Mera realnosti

"Nelagoda i stid"; "Vreme" br. 824

Čitalac ima primedbu na tekst glavnog i odgovornog urednika zato što ga branim kada ne bi trebalo i piše: "ali policy se ne vodi preko novina kao što je "Vreme" – na glavne se aktere utiče na drugim mestima i u drugačijem kontekstu"... Zašto se govori o "policy" ("a course or a principle of action adopted or proposed by an organization or individual") kada je to komentar? I na kom mestu nego u časopisu "Vreme"? Mislim, može i u "Politici". Svejedno, Žarković je pre svega novinar i prostor u kome se izjašnjava jesu, pre svega, novine.

Što se tiče konteksta, to je sasvim legitimno novinarsko mišljenje da bi DSS i DS trebalo da imaju dugoročniju saradnju. Ko ne želi da prihvati činjenicu da SRS ima najširu političku podršku birača, ne može ni da shvati da je ta saradnja poželjna u političkoj realnosti Srbije.

Zatim, šta bi trebalo da bude kontekst nečega: "mali, zbrzani dogovor stranaka establišmenta o produženju vladanja"? Kao da će neke "druge" i nove stranke biti u establišmentu, sve da je i ustav pisan po meri onih koji se "užasavaju" ili "stide", a sa posebnim osvrtom na produženje vlasti? Demokratija je između ostalog i procedura, pa ako ne prihvataš da je politički konsenzus, kako se kaže "stranaka establišmenta", uslov potreban da se ustav donosi ili menja, onda je "užas unisonog metanisanja" (baš odgovarajući izraz "metanisanje") i "stid od turbo-folka" samo prejaka lična impresija.

I da skratim, izbor je referendumsko "DA" ili "NE" dakle kao dovoljan uslov da imamo ili nemamo novi ustav. Uvodnički komentar je stav "ZA" i "PROTIV", razumljiv i dobro opisuje stanje duha i morala kritičara i "kritizera" Predloga novog ustava.

Ko razume shvatiće ili kako je to napisano u uvodniku: "Ove iz nevladinog sektora inače niko neće ubediti da je to netačno ukoliko su oni ubeđeni da je to tačno..."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST