Vreme
VREME 827, 9. novembar 2006. / MERIDIJANI

Meridijani

Ankara: Smrt ljubitelja poezije

U nedelju je u 82. godini preminuo Bulent Edževit, bivši premijer Turske. Dugogodišnji turski lider pretrpeo je moždani udar u maju ove godine i od tada je bio u komi. Edževitova politička karijera trajala je gotovo pola veka, ali je tokom poslednjeg, petog mandata na mestu premijera bio optuživan za krah turske ekonomije. U novembru 2002. godine, Edževit je sišao sa vlasti, a novu vladu formirale su stranke sa islamističkim korenima. Njegov najveći poltički uspeh jeste to što je 1999. godine obezbedio Turskoj status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je njegova vladavina, kao i svaka druga, imala i tamnih strana. Tokom krize 1974. godine poslao je tursku vojsku na Kipar. Posle smrti, u medijima je prikazan kao nacionalista koji je naginjao levici i kao ljubitelj poezije.

Lilongve: Muzička kritika

Najpoznatiji muzičar i političar u maloj afričkoj državi Malavi, Lucius Banda, dobio je prošle nedelje sudski spor, što je izazvalo masovno oduševljenje njegovih pristalica i obožavalaca. Banda je bio osuđen na kaznu zatvora od 21 meseca zbog sumnje da je falsifikovao svoja školska dokumenta kako bi se kandidovao za poziciju premijera. Međutim, Lucius Banda je tvrdio da se radi o političkom progonu, uložio je žalbu na presudu i uspešno se odbranio na sudu. Ovaj muzičar je do sada objavio 12 politički angažovanih albuma, a njegova dosadašnja karijera je parabola novije istorije Malavija, države u kojoj većina od 12 miliona stanovnika sluša radio i gde je televizija osnovana tek 1999. godine. Pune tri decenije ovom zemljom je vladao autoritarni režim doživotnog predsednika Kazumua Bande, čiji je raskalašan život sa plesačicama kojima je uvek bio okružen i poltičke represalije muzičar Banda kritikovao. Posle prvih izbora 1994. godine, Banda je nastavio da kroz svoje pesme kritikuje i novog predsednika Bakilija Muluzija, da bi potom ušao u politiku i kao poslanik postao član parlamenta. Prošle godine je oštro napadao aktuelnog predsednika, modernog, ali beskompromisnog Bingua va Mutariku. "Uspeo sam da ga pobedim", rekao je Banda objašnjavajući da je čitav proces bio Mutarikina nameštaljka. Banda je u Malaviju poznat po svojoj pesmi "Vojnik".

Tokio: Đačko pismo

Image

Prošle nedelje izuzetnu pažnju medija u Japanu privuklo je pismo jednog đaka upućeno ministru prosvete Bunmei Ibuki. Đak je anonimno poslao ministru seriju pisama u kojima je napisao da će izvršiti samoubisto ako ne bude prekinuto njegovo zlostavljanje. U pismima koje je ministar pokazao medijima nema tragova kojima bi se indentifikovao pošaljilac, ali u njima đak, za koga se veruje da je dečak, tvrdi da nasilnici koji ga zlostavljaju nisu kažnjeni. "Pišem ovo pismo zato što je život pun bola", napisao je dečak. Minstar Ibuki je ozbiljno shvatio ova upozorenja i rekao da je to pitanje života i smrti. "Imaš samo jedan život i on je samo tvoj", poručio je Ibuki anonimnom dečaku putem medija i dodao da se nada kako će problem uskoro biti rešen. Policija vodi istragu kako bi došla do učenika i pomogla mu. "Želimo da se prema ovom učeniku postupa kao sa dragocenim životom koji je nasledio od roditelja i svojih predaka", naglasio je ministar. Nije čudno što su ova anonimna pisma izazvala tako brzu reakciju. Zlostavljanje dece u Japanu smatra se ozbiljnim problemom, a od avgusta ove godine zbog toga su se desila tri samoubistva u japanskim školama.

Nova Škotska: Krah ribolova za pola veka

Image

Riblji svet na svim okeanskim uzgajalištima na planeti mogao bi biti istrebljen do 2048. godine. Prema studiji objavljenoj prošle nedelje u časopisu "Sajens", ribolov bi mogao da doživi krah za pola veka, a riba bi nestala iz ljudske ishrane. Mada je poslednjih godina objavljeno mnogo sličnih studija o užasnom stanju u okeanima, podatak o potpunom nestanku riba izazvao je dramatične reakcije i zabrinuo javnost u zapadnim zemljama. Istraživanje je sprovedeno na univerzitetu Dalhausi u Novoj Škotskoj, a u njemu je 12 naučnika iz SAD, Kanade, Švedske i Paname analiziralo podatke Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO). "Koristili smo sve podatke o ribama i ribolovu od 1950. do 2003. godine u 64 velika priobalna ekosistema", rekao je Boris Vorm sa univerzitetu Dalhausi, koji je predvodio istraživanje. Tako je istraživanje pokrilo okeanske oblasti koje ukupno čine 83 odsto svih svetskih prirodnih ribnjaka. Na osnovu analiziranih podataka, naučnici su zaključili da je dosad uništeno 29 odsto ukupne količine ribe. Sa godinama će sve više i više ribljih vrsta iščezavati, ako se ribolov nastavi sadašnjom brzinom. Morski ekosistemi će znatno osiromašiti, a prema sadašnjem trendu polovinom veka doći će do globalnog kolapsa. Budući da ovo nije prvo istraživanje sa ovako obeshrabrujućim zaključcima, naučnici i ekološki aktivisti pozvali su vlasti da hitno preduzmu mere kako bi smanjili ribolov, da bi jednog dana riba uopšte bila na trpezi, a da bi je uopšte bilo i u okeanima.

(Priredio) S. Bubnjević