Meridijani

Tokio: Samoubistvo

Japanski ministar poljoprivrede Tošikatsu Macuoka preminuo je u bolnici u ponedeljak posle pokušaja samoubistva.

Prema japanskim medijima, Macuoka (62) nađen je obešen u svom stanu u Tokiju, nekoliko sati pre početka saslušanja u japanskom parlamentu o njegovoj navodnoj umešanosti u skandal vezan za finansiranje izborne kampanje. Pronašli su ga sekretarica i pripadnik obezbeđenja, koji su provalili u stan jer se nije odazivao na pozive. Nakon što je pronađen, brzo je prevezen u bolnicu, ali je već bilo prekasno. Macuoka se nalazio pod velikim pritiskom i vlasti i opozicije zbog umešanosti u dva skandala: jedan je vezan za finansiranje njegove izborne kampanje, a drugi za lažne izveštaje o troškovima zakupa i komunalnih usluga njegove kancelarije, na koje je od 2001. do 2005. potrošeno oko 142 miliona jena, iako se nalazi u zgradi u kojoj se zakup ne plaća. Samoubistvo ima dugu i često romantizovanu istoriju u japanskoj politici, kao način za očuvanje časti i izbegavanje javnog poniženja. Ipak, samoubistvo japanskog ministra poljoprivrede potreslo je Japan i, prema analitičarima, predstavlja nov udarac vladi premijera Abea. Japanski mediji preneli su da je ostavio šest oproštajnih pisama, čiji sadržaj još nije objavljen.

Kijev: Smirivanje napetosti

Napetosti u Ukrajini, koje traju već mesecima, počele su polako da se smiruju, otkako su se predsednik Viktor Juščenko i premijer Viktor Janukovič u nedelju dogovorili da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 30. septembra. Prema njihovim izjavama, na taj način je završena politička kriza i obe strane su pronašle "rešenje koje se ogleda u kompromisu". Opozicione snage koje predvodi Juščenko zalagale su se da se izbori održe u maju ili junu, dok je Janukovičeva vladajuća koalicija zahtevala da se održe na jesen. Sukobi između dve glavne ukrajinske političke struje, koje predvode predsednik Viktor Juščenko i premijer Viktor Janukovič, koji je na vlast došao posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, traju već mesecima. Politička kriza se zaoštrila nakon odluke predsednika početkom aprila da raspusti Vrhovnu radu (parlament), zbog učestalih prelazaka poslanika iz jednog tabora u drugi. Juščenko je zakazao parlamentarne izbore najpre za 27. maj, a potom i za 24. jun, što je naišlo na protivljenje vladajuće koalicije (Partija regiona, socijalisti, komunisti) predvođene Janukovičem, koja je taj potez ocenila kao neustavan.

Napetost je dostigla vrhunac prošle nedelje. Juščenko je najpre razrešio dužnosti državnog tužioca Svjatoslava Piskuna, koji je uz pomoć specijalaca i članova Partije regiona provalio u svoj kabinet, što je predsednik okarakterisao kao pokušaj državnog udara. Potom je ukrajinski predsednik ukazom stavio specijalne jedinice policije pod svoju kontrolu. Ubrzo je nekoliko hiljada specijalaca krenulo prema Kijevu, da bi, kako je navedeno, zaštitili osnovne državne institucije. Situacija je krajem prošle nedelje postala toliko zategnuta da su pojedine ukrajinske agencije počele da govore o izbijanju građanskog rata. Iako su sve glavne političke snage u zemlji pozivale na smirenost i mirno rešavanje političkih sukoba, zemlja se do dogovora Janukoviča i Juščenka nalazila u stanju napetosti i neprijatnog iščekivanja.

Lagos: Predsednik na dužnosti

Novi predsednik Nigerije Umaru Jar’adua (56) zvanično je u utorak preuzeo dužnost od svog prethodnika Oluseguna Obasandža. Prvi put u nigerijskoj istoriji jedan predsednik predao je mirno dužnost svom nasledniku. Umaru Jar’adua pobedio je na aprilskim izborima, koji su prema opštoj oceni bili praćeni mnogim neregularnostima. Analitičari smatraju da mu u budućnosti i sam Obasandžo može postati smetnja, jer je zadržao dužnost predsednika vladajuće Narodne demokratske partije. Prema njihovoj oceni, Jar’adua je postao predsednik zahvaljujući Obasandžovoj podršci. Bez obzira na to, inauguracija je ocenjena i kao velika šansa za zemlju čija je istorija puna vojnih pučeva i nasilnog preuzimanja vlasti. On je i prvi nigerijski predsednik koji ima diplomu civilnog fakulteta. Dugo je radio kao profesor hemije. U javnosti se ne zna mnogo o njemu. Poznat je kao tih i povučen. Prema jednom nigerijskom komentatoru, "zato što je tih, ljudi često to brkaju sa slabošću. Ali, on zna šta radi". Jar’adua će u naredne četiri godine upravljati najbrojnijom afričkom zemljom, koja uz to poseduje i velike količine nafte. Uprkos velikim prihodima od nafte, većina nigerijskog stanovništva živi u siromaštvu, bez osnovnih životnih potrebština, kao što su tekuća voda i struja.

Vašington: Nove sankcije

SAD su odlučile da uvedu novi paket ekonomskih sankcija Sudanu zbog teške situacije u vezi sa sukobom u sudanskoj provinciji Darfur. Prema odluci američkog predsednika Džordža Buša, proširena je lista kompanija i osoba kojima je zabranjena trgovina u SAD i ulaz u tu zemlju. Buš je najavio i da će SAD pokušati da proguraju i novu rezoluciju u UN-u, kojom će biti povećan pritisak na sudanske vlasti da okončaju akcije u Darfuru i spreče prodaju oružja Sudanu. Ekonomski pritisci usledili su zbog višenedeljne opstrukcije sudanskih vlasti pokušajima UN-a da ih primoraju na saradnju povodom sukoba u Darfuru. Prema podacima UN-a u Darfuru ja tokom četiri godine sukoba poginulo oko 200.000 ljudi, uglavnom u akcijama snaga koje imaju podršku vlade. "Moja administracija nazvala je te akcije pravim imenom: genocid", izjavio je Buš. Pokušajima nametanja sankcija Sudanu od strane UN-a, kao i pritiscima za slanje "plavih šlemova" u Darfur, uglavnom se protivila Kina, koja je glavni investitor u Sudanu i glavni kupac sudanske nafte.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST