Međuvreme

 

Bor: Glas radnika

Bojazan, strepnja i strah preovlađuju ovih dana među radnicima Rudarsko-topioničarskog basena u Boru i Majdanpeku. Njihovi glasovi sada ne dopiru do vlade čiji su ministri u izbornim kampanjama opsedali Bor i Timočku Krajinu kada je svaki glas bio važan. "Za sve što se dešavalo oko RTB-a kriva je Vlada Srbije, koja nam nameće robovski odnos. Zbog toga tražimo da se kupoprodajni ugovor sa rumunskim Kupromom poništi", čulo se na nedavnim protestnim skupovima koji su okupili više od 7000 radnika i građana Bora i Majdanpeka, ali i drugih većih gradova Srbije.

Predstavnici lokalnih samouprava i većinskog Samostalnog sindikata jedinstveni su u tvrdnji da nisu protiv privatizacije, ali ne ovakve koju je osmislila i sprovela Vlada na štetu radnika, kombinata i rudarskih gradova Bora i Majdanpeka. Na protestu su ponovili zahteve da se prihvati strategija privatizacije po kojoj će radnici dobiti akcije a lokalna samouprava ono što njoj pripada, kao i da se proceni prava vrednost RTB-a. Uz sve ignorisanje vlade u finišu privatizacije upravo onih koje se ta privatizacija tiče, dodatnu sumnju izazvao je i arogantan stav Agencije za privatizaciju, koja je najpre odbila zahtev Sindikata da im se da na uvid kupoprodajni ugovor sa Kupromom, pa ih onda pozvala da ga u Agenciji vide, da bi ga konačno pre nekoliko dana poslala Sindikatu kako bi ga stručne službe uporedile s nacrtom ugovora koji je prethodno dogovoren. "Ako su oni istovetni, zašto su ga krili?", kaže predsednik Samostalnog sindikata RTB-a Dragan Aleksić. "U Beogradu su nas pitali šta nas interesuje iz ugovora pa će nam oni reći. To je isto kao kad bih ja njih pitao šta ih interesuje iz Statuta sindikata metalaca Srbije, pa da im kažem. Oni ga i nemaju i ne znaju šta je u njemu, pa tako moje kolege i ja ne znamo šta je u kupoprodajnom ugovoru, a imamo pravo da znamo."

Stručne službe Veća Saveza samostalnih sindikata, rečeno je, analiziraće ugovor naredne dve nedelje i potom izneti ocenu o njemu.

Branislav Rankić, predsednik Opštine Bor, sada iznosi ocenu da je Vlada kršila zakon prilikom prodaje RTB-a, ali je na to upozoravao i mesecima unazad. Ustavni sud treba da oceni zakonitost sprovođenja privatizacije, kaže on "ali, nažalost, taj sud nema predsednika da ga sazove i ova tehnička vlada očigledno koristi tu situaciju da proturi sve moguće što je u njenom mandatu".

Mnogo toga generacije rudara i ostalih radnika ovog giganta preturile su preko glave – od blagostanja i visokog standarda uz stalni rizik po zdravlje i život, do tranzicionih promena i napuštanja dugogodišnjih radnih mesta uz minimalnu nadoknadu. Oni koji su ostali i brane RTB od, kako kažu, sramne privatizacije, čini se da su dodirnuli dno jer na protestu se moglo čuti: "Ukoliko izgubimo ovu bitku, izgubićemo celu Timočku Krajinu i ostaćemo gladni."

D. Mihajlović

Ljubovija: Burek i brave

Vlast u Ljuboviji, zapadna Srbija, ukraj Drine, ko što je red, bila stabilna. Na čelu opštine socijalista Vidoje Jovanović, skupštinsku većinu činili socijalisti i radikali, sa tačno 18 od 35 odbornika. Ali stvar se načisto poremetila na sednici Skupštine krajem februara, dva radikala napustila svoje jato, radikali im aktivirali blanko ostavke, ali radikal Vujadin Živković rek’o da je mandat njegov i priključio se opoziciji koja je sa njim namakla većinu.

Na tu okolnost socijalisti i radikali napuste sednicu, ostali, sa Živkovićem, nastave rad, sve posmenjuju, i ko što je red, izaberu sebe, nova većinska koalicija, DS, DSS, SPO i PSS, imenuje novo Opštinsko veće a za predsednika Skupštine opštine izabere Milutina Tomića iz Karićeve partije. Tako oni obave pos’o.

Međutim, kad su sledećeg dana došli na poslove i radne obaveze, ne mogu otvore kancelariju predsednika Skupštine opštine, šta će, obiju kancelariju i uzmu rade pos’o. Kad sledećeg dana, kancelarija jopet zakjučana, bravu promenio predsednik Opštine Vidoje koji novu opštinsku većinu smatra nelegalnom. Nova većina potegne tumačenje DSS Ministarstva za lokalnu samoupravu, koje javilo da je Karićev Tomić legalno izabran za predsednika SO-a, te da mu se omogući normalan rad. Ali predsednik Vidoje rek’o da on ne priznaje Tomića i da kancelarija ima bude zaključana, priznaje samo odluku suda i po njegovom rešenju će postupiti.

U novonastaloj situaciji nova skupštinska većina zauzima Vidojevu predsedničku kancelariju i neće izađe. Celu proteklu nedelju bili u Vidojevoj kancelariji, i noću dežurali, i burek jeli iza ponoći, jerbo je trebalo to izdržati. Kad su već bili u istoj kancelariji i pregovarali sa predsednikom Vidojem, ali su se jok dogovorili, Vidoje sve smatra nelagalnim. Radikali zapretili da će i oni uđu u opštinu, nova većina se obratila policiji i Domu zdravlja da budu u pripravnosti, pisala Vladi, da se stvar hitno razreši i preduzmu zakonske mere, kako se, vele, ne bi desio sukob građana sa mogućim tragičnim posledicama.

Kakvi sad stanje i situacija, i jedni i drugi ’oće zakažu sednicu smatrajući oponente nelegalnim, u ponedeljak radikal Novak Stjepanović fizički nasrnuo na Milana Teofilovića iz PSS-a, ovaj zatražio 24-časovnu policijsku zaštitu, nova većina čeka odgovor iz Vlade, traži Vidojev opoziv, preti radikalizuje protest, jerbo, kako su sročili, građani nemaju vremena za gubljenje. Reporter "Vremena" nameračio ode na lice mesta, međutim predsednik Vidoje odlučio da dva dana, i uzastopce, bude službeno odsutan.

D. Todorović

Međuvreme

Diplomatija: SB o Kosovu

Savet bezbednosti UN-a je u utorak 3. aprila (kada ovaj broj "Vremena" odlazi u štampu) na zatvorenoj sednici raspravljao o planu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a Martija Ahtisarija koji predviđa nezavisnost Kosova nadgledanu od međunarodne zajednice. Evropska unija je već započela planiranje takve misije (EUPT), u kojoj bi bila angažovana 1541 osoba, plus 894 osobe izabrane među lokalnim stanovništvom. Šefovi diplomatija EU-a su u Bremenu 30. marta podržali Ahtisarijeve napore i naglasili da njegov plan treba da bude osnova za novu rezoluciju SB-a bez koje misija neće biti pokrenuta. Izveštaji govore da je osim te načelne saglasnosti među Evropljanima bilo sporova, odnosno da su izvesne rezerve pokazivali Italija, Španija, Slovačka i Kipar.

Ahtisarijev plan je u pismu SB-a podržao generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun, koji je tu ocenu ponovio i u susretu sa srpskim premijerom Koštunicom, koji mu je na to rekao ono što je prema najavama i glavna poenta njegovog govora u SB-u – da je Ahtisarijev plan za Beograd neprihvatljiv jer krši Povelju UN-a a usput je i Generalnog sekretara UN-a podsetio da je položio zakletvu da će poštovati tu povelju kao svojevrstan ustav Ujedinjenih nacija.

Koštunica se pre sednice SB-a sastao sa ambasadorima Kine (Vangom Guanđom) i Rusije (Vitalijem Čurkinom) u UN-u koji su podržali inicijativu da na Kosovo i u Beograd bude upućena misija SB-a sa zadatkom da utvrdi kako se sprovode standardi koje je međunarodna zajednica definisala kao preduslov za rešenje statusa. Oni su podržali i ideju da pregovori o Kosovu budu nastavljeni.

Na najavu da će sednici SB-a prisustvovati i privremeni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, Srbija je uputila zvaničan protest generalnom sekretaru UN-a pozivajući se na to da prema Rezoluciji 1244 i Privremenom ustavnom okviru Kosovo zastupa isključivo šef Misije UN-a. Posle dvodnevnih konsultacija koje su trajale do pred sam početak sednice odlučeno je na sednici SB-a govori Ahtisari, da Koštunica zastupa stavove Beograda, a stavove Prištine šef UNMIK-a Joahim Riker. Toliko trajanje konsultacija o proceduralnom pitanju u atmosferi kada pažnju svetske javnosti privlači iranska kriza komplikovana zarobljavanjem britanskih mornara, može biti i znak da u SB-u o kosovskom pitanju postoje dublji sporovi.

Prema procenama srpskih pregovarača za nezavisnost Kosova su Amerika, Velika Britanija i Francuska, njihovom stanovištu su bliski Belgija, Katar i Panama; skeptični su Gana, Indonezija, Južna Afrika i Kongo; dok su na drugoj strani Rusija i Kina.

SB počinje raspravu o Kosovu na početku predsedavajućeg mandata Velike Britanije u SB-u. U maju Britanca nasleđuje Amerikanac, a u junu dolazi Belgijanac, potom će u julu predsedavati Kinez, u avgustu Kongoanac, u septembru Francuz, u oktobru Ganac, u novembru Indonežanin, u decembru Italijan.

Dok zagovornici nezavisnosti govore da će rezolucija o Kosovu biti doneta već u maju, neke prognoze govore o tome da neće biti pomaka bar do juna, odnosno do susreta predsednika Buša i Putina na sastanku lidera grupe G8.

M. Milošević

Odnošenje smeća

Opština Novi Bečej je prva u Srbiji u kojoj je po principu javnog i privatnog partnerstva komunalni posao odnošenja smeća poveren stranoj kompaniji. Austrijski Brantner obavezao se da će u ovu banatsku opštinu sa 27.000 stanovnika u roku od dve godine investirati više od 1,54 miliona evra, kupovinom tri kamiona za odnošenje smeća i nabavkom 8000 kanti za svako domaćinstvo. Zastareli kontejneri biće zamenjeni sa 200 novih, a biće postavljeno i preko 300 kontejnera za odvojeno sakupljanje sekundarnih sirovina.

Nova komunalna služba učiniće grad čistijim, rekao je na potpisivanju ugovora Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine Novi Bečej, i istakao da će odnošenje smeća za građane postati jeftinije za deset odsto. Kristijan Lampl, direktor Brantnera za jugoistočnu Evropu, ocenio je da je u pitanju istorijski trenutak, pošto je, kako je rekao, sazrelo vreme da Srbija prihvati inostrano znanje u sektoru otpadne privrede, a Novi Bečej će postati primer kako je u Srbiji moguće sakupljati otpad. U okviru grupacije Brantner deluju 54 preduzeća u osam zemalja Evrope u kojima svakog dana otpad odnosi preko 750 Brantner kamiona. U sastavu se nalazi i 15 deponija, pet fabrika za selektovanje smeća i osam fabrika za biogene materije. Austrijancima ovo nije prvi pokušaj da uđu na srpsko tržište pošto su tokom prošle godine podneli tužbu zbog sumnji da su nepravedno izgubili posao na tenderu za izgradnju regionalne deponije u Kikindi.

Đ.P.

Slučaj Bodrožić

Beogradski centar za ljudska prava zatražio je od svih nadležnih da spreče zatvaranje novinara iz Kikinde Željka Bodrožića. Njemu je Opštinski sud u tom gradu preinačio novčane kazne u kaznu zatvora od 80 dana jer ih nije platio u zakonom propisanom roku. Beogradski centar je ocenio da je Željko Bodrožić godinama izložen šikaniranju i kršenju ljudskih prava koje sprovode sudovi zbog načina na koji javnost u Kikindi, Vojvodini i Srbiji izveštava o političkim i drugim zloupotrebama.

Protest za 1. maj

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić najavila je da će sindikati za 1. maj organizovati masovan protest, ukoliko političke stranke do tada ne postignu dogovor o formiranju vlade. "Očekujemo da će se ispred beogradskog Doma sindikata okupiti oko 50.000 ljudi, u organizaciji ASNS-a i Saveza samostalnih sindikata Srbije", rekla je Savićeva, dodajući da će poziv biti upućen i UGS-u "Nezavisnost".

Medalje za pronalazače

Srpski pronalazači osvojili su šest medalja (četiri zlatne i dve srebrne) na Desetom međunarodnom sajmu inovacija i novih proizvoda "Arhimed", održanom u Moskvi. Glavne nagrade dobili su Pavle Đuragin za uređaj namenjen za obogaćivanje vode kiseonikom, Rajko Pajić za biljni ekstrakt u lečenju hlamidije i Branislav Panić za hladno ceđeno ulje bundeve. Srebrnim odličjima nagrađeni su Miroslav Vulin za ekološki prečistač štetnih gasova i Boris Vasiljev, pronalazač preparata za lečenje kućnih ljubimaca.

Naivni predsednik

Predsednik bujanovačkog ogranka Demokratske partije Albanaca Sali Salihi zatražio je da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa dobiju autonomiju ili specijalni status. On je te tri opštine nazvao istočnim Kosovom, ističući da se DPA zalaže za ujedinjenje ovih opština sa Kosovom. Dan nakon što je Salihi ovo izjavio, predsednik DPA Ragmi Mustafa objasnio je da je reč o prvoaprilskoj šali. Sajt presheva.com objavio je da je stav UN-a da Preševo treba pripojiti Kosovu. Ne znajući da se radi o šali, Salihi je požurio sa reakcijom na vest.

Zaplenjeni leptiri

Ministarstvo nauke i životne sredine saopštilo je da su beogradski carinici i republički inspektori za zaštitu životne sredine zaplenili pošiljku od 98 leptira, vrednosti oko 10.000 evra, bez odgovarajuće prateće dokumentacije. Pregledom pošiljke utvrđeno je da se radi o vrstama koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune. Protiv primaoca pošiljke biće podneta krivična prijava.

Nagrada za Sedam i po

Igrani film Sedam i po reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića nagrađen je na 13. Festivalu mediteranskog filma u Maroku. Momčiloviću je pripalo priznanje "Ažedine Medour", koje se dodeljuje najboljim debitantima. Na festivalu, koji je održan od 24. do 31. marta, njegov film je prikazan u takmičarskom programu, u konkurenciji deset naslova iz Sirije, Hrvatske, Egipta, Francuske i Grčke.

Otvoreni dvorovi

Kompleks kraljevih dvorova na Dedinju ponovo je otvoren za posetioce. Posete organizuje Turistička organizacija Beograda, i to za grupe do 50 ljudi svake subote i nedelje od 10.30 i 13.30 časova, a turistički vodiči upoznaće posetioce sa istorijom dvorova i dinastije Karađorđević. Građani će za posete morati da se prijave najkasnije dva dana pre razgledanja u Turističkom informativnom centru.

Ujedinjenje

Glavni odbor Građanskog saveza Srbije potvrdio je na sednici odluku da predloži skupštini stranke ujedinjenje GSS-a s Liberalno-demokratskom partijom, rekao je RTS-u funkcioner GSS-a Zoran Ostojić. Reč je o predlogu koji je neposredno posle izbora utvrdilo Predsedništvo GSS-a, a koji je potom otišao u članstvo gde se o tome povela debata. Prema Ostojićevim rečima, posle potvrdne odluke Glavnog odbora, prema stranačkoj proceduri, predlog ide u skupštinu koja će doneti krajnju odluku.

Drugi kazan

Forum mladih Sandžačke demokratske partije obnovio je inicijativu, pokrenutu pre više godina, za uvođenje posebnog režima ishrane za muslimane u Vojsci Srbije, bez upotrebe svinjskog mesa. Tim povodom u Ministarstvu odbrane kažu da pokušavaju da u što većoj meri obezbede odgovarajuću ishranu vojnicima sa specifičnim potrebama, što uključuje i vojnike muslimanske veroispovesti. Od tri ponuđena jela, jedno je bez masnoće životinjskog porekla i to se organizuje gde god je moguće i kada ima potrebe, navode u Ministarstvu odbrane.

Novi aparat

Odeljenju pedijatrije na Institutu za majku i dete u Beogradu, na kom se godišnje leči četvrtina svih pacijenata ove bolnice, kompanija Delta holding donirala je aparat tkivni procesor, neophodan za svakodnevni rad Službe za kliničku patologiju. Aparat se koristi za obradu tkivnih uzoraka dobijenih nakon operacija i uzimanja biopsija, a uz njega je nabavljena i kamera koja omogućava kompjutersku analizu slike, potrebnu za određivanje karakteristika tumora važnih za njihovu prognozu i terapiju. Aparat je kupljen u decembru za 6. rodendan Maxi supermarketa, kroz humanitarnu akciju "Dan Maxi srca".

U Štutgart za 19 evra

Lou kost avio-kompanija Germanwings od 24. maja kao 34. destinaciju uvešće liniju Štutgart–Beograd–Štutgart na kojoj će avioni leteti tri puta nedeljno. Najniža cena karte iznosiće 19 evra. Letovi Germanwingsa u Srbiji se mogu rezervisati preko sajta ove avio-kompanije.

Beograd: Poseta Najsa

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u subotu 31. marta, održana je konferencija o najznačajnijem procesu koji je vođen pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), suđenju bivšem predsedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Učesnici konferencije imali su priliku da, između ostalih, čuju Srđu Popovića, poznatog beogradskog advokata, Mirka Klarina, novinara koji je ovaj proces pratio od početka do kraja, i Džefrija Najsa, glavnog zastupnika optužbe na suđenju Miloševiću.

Nesumnjivo, najzanimljiviji deo događaja u beogradskom Aero klubu bilo je predstavljanje Džefrija Najsa, s obzirom na to da javnost u Srbiji do sada nije imala priliku da uživo čuje iskustva i stavove o procesu čoveka koga je četiri godine posmatrala u tužilačkoj odori u Haškom sudu. Najs je govorio o svim elementima i značaju postupka iz ugla tužioca, otvoreno ocenjujući domete tužilaštva i sudskog veća. Prema njegovom mišljenju, Milošević jeste umro kao formalno nevina osoba, ali ta činjenica ne umanjuje značaj predstavljenih dokaza i važnost dokumentacije koju je tužilaštvo prikupilo tokom istrage i prezentovalo u postupku. Najs je, u vezi sa prikupljanjem dokaza iz arhiva Savezne Republike Jugoslavije i Srbije, i saradnje Srbije sa MKTJ-om, izneo nekoliko primera na kojima se videlo kako je neko namerno precrtavao važne strane iz dokumentacije, i da su dokumenta nakon toga, bez dovoljno podataka, dostavljana tužilaštvu.

Prema Najsu, MKTJ u neku ruku predstavlja politički sud, s obzirom na to da je formiran na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN-a, ali kaže i da je njegov značaj za utvrđivanje istine o ratovima na teritoriji nekadašnje SFRJ nesumnjiv.

Kad je reč o slučaju Milošević, Najs je rekao da se suprotstavljao svim pritiscima koji bi uticali na integritet slučaja i da se trudio da se niko ne meša u rad tužilaštva i da ne krši prava optuženog. "Bilo bi više koristi za ceo region da je suđenje završeno presudom", naglasio je Najs, navodeći da je od velikog značaja u percepciji događaja na teritoriji bivše SFRJ bio trenutak kada je prikazan snimak na kom pripadnici Škorpiona streljaju Bošnjake iz Srebrenice.

Na kraju, govoreći o mogućnosti da ovo suđenje doprinese ostvarivanju pravde za žrtve, Najs je istakao da pravda podrazumeva različite stvari za različite ljude. "Tribunal će moći da sudi samo jednom određenom broju optuženih i taj proces suđenja će se morati, naravno, nastaviti u regionu. Koliko će to trajati, zavisi od regiona."

Bez obzira na to što ovo četvorogodišnje suđenje nije okončano donošenjem presude zbog smrti optuženog 11. marta 2006. godine, jasno je da su njegove pravne i političke posledice veoma značajne i da zahtevaju da budu predmet rasprave. Od trenutka hapšenja i predaje Miloševića MKTJ-u, ovaj postupak je bio u fokusu opšte i stručne javnosti. Po mnogima, suđenje je predstavljalo "proces veka" i najznačajniji trenutak u razvoju sistema međunarodne pravde, pošto je reč o prvom procesu u kom se pred nekim međunarodnim krivičnim sudom pojavio jedan bivši šef države. Time je prekinuta praksa zaštite nosilaca državnih funkcija od odgovornosti za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava. Nakon Miloševića, još neki bivši šefovi država su optuženi za najteže zločine, a među njima su svakako najznačajniji Sadam Husein i Čarls Tejlor. Pored navedenog, suđenje Miloševiću je bilo prvo i verovatno će ostati jedino na kojem su pred MKTJ-om izvedeni dokazi o zločinima počinjenim u sva tri oružana sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije: u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. S druge strane, suđenje Miloševiću i njegova smrt izazvali su brojne kritike na račun nepristrasnosti i efikasnosti u radu Tribunala. Kritičari suđenja su isticali dužinu postupka (posebno širinu optužnica), i mogućnost koja je data Miloševiću da sâm zastupa svoju odbranu.

Jovan Nacić

Broj nedelje

Neto dobit JP Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd u 2006. bila je 7,6 puta veća nego u 2003. godini. Prošle godine, prosečna neto zarada Aerodroma iznosila je 39.816 a u januaru ove godine 44.790 dinara. Plate su od 2006. do januara 2007. godine porasle za 17 odsto, ali je ujedno prosečan broj zaposlenih usled racionalizacije troškova poslovanja smanjen za 13 odsto. Pre dve godine, generalni direktor JP Aerodroma primao je platu od 111.664,04 dinara, dok je u 2006. neto zarada generalnog direktora iznosila 392.432,06 dinara.


 

In memoriam

In memoriam

Nekadašnji kapiten odbojkaške reprezentacije Jugoslavije Žarko Petrović preminuo je u ponedeljak 2. aprila u 43. godini nakon teške bolesti. Rođen je u Novom Sadu 27. oktobra 1964. godine. Karijeru je počeo u Bačkom Magliću, u OK Maglić, a nastavio u OK Vojvodina, za koju je igrao od 1982. do 1989. godine i sa kojom je osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije, dve titule pobednika Kupa Jugoslavije i treće mesto u Evropskom kupu kupova 1983. godine. Na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine osvojio je zlatnu medalju i iste godine proglašen je za najboljeg sportistu Vojvodine i Novog Sada.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 253 utakmice, i sa njom osvojio bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Atini 1995, Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i na Svetskom kupu u Tokiju, takođe 1996. godine. Za izvanredne rezultate ostvarene u dresu reprezentacije i kao najbolji igrač u istoriji Vojvodine dobio je statuu "Velikana" ovog kluba. Međunarodnu karijeru je počeo u Italiji (klubovi Spoleto i Maćerata), a nastavio u Grčkoj (Aris), jednu sezonu igrao je u Japanu, a igračku karijeru završio je 2000. godine u Sloveniji.

Nosilac je i "Nacionalnog priznanja za doprinos u razvoju i afirmaciji sporta" Vlade Republike Srbije.

Za sobom je ostavio ćerku Sonju i suprugu Vidu.

M.V.

Vreme zabluda: Uskršnja i druga jaja

Obično se misli da je uskršnje bojenje kuvanih jaja vezano isključivo za hrišćansku tradiciju. Međutim, Stari Persijanci su vekovima pre pojave hrišćanstva bojili jaja za Novu godinu, koju su obeležavali na prolećnu ravnodnevicu. Taj običaj su kao obeležje prolećnih festivala kasnije usvojili Stari Rimljani, dok su Jevreji koristili kuvana jaja za praznik Pashe, odakle je kasnije običaj usvojen i u ranim hrišćanskim zajednicama.

Mnogo raznih verovanja je ispleteno oko kuvanih jaja, a neka od njih su sasvim praktične prirode i nisu netačna. Zbog labilne ravnoteže, nekuvano, a i kuvano jaje je skoro nemoguće postaviti da stoji uspravno. Postoji verovanje da ako se kuvano jaje zavrti kao čigra, ono će stajati uspravno, dok rovito neće ostati u ravnoteži, pa je to zgodan način da se proveri koliko je jaje kuvano. Da li je to zaista tako?

Ako pokušate mali eksperiment, lako ćete ustanoviti da kuvano jaje zaista ostaje uspravno pri rotaciji, a rovito ne, zbog nesimetrične raspodele sadržaja. Kuvano jaje je simetrično i pri rotaciji vrši precesiju kao i čigra. Inače, da li je jaje kuvano možete proveriti tako što ga zavrtite i naglo zaustavite prstom. Kuvano će se zaustaviti, dok će rovito nastaviti rotaciju, pošto masa fluida nastavlja da se okreće unutar ljuske.

Iz priče o kuvanim jajima koja se povezuje sa moreplovcem Kristiforom Kolumbom, koji je 1492. godine otkrio Ameriku, potekao je naziv Kolumbovo jaje. Kako bi demonstrativno objasnio originalnost svoje ideje o plovidbi na Zapad do Indije, Kolumbo je na jednoj večeri u Španiji zamolio sve prisutne da pokušaju da postavite kuvano jaje da stoji uspravno. Pošto nikom nije uspelo, Kolumbo je udario kuvano jaje o sto, ono se razbilo i ostalo da stoji, da bi potom rekao: "Najjednostavnija stvar na svetu. Svako to može da uradi kad mu se pokaže kako."

Međutim, mada je u tom obliku opštepoznata, ova priča uopšte nije potekla od Kolumba. Smatra se da je demonstraciju postavljanja jajeta, znatno pre Kolumba, prikazao italijanski arhitekta Filipo Brunelesci, kad je 1419. godine započeo izgradnju katedrale u Firenci.

S. Bubnjević


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net