Belef 07 >

Pročišćavanje ambijenta

Mešanje formi i žanrova, neočekivani spojevi elitnih umetnosti i uličnih veština, klasik i andergraund, hip-hop i opera... Belef 07

Više od 500 izvođača, preko 80 izvođenja, dobra zabava, bogat kulturno-umetnički program i Beogradska tvrđava... Pod sloganom "Tu i tamo je ovde", u Beogradu 23. jula počinje Beogradski letnji festival – Belef 07. Izabrani slogan krije (pre)velik cilj: po rečima Milene Stojićević, direktorke Belefa, želja autora ovogodišnjeg programa je da pomogne mladima da dilemu "ostati ovde ili otići u beli svet" reši u korist ostajanja tako što će im Belefovo "pročišćavanje kulturnog ambijenta grada" pokazati da je kreativnost i ovde moguća.

Organizacionim i programskim izmenama predstojeći festival je uspeo da iznenadi i pre nego što je počeo. Osim promene u trajanju (svega tri nedelje), lokacijskih izmena (celokupan program biće održan na Beogradskoj tvrđavi), osnivač i pokrovitelj Belefa, Grad Beograd, uneo je prema rečima Milene Stojićević i – demokratske promene. Naime, raspisan je konkurs za koncepciju programa Belefa, konkurs je bio otvoren za sve zainteresovane, a javilo ih se petoro. Najviše glasova je dobila ideja Darke Radosavljević, koja je tako postala umetnička direktorka festivala, prva u istoriji Belefa.

Belef 07 neće biti u znaku spektakla, a imaće više programa nego ikada. Okosnicu festivala činiće manje programske jedinice kojima će se, kako je osvrćući se na slogan manifestacije obećala Darka Radosavljević, neposrednije komunicirati sa publikom i u potpunosti će biti podređene mladim ljudima. Kao i obično, festivalom će biti objedinjene tri velike umetničke oblasti: scenska delatnost (pozorište i umetnička igra), vizuelne umetnosti (video-art, instalacije, performans i print) i muzika. Ovim, već tradicionalnim segmentima priključena su još dva: edukativni, nekoliko predavanja naših i stranih stručnjaka, i šest kurseva, koji će se baviti savremenom umetničkom produkcijom. Kurseve će voditi Jovan Čekić, Stevan Vuković, Miroslav Savić i Dušan Makavejev, a prijavljivanje je omogućeno putem sajta Belefa – www.belef.org. U prostorima kazamata svakoga dana održavaće se prezentacija aktivnosti nezavisnih kulturnih inicijativa – od izdavača, preko bendova do kreatora.

Festival otvara peruanska pevačica Suzana Baka, muzički antropolog, koja proučava i promoviše muzičko nasleđe "crnog" Perua. Prema rečima urednika muzičkog programa Gordana Paunovića,ovogodišnji festival neće biti okrenut megazvezdama "iz razumljivih razloga, već protagonistima dislociranih identiteta" koji ukrštaju različite žanrove – od afro-zvuka, preko fada, eksperimentalnog etna, do džeza i elektronskog zvuka. Među gostima muzičkog programa biće i njujorški hip-hop sastav Brooklyn Funk Essentials, koji će nastupiti zajedno s violinistom Lajkom Feliksom, zatim Ričard Galijano, najveći živi predstavnik novog tanga, Džimi Tenor, finski eksperimentator u oblasti elektronske muzike, njujorški bend Teri Kalijera, Antonio Kainjo i njegov fado, a biće izvedeno i jedno klasično delo minimalizma.

Boban Jeftić, selektor pozorišnog programa, odabrao je predstave domaće scene iz poslednjih nekoliko godina koje su, po njegovim rečima, sklonije eksperimentu, otvorenoj formi i žanrovskoj neodređenosti i koje se ne viđaju na repertoarskim pozorištima. Sve predstave, kako je najavio, napravljene su specijalno za Belef, a njihov sadržaj je usklađen sa temom i sloganom festivala. U okviru programa "Mejking of" biće izvedene četiri predstave mladih autora iz Srbije, a jedina strana predstava dolazi iz Slovenije. Reč je o pobednici 10. Festivala baletskih minijatura Rozani Hribar, koja nastupa s umetnicima iz Slovenije i Srbije. Jedna od predstava je i "Pogled sa Kalemegdana", koju je pripremila Ivana Vujić po tekstu Vladimira Velmara Jankovića, a pažnju publike zasigurno će privući rep opera u režiji Đurđe Tešić, Zemlja sreće.

Autor vizuelnog identiteta i koncepta Slaviša Savić podelio je program u tri grupe. Jedna su bilbordi, druga projekcija internacionalnog projekta-mreže UPGRADE u izlozima u Knez Mihailovoj ulici, a treći segment ćini izložba pod otvorenim nebom na Kalemegdanu "Prostori pregovaranja". Biće to najveća izložba ikad viđena u Srbiji, a njeni autori su dvadesetak autora iz zemlje i inostranstva.

I ove godine pokrovitelj festivala je uprava Grada Beograda (sa 24,5 miliona dinara), a među mecenama su i Svetlana Velmar Janković i Ljiljana Pekić. U vreme pisanja ovog teksta, Ministarstvo kulture Srbije koje je do sada sa pet miliona dinara bilo tradicionalni pokrovitelj Belefa, još nije odredilo visinu ovogodišnje pomoći.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST