Meridijani

Pariz: Širak odlazi

Politička karijera Žaka Širaka, predsednika Francuske, duga više od 40 godina, završena je njegovim obraćanjem naciji na francuskoj televiziji, kada je izjavio da se neće kandidovati za novi predsednički mandat. Tim činom okončana je njegova duga vladavina i oslobođen je prolaz novim, mlađim političarima željnim vlasti i promena u francuskom društvu. Analitičari ocenjuju da je njegova karijera bila "jaka na simboličkoj ravni, ali slaba u domenu konkretnih reformskih učinaka". Žak Širak (74) bio je na čelu Francuske od 1995. godine u dva mandata, a njegovo ime neće se naći na spisku predsedničkih kandidata 22. aprila 2007. godine. Ono što Širak ostavlja budućem predsedniku nije nimalo ružičasto: ekonomija koja zaostaje za evropskom, veliki državni dug i žestoki socijalni problemi u predgrađima francuskih gradova. Osim što je dva puta bio predsednik države, Širak je dva puta bio i premijer, a na mestu gradonačelnika Pariza proveo je 18 godina. Bogata politička karijera Žaka Širaka ostaće zapamćena pre svega po tome što se usprotivio ratu u Iraku 2003. godine zbog čega je stekao popularnost u arapskom svetu, a pamtiće se i njegova zasluga za ukidanje obaveznog služenja vojnog roka u Francuskoj. Širak je bio prvi predsednik Francuske koji je javno progovorio o holokaustu i kolaboraciji vlade u Višiju sa nacistima tokom Drugog svetskog rata. Eksperti za međunarodnu politiku smatraju da je njegov drugi mandat bio neuspešan, jer tada se, između ostalog, desilo i da su Francuzi na referendumu 2005. godine odbacili evropski ustav, što je znatno oslabilo njegovu poziciju u zemlji i u međunarodnoj zajednici.

Moskva: Probni balon

Prema preliminarnim rezultatima, na lokalnim izborima održanim prošle subote u 14 regija u Rusiji vodi provladina stranka Ujedinjena Rusija, a samo na Stavropoljskoj teritoriji pobedila je stranka Samo Rusija. Na trećem mestu (ili čevrtom, u pojedinim regijama) nalaze se Komunistička partija i nacionalistički orijentisana Liberalno demokratska partija Rusija (LDPR), koja ima svoje predstavnike u ruskoj Dumi. U Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u zemlji, Ujedinjena Rusija osvojila je više od 37 odsto glasova, Samo Rusija oko 22, Komunisti su osvojili 16, a LDPR oko 11 odsto glasova. Lokalni izbori, na kojima je učestovala trećina biračkog tela, smatraju se nekom vrstom probnog balona za izbore za državnu Dumu, donji dom ruskog parlamenta, zakazane za 22. decembar 2007. godine. Sergej Mirnov, lider stranke Samo Rusija i portparol gornjeg doma parlamenta, objašnjava da "očigledan uspeh Komunističke partije i LDPR-a neutrališe politički monopol vladajuće stranke Ujedinjena Rusija", iako se i njegova stranka smatra klonom Kremlja. Ispostavilo se da je liberalna stranka Jabolko kritički nastrojena prema politici predsednika Vladimira Putina, autsajdera na ovim izborima, dok su neke druge opozicine stranke poput Unije desnih snaga osvojile dosta glasova u nekim regionima.

Varšava: Po kratkom postupku

Poljske vlasti rešile su da po kratkom postupku reše probleme huliganstva na utakmicama, ulicama i putevima. Naime, stupio je na snagu novi zakon o tzv. 24-časovnim ekspres suđenjima, na osnovu koga će sve izgrednike, sitnije lopove, razularene navijače na stadionima i pijane vozače policajci odmah moći da pošalju u zatvor na tri dana. Posle toga, čeka ih suđenje sa maksimalnom kaznom od pet godina pritvora ukoliko ih je policija uhvatila na "licu mesta" ili neposredno posle počinjenog krivičnog dela. Policija i tužilaštvo imaju 48 sati da sudu podnesu dokaze da je krivično delo počinjeno, a sudovi imaju obavezu da u roku od jednog dana izreknu presudu, koja ne sme da bude duža od dve godine zatvora. Ministar pravde Zbignjev Žobro rekao je da će prikupljanje dokaza u tako kratkom roku biti veliki test za policiju s obzirom na to da su incidenti na fudbalskim utakmicama sve učestaliji, zbog čega je ovaj ekspresni zakon i donet. Prema rečima ministra, policija će dobiti nove savremene kamere za snimanje incidenata koje će se nalaziti na fudbalskim stadionima i drugim (skrivenim) mestima. Biće organizovana i noćna dežurstva sudija kako bi se huligani sa fudbalskih utakmica odmah mogli privesti pravdi. "Ništa tako ne navodi prestupnika da ponovi zločin kao osećaj da neće biti kažnjen. Sada je tome došao kraj", rekao je Žobro. Međutim, pravnici i advokati se plaše da će zakon biti zloupotrebljen za obračun vlasti sa političkim protivnicima na demonstracijama protiv vlade.

Džakarta: "Plejboj" na sudu

Tužilaštvo Džakarte zatražilo je od suda zatvorsku kaznu od dve godine za glavnog urednika magazina "Plejboj", u Indoneziji, zbog distribuiranja nepristojnih fotografija i ostvarivanja profita na osnovu toga. Prvo izdanje ovog magazina izašlo je u aprilu prošle godine i odmah izazvalo masovne proteste u ovoj muslimanskoj zemlji. Glavni urednik Ervin Arnada je izjavio da je magazin "Plejboj" u Indoneziji "dobar za razvoj pluralističkog društva", što je razbesnelo tvrde islamske moraliste koji redovno pohađaju sudnicu. Tužilac Resni Muktar je u svom obrazloženju rekao da su slike koje je optuženi objavio "nepodobne za javnost jer vređaju pristojnost", dok je oko 100 muslimanskih demonstranata protestovalo zbog tražene blage kazne, istovremeno uzvikujući: "Obesite ga, obesite ga!" Inače, problematični magazin je i dalje u prodaji u indonežanskim trafikama, a vlast ne čini ništa kako bi ga zabranila.


 

Komentari: Dubravka Bajkin


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST