Formula 1 >

Jednaki na startu

Ljudi, stvar je ozbiljna! Bar ako je suditi po vremenu koje su timovi proveli pripremajući nove bolide i preko četrdeset zvaničnih i test-vozača koji su taj posao obavili

Kad se u nedelju, na startu sezone u Melburnu, poređaju dvadeset dva bolida, biće to dosad neviđeno šarenilo. Dizajneri su bukvalno odlepili, pa je čak i konzervativni Ferari shvatio da mora da se uklopi. E sad, Talijani ko Talijani, samo su šmekerski dodali dve bele linije sa strane i "smekšali strogoću". I vozači će izgledati kao pajaci, bar oni čiji kombinezoni prate liniju i boje bolida. Jedini koji još drži do tradicije je stari Frenk Vilijams – belo, plavo, logo sponzora i gotovo.

Očekivanju da će predstojeća sezona biti veoma uzbudljiva najviše doprinosi činjenica da posle dužeg vremena ima više od dva vozača ili tima koji pretenduju na titulu. Nije to samo zato što je Šumi batalio trke, već i zbog izjednačenosti aktuelnih vozača i napretka timova iz "srednje" zone. Prvi put posle dužeg vremena nisam dao savet prijatelju, pasioniranom kladiocu, na koga da secuje. Evo, imate u okviru listu timova i vozača, pa sami vidite, ima li tu neko ko se baš izdvaja? Ja mislim da nema, ali…

Ferari je, rekoh, baš iskoristio pauzu i na testovima imao koji delić sekunde bolje vreme po krugu od ostalih. To može biti dobar znak, ali podsećam na to da je osim Šumija tim napustio i tehnički direktor Ros Bron, veliki mag strategije i čovek koji je stajao iza višegodišnje dominacije te ekipe. Felipe Masa je imao sjajnu završnicu prošle sezone, ali tada su ostali po performansama bili daleko iza tima za koji vozi. Bio je impresivan i na poslednjem testu u Bahreinu, pa treba verovati šefu tima Žanu Todu kad kaže da je "Masa najpotcenjeniji vozač u Formuli 1". U pauzi između dve sezone Kimi je bio "miljenik" tabloida, koji su iz broja u broj objavljivali njegove fotografije sa čašom ili flašom u ruci i tekstovima koji su potvrđivali onu staru – "pije ko Finac". Ruku na srce, zimus, na promociji novog bolida izgledao je malo podbulo, slavilo se, pa se i popilo, valja se, ali su stvari došle na svoje mesto čim je počeo da testira novi ferari. Bio je u punoj formi, brz, što je i Masa potvrdio braneći ga od "novinara koji preteruju, pa čak i izmišljaju". Novinari su pak uzvratili tekstom da je Kimi bančio u jednom baru u Helsinkiju i pred sam put u Australiju. Ma… stvari će ipak doći na svoje tek kad trkanje počne.

Šampion Fernando Alonso nije siguran da će odbraniti titulu. U izjavama prednost u predstojećoj sezoni daje Ferariju, ali smatra da i njegov Meklaren nije za potcenjivanje. Delovao je prilično ubedljivo kad je novinarima rekao da u Melburnu "ide na pobedu" i dodao da mu ne nedostaje motivacije jer "osvojiti treću titulu za redom, ali sa novim timom, prava je stvar i mislim da će biti veoma uzbudljiva sezona". I tim u koji je Katalonac prešao želi titulu koju je poslednji put osvojio Hakinen pre osam godina. Veliko osveženje je dolazak u ekipu zvezde u usponu, crnoputog Luisa Hamiltona, koji je još kao devetogodišnjak upoznao šefa tima Rona Denisa, pa nije čudo što ga je ovaj podržavao dok se trkao u nižim klasama bolida. To pre svega zbog agresivnosti koju je mladić već pokazao na testovima. "Obožavam ulične trke i radujem se što ću debitovati baš na jednoj takvoj", rekao je Hamilton, kome poznavaoci prognoziraju dobru karijeru.

Prema prognozama i anketama, za vrat pomenutim duvaće složno BMW Zauber, koji je osim poboljšane aerodinamike dobio iz Minhena i novi motor; Reno, čiji šef Flavio Brijatore ima provereni "nos za talente i buduće šampione"; i Vilijams, koji je dobio novi Tojotin motor. Druga dva fabrička tima, Honda i Tojota, i pored ogromnih budžeta na zimskim testovima nisu pokazala da mogu među najbolje. Ako mene pitate, mislim da će pravo iznenađenje biti timovi koji su samo nominalno "druga liga", a u stvari je reč o prošlogodišnjim bolidima koje su vozili šampioni, kao što su Red bul Reno, ili Toro roso i Spajker Ferari. To će biti, smatram, pravo trkanje! Jedini za koga mogu da tvrdim da će i ove godine nositi fenjer jeste ekipa Super Aguri Honda.

Dakle, nedelja, četiri ujutru, prenos iz Melburna, sa novim elanom u nove radne pobede! Da, umalo da zaboravim da vam kažem da je Huan Pablo Montoja pobedio u Meksiku, na prvoj NASCAR trci ove sezone.


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST