Vreme uspeha >

Biznis

 

Korisnici mobilnih telefona u Srbiji poslali su od osam uveče 31. decembra do osam ujutru 1. januara oko 40,5 miliona SMS poruka

Usluge: Hypo paket za poljoprivrednike

Pod sloganom "Koji gaje i banka ima daje", Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Beograd prva je (26. decembar) uvela na domaće tržište bogat i jedinstven paket proizvoda i usluga namenjen poljoprivrednicima "Hypo agrar paket".

Korisnicima ovog paketa na raspolaganju je čitav niz pogodnosti, pre svega kredit za kupovinu obradivog zemljišta sa povoljnim kamatama i rokom otplate do 15 godina. Paket sadrži i revolving kreditnu karticu sa samo pet odsto mesečne otplate, pozajmicu po tekućem računu do 100.000 dinara, štednju u stranoj ili domaćoj valuti, kod koje su kamatne stope na oročena sredstva više za najmanje 10 odsto od standardnih na godišnjem nivou. Zatim, SMS servis sa 10 besplatnih poruka i brojne druge povoljnosti. Ovakvom specijalizovanom ponudom Hypo banka omogućiće poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama, ali i individualnim proizvođačima da unaprede svoje poslovanje.

Promocije: Stella Artois u Srbiji

Belgijski pivski brend Stella Artois predstavljen je domaćoj javnosti krajem decembra u pozorištu Madlenianum, gala pozorišnim performansom "Zvezda dolazi". "Predstavljanjem zvezde među pivima, Apatinska pivara završava poslovnu godinu i počinje narednu, verujemo, još uspešniju. Počeli smo sa uvozom i distribucijom najpoznatijeg belgijskog piva. Stella Artois u svetu predstavlja sinonim za pivo vrhunskog kvaliteta i vrednosti", rekao je Slobodan Srećković, brend menadžer Stelle Artois.

Ovaj brend potiče iz davne 1366. godine iz belgijskog grada Luvena. Od tada pa do danas Stella Artois pivo postalo je svetska ikona među pivima, sa prepoznatljivom ambalažom i staklenom čašom.

Počeci: Uspeh PharmaSwissa

Švajcarska farmaceutska kompanija PharmaSwiss, koja je ove jeseni otvorila fabriku u Beogradu i na srpsko tržište plasirala deset novih lekova, završila je poslovnu godinu sa prometom od 70 miliona evra. "Ideja je da, uvođenjem novih lekova, podignemo standarde lečenja naših građana i lekarima omogućimo da pacijente leče u skladu sa vrhunskim medicinskim doktrinama", kaže direktor marketinga kompanije dr Dejan Antonić. Tokom 2007. PharmaSwiss će na tržište Srbije lansirati "diklo duo" u formi sprej-gela, što će biti i prvo pojavljivanje ovog preparata u regionu.

Investicije: Nova linija Carnexa

Dobitnik prve nagrade u kategoriji proizvoda od mesa i mesnih prerađevina na izboru "Najbolje robne marke Srbije" – industrija mesa Carnex iz Vrbasa, godinu započinje nabavkom najsavremenije proizvodne linije. Kako je izjavio zamenik generalnog direktora Mirko Stefanović, vrednost ove investicije je 1,2 miliona evra. "To će biti zamajac za dalje tehnološko osavremenjavanje Carnexa, očuvanje liderske pozicije na domaćem i ekspanziju na tržišta u okruženju."

Kapital: Završena transformacija

Skupština akcionara Erste Bank a.d. Novi Sad odlučila je da poveća kapital Banke za 3,012 milijardi dinara (38 miliona evra) putem izdavanja 173.531 obične akcije, koje će biti upisane od strane Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG, Beč. Doneta je i odluka o promeni oblika otvorenog akcionarskog društva u zatvoreno akcionarsko društvo. Novo sedište Banke i dalje je u Novom Sadu, ali sada na drugoj adresi – Bulevar oslobođenja 5. Time je završen proces transformacije Banke, na osnovu kojeg je stvorena snažna platforma za njen dalji rast i širenje.

Krediti: Priključak na rate

Banca Intesa Beograd počela je da odobrava kredite za plaćanje troškova priključenja domaćinstava na gasnu, elektro, toplovodnu, vodovodnu ili kanalizacionu mrežu i uređenje komunalne infrastrukture, pod povoljnijim uslovima. Vrednost kredita je do 5000 evra, uz minimalno učešće od 20 odsto. Rok otplate može biti 6, 12, 24, 36, 48 ili 60 meseci. Klijentima Banke krediti se odobravaju bez žiranata, a ostalim uz jednog žiranta. Građanima koji primaju zaradu preko Intese obezbeđeni su povoljniji uslovi kreditiranja, tako da nominalna kamata iznosi 10,95 odsto, a EKS od 11,92 odsto kod kredita na rok od 60 meseci, do 13,91 odsto kod kredita na rok kraći od 18 meseci.

Banke: Klijent je naš partner

Piše: Aksel Humel, predsednik Izvršnog odbora Volksbank a.d.

U prilog tome da je Volksbank partner građanima Srbije govore naši stalni napori da izađemo u susret potrebama i mogućnostima tržišta i građana unošenjem novina u bankarsko poslovanje u zemlji.

Što se tiče poverenja u našu banku, za oko 150 godina koliko ona postoji, nikada nijedan klijent nije izgubio svoj ulog. Isto tako, veoma je važan odnos prema klijentu koji očekuje brze i kvalitetne usluge. Pre mnogo godina u Austriji, klijent je bio u poziciji da moli za kredit. Danas je on partner banke. Kao svom partneru, klijentu želimo da pomognemo da ostvari sve one životne ciljeve za koje mu je neophodna finansijska podrška: kupovinu nekretnine ili zemljišta, izgradnju ili adaptaciju kuće, lokala, kupovinu automobila.

Pored drugih usluga banke, ipak se naši klijenti najviše interesuju za kreditiranje nekretnina, a u tom smislu u ponudi su stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Volksbank je omogućila, kako fizičkim licima tako i vlasnicima firmi i preduzetničkih radnji, zatim vlasnicima privatnih lekarskih i stomatoloških ordinacija, advokatima i poljoprivrednicima, da na kredit, uz povoljne kamatne stope koje se kreću od 2,95 odsto (EKS od 3,95 odsto) za kredite u švajcarskim francima, kao i od 4,95 odsto (EKS od 6,87 odsto) za kredite u evrima i uz duge rokove otplate, kupe ili sagrade nekretninu.

Ono što nas izdvaja od konkurencije jeste brza obrada kreditnog zahteva i najniži inicijalni troškovi obrade kreditnog zahteva, a svakako i naš poseban, partnerski odnos sa klijentom.

Poslovno geslo: Poštovanje potrošača

Piše: Goran Redžić, generalni direktor Fruvite d.o.o.

Osnovna karakteristika celokupnog poslovanja Fruvite je pošten i iskren odnos prema potrošačima i poslovnim partnerima. Od samog početka zauzeli smo stav da je kvalitet proizvoda na prvom mestu i da ćemo se samo kvalitetom, na dug rok, izboriti za svoje mesto na tržištu. Zato smo sve dosadašnje uspehe poklanjali potrošačima i kontinuirano ulagali u najsavremenije proizvodne tehnologije. Takav odnos prema potrošačima omogućio nam je da u relativno kratkom vremenskom periodu postanemo jedan od vodećih proizvođača voćnih sokova u Srbiji.


 

Extreme

PRVI: Algotech je u Nišu implementirao prvi e-government IP telefonski sistem sa kontakt centrom u organima državne uprave i lokalne samouprave u Srbiji.

OKRUGLO: Devizna štednja u Komercijalnoj banci početkom januara dostigla je 600 miliona evra, što predstavlja blizu petine ukupne štednje deviza u Srbiji.

NAMENA: Zavod za izradu novčanica u Topčideru četvrtinu prihoda ostvaruje od usluga za NBS, a ostalo od štampanja knjiga, časopisa, prospekata itd.

KUPAC: Mesnu industriju Mitrosrem iz Sremske Mitrovice kupio je za 15,2 miliona evra konzorcijum firmi Finam skin iz Beočina i DSD Tobacco iz Beograda.

HOTELI: Slovenačka građevinska kompanija Korpo izgradiće do 2009. dva hotela u Beogradu.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Darko Marinković, profesor Megatrend univerziteta: Gubi svet rada

DOBITNICI: Pripadnici političke elite, u koje ubrajam i poziciju i opoziciju, koje su samo zamenile mesta, ratni i antiratni profiteri, novopečeni bogataši, svi oni koji su svojom sebičnošću, socijalnu cenu tranzicije učinili nepodnošljivom.

GUBITNICI: Pripadnici sveta rada, svi koji žive od svog rada i znanja. Svet rada je još uvek u krizi i trebaće mu puno vemena da se oporavi.

Zoran Jovanović, direktor Baker Tilly Western Balkans: Biće sve više dobitnika

DOBITNICI: U ovom trenutku to su oni koji su sposobni da shvate okruženje i da se brzo prilagode promenama. Na duži rok mislim da će broj onih koji će imati koristi od novog i uređenijeg društva biti mnogo veći.

GUBITNICI: Monopolisti, kao i oni sa određenim povlasticama koje nisu zasnovane na radu ili znanju. Nažalost, tu spada i znatan broj ljudi koji su izgubili posao, bez mogućnosti da se prekvalifikuju i nauče nešto novo.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST