startovao sa dvadesete pozicije a trku završio na petom mestu! Veliku glupost mogli su u prvom krugu da naprave vozači BMW-a – Nik Hajdfeld i Robert Kubica, koji su se, ničim izazvani, gurali kroz čitave četiri krivine i malo je falilo da obojica završe u travi. Izgleda da je onaj "pametniji (koji) popušta" bio Poljak. Posle su optuživali jedan drugog – Nik je tvrdio da ga je "Robert gurao na prljav deo staze", a ovaj pak da je "Nik prebrzo vozio i udario ga". Šef tima Mario Tajsen bio je besan kao ris i posle trke izjavio da "mora ozbiljno da razgovara sa obojicom vozača" jer je "ovaj duel koštao tim mesta na podijumu". Hajdfild je kroz cilj prošao kao šesti, ostali deo trke je rutinski dobro vozio trkajući se sa Šumaherom (Tojota), dok ovaj nije odustao, a Kubica je zauzeo sedmo mesto.

Posebna priča je poslednji bodić koji je osvojio Kovalainen (Reno). Naime, veliki mag, šef tima Brijatore, pokušao je pre drugog pljuska da predupredi događaj pa je pozvao u boks Fizikelu, stavio gume za kišu na njegov bolid, pretpostavljajući da će ovaj ipak manje izgubiti vozeći sporije po suvom, a onda kad zapljusne sve to nadoknaditi, pa i napredovati dok ostali budu svraćali u boks. Al’ ne biva, bar ne sa Fizijem. Favoriti su ga tokom čitava tri kruga obilazili jedan za drugim, pa je "strategija" neslavno završila, stigao je na cilj iza Finca koji nije učestvovao u "eksperimentu" velikog maga. Ipak, nije loše mislio, ali je na kraju od svega ipak ispala – smejurija.

I na kraju... Pošto su me privrženici i relevantni poznavaoci Formule 1 "optužili" da sam u dosadašnjim tekstovima bio isuviše oštar prema Luisu – prihvatam kritiku! He, he, he... Ali ipak se pridružujem onome što je predsednik Ferarija Luka di Montezemolo rekao pre trke kada je pozvao novinare da se "primire i ne žure sa zaključcima mada Hamilton jeste momak koji je briljantno započeo karijeru u F1". A onda je poentirao rekavši da kao što su novinari "tražili novog Senu, sada traže novog Šumahera, a jedino će vreme pokazati da li je (Luis) stvarno njihov pravi naslednik ili nije".


 

Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren) 70
2. Alonso (Meklaren) 68
3. Masa (Ferari) 59
4. Raikonen (Ferari) 52
5. Hajdfeld (BMW Zauber) 36

Poredak timova

1. Meklaren 138
2. Ferari 111
3. BMW Zauber 61
4. Reno 32
5. Vilijams 16


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST