Makiš >

Centralna proslava Dana policije:Gde je ovaj koktel

Svečanoj tribini, otpozadi, široko priđe premijer Koštunica, pravoslavno mu, s leve strane, ministar vera Naumov. Popeše se na centralno mesto, ministar Jočić marševskim korakom pređe deonicu i svečano reče da mu je Ministarstvo duboko ušlo u reformske procese, i da će, što se tiče Haga, kao i do sada, učiniti sve što je u njegovim okvirima

PROSLAVA: Dragan Jočić

Na prilazu Sportskom centru u Makišu vazdan uniformisane i druge policije, na ulazu za posetioce jedan pita, Imate li oružje, reporter "Vremena" dobija novinarsku identifikaciju i jošte obaveštenje da je posle svečanosti koktel. Odmah iza ulaza izloženi oružje i pehari, šarene bombone u pletenoj korpici, gađanje vazdušnom puškom za građanstvo.

Sunce upeklo, natkrivena svečana loža na mestu, ispred, u toku, proba svečanosti. Uniformisani orkestar duva, jedinice policije ulaze na fudbalski teren, jedan komanduje, Idemo brže, još brže, da se postrojimo. Jedinice se postrojiše, onaj komandova, Mirno, pozdrav nalevo, jedan u uniformi krenu ko ministar, drugi stade pred njega, Gospodine ministre policijski službenici, onaj komandova, Vrati, ovaj ponovi radnju, Gospodine ministre policijski službenici, u vašu čast, spremni za početak manifestacije... raportira glavni policijski inspektor Branislav Dimitrijević. Krenuše za probu pored jedinica, onaj viknu, Ispravi leđa Branislave, bi još radnji, bi, Zdravo, zdravo. Za probu se javi i onaj Sveta Vuković, Dan ministarstva i Dan policije obeležavamo danas na Svete Trojice, radno i skromno uz nesumnjivu spremnost... Bi proba himne, onaj viknu, Gledamo pravo, onaj Sveta nastavi da se preslišava, Poštovani posetioci, povodom Dana ministarstva, slave i Dana policije...

VIŠE MAŠUĆ’ LEVOM: Odemo na drugu stranu igrališta gde je tzv. Tehnički zbor, izložba naoružanja i opreme, pod jednim šatorom Specijalne antiterorističke jedinice, do njih Protivteroristička jedinica, pehari, oprema, razne duge cevi i sačuvaj bože drugo oružje, izloženi i razni džipovi, oni hameri, savlađuju prednji uspon od 60 posto, gaze vodu dubine 76 cm... Vratimo se gde treba, s obe strane svečane tribine svečane zastave, vidimo, onaj Albijanić G17 plus Mićo već stig’o gore, uniformisan u golubije plavo odelo već vodu pije.

G17 plus Mićo na donjoj platformi tribine, gore i iznad šef BIA Bulatović Rade u neku važnu plus gestikulirajuću komunikaciju. Eto ti, sa visoki oficiri, visokog, u letnji i drap komplet, ministra odbrane Šutanovca, i on pređe u komunikaciju, smesti se na donju platformu, javivši se Mići, skoro do Miće. Naiđe, široko koračajući, sami premijer Koštunica, s leve strane mu, kako treba i pravoslavno, ministar vera Naumov. Odoše u najgornje odaje, stade da pristiže, sve u pratnji šeširić policajke, lično Prestolonaslednik u svoje presto plavo odelo, sa svoju presto plavu kravatu, dole neko viknu, Pozdrav nalevo, od kornera, sve više mašuć’ levom, krenu jopet ministar policije Jočić. Ministar stade na svoj način i kako treba, pred njega stupi onaj generalni inspektor, Gospodine ministre policijski službenici postrojeni u vašu čast, Jočić marševskim korakom, više mašuć’ levom, nastavi ka čelu kolone, klimnu zastavi, dođe do sredine stroja, Zdravo, zdravo.

Ministar prisede pod suncobran do ograde, javi se onaj Sveta, Uvaženi gosti, poštovani građani, dobar vam dan, Dan ministarstva i Dan policije obeležavamo danas na Svete Trojice, radno i skromno, uz nesumnjivu spremnost... Bi himna, svi stadoše, govornici, ispred koje beše razno rascvetano cveće, priđe ministar, nasloni artije i pročita sve što je pisalo, Poštovani predsedniče Vlade, izaslaniče predsednika Republike... imam ogromno zadovoljstvo i prijatnu dužnost da vas pozdravim povodom Dana ministarstva i Dana policije koji danas obeležavamo u novom sastavu Vlade RS... Efikasan rad policije u poslednje četiri godine značajno je podigao nivo bezbednosti... U periodu koji sledi, bez obzira na prepreke, nastavićemo da se beskompromisno borimo protiv svih vrsta kriminala... Ministarstvo je duboko ušlo u reformske procese, Zakon o policiji otvorio je mogućnost za modernu, depolitizovanu i profesionalnu službu... Kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom, ovo ministarstvo će, kao i do sada, učiniti sve što je u njegovim okvirima da bi ta saradnja bila uspešno okončana... Uveren sam da će sadašnji rezultati u radu, kao i oni koji slede, biti trajan temelj bezbedne buduće naše Srbije... Hvala svima.

Onda ministar lično nagradi 34 službenika, lično se slika sa dobitnicima i lično ode na gornju platformu tribine da sedne lično desno od Premijera, pošto je levo sedeo lično potpredsednik vlade Božidar Đelić. Onaj Sveta predstavi sve postrojene jedinice, reče kol’ko ima konja, kol’ko zastava, najavi padobrance, Prvo ide slobodan skok, zatim se otvori padobran i padobranci dolaze u ovaj centar... Uživali smo u veštinama naših veštih padobranaca. Izađoše učenici Srednje policijske škole, Gledaćemo padove napred i padove nazad, desiše se neki u karate opremi, sa dva helikoptera nastupi SAJ, spustiše se niz konopce, na noge i na glavu, svi se zakačiše za uže i odoše.

PO SISTEMU KLIN: Policijski hor preko zvučnika otpeva Oj Srbijo, mila mati, nastupi konjička policija, otera huligane, službeni psi otkriše gde je droga, otkriše i gde je eksploziv, onaj Sveta reče, Bravo, nastupiše policajci sa motociklima, i to prenese onaj Sveta, Na čelu kolone je jedan motorist, iza njega stoji policajac koji pozdravlja prisutne dok se ostali kreću po sistemu klin. Bi i helikopter u brišućem letu, pa helikopter stade, pa poče da manevriše, penje se, leti unazad, i sve tako dok helikopter ne pozdravi publiku, a publika otpozdravi helikopteru.

Onaj Sveta objavi kraj programa, nastavak preko puta gde je Tehnički zbor, sa one tribine uzeše da se dižu, silaze, prvi Bulatović Rade sa naočari i pravilno i u trougao savijenu maramicu a u gornji levi džep na sakou, za njim Naumov, Jočić – premijer Voja, kako uš’o, od zada tribine, tako nacionalno i otiš’o – tu i Đelić, Prestolonaslednik, SPC vladika, biće onaj Rakita, više tanak nego visok DSS Aligrudić, guverner, G17 plus Mićo, još oficira i drugi‘ dužnosnika. Svi siđoše na zelenu travu, onaj SPS Bajatović odma’ upita, Gde je ovaj koktel, i dopuni se, od opreme nema šta novo da vidi, sve to zna i poznaje.

Ostali krenuše među te "hamere", G17 plus Mića poverava SPC Rakiti da je doš’o malo na ovu svečanost, Jočić se preko prevodioca pita s nekim stranim diplomatom, BIA Bulatović nešto i u poverenju objašnjava, Đelić govori sagovorniku da rešavaju sve probleme ljudi. Sve se to reši i sve to krenu ka taj koktel koji bio pod suncobrani ispod velike i žalosne vrbe. Bajatović pokaza obezbeđenju svečanu pozivnicu, Prestolonaslednik svima nazva dobar dan, reče lozinku, Vrlo interesantno, onaj DSS Mamula prođe bez lozinke, pred šef BIA se sve ukruti. A na koktel sve sam red i poredak, agenti u civilu, da se vidi da su agenti, sve i okolo obezbeđuju, klarinet i organa sviraju neki instrumental, BIA Bulatović vratio okovratnik košulje na mesto, najbolje opušten, britanski ambasador ‘oda sa čašom piva u levoj ruci.

Jočić zaost’o, uzeo da se izjavljuje novinarima tamo kod ti’ "hameri", izražava nadu da će pravosudni organi podneti krivične prijave protiv policajaca koji su krivo svedočili u procesu za ubistvo premijera Đinđića, ministarski veli da policija neprestano radi na rasvetljavanju napada na novinara Dejana Anastasijevića... Kako se reče, marševskim korakom uđe u koktel, radenice u civilnoj službi u policiji stadoše da nosaju ovale sa pršutu i ostali mešpajz, ministar Naumov je bio do svog ministra Lončara, SPS Bajatović na pivu, Jočić domaćinski stade do svog BIA Bulatovića, uze da stupa u pozdravljanje i razgovore, muzici se priključi i harmonika, stigoše neke pituljice, šampinjoni i još pečuraka, ministar domaćinski pozdravi britanskog ambasadora, široko i na svoj način pokaza rukom, i ovaj mu odgovori rukom, uto se pojavi helikopter, ministar Jočić ko svaki ministar policije krenu marševskim korakom da odlazi, priključi mu se, kao svaki ministar vera, ministar Naumov, izađoše u koloni, Jočić uđe u crni policijski BMW, Naumov u "audi" pravoslavne silver boje.

Orkestar pređe na italijanski, ženskinje na civilnoj službi stadoše da iznose roštilj – očit i reformski napredak u organizaciji koktela – BIA Rade ko da preuze ulogu domaćina, u pravom trenutku i on krenu u odlaženje, policijski helikopter je još visio u vazduhu, policajke u šeširićima stadoše mirno, motorole u rukama agenata se razmahaše, BIA Rade uđe u crni policijski BMW brojeva sitnijih od ministarskih.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST