Meridijani

Valensija: Nesreća u metrou

Prema najnovijim, ali ne i konačnim podacima o broju žrtava u saobraćajnoj nesreći u metrou u Valensiji, pogunula je 41 osoba, povređeno ih je još 47, a 12 je smešteno u bolnice od kojih se dve osobe nalaze u kritičnom stanju. Španske vlasti su saopštile da nije reč o terorističkom napadu, već da se nesreća dogodila zbog otkazivanja kočionog sistema voza. Nesreća se dogodila kada je voz izleteo iz šina između dve stanice, dok je velikom brzinom ulazio u podzemnu stanicu "Isus". Spasilačke ekipe su reagovale brzo i izvukle oko 150 preživelih putnika iz prevrnutog voza, prevashodno zahvaljujući mobilnim telefonima i prisebnosti nekolicine putnika. Potraga za preživelima se nastavlja iako je sve izvesnije da će konačan bilans poginulih biti veći; u blizini mesta nesreće ekipa prve pomoći postavila je dve poljske bolnice. Kako je rečeno u regionalnom centru, veoma je teško identifikovati poginule jer su njihovi ostaci "gotovo neprepoznatljivi", zbog čega forenzičari imaju pune ruke posla. Premijer Hose Luis Sapetero prekinuo je posetu Indiji kako bi mogao da prisustvuje sahrani žrtava tragičnog incidenta. Nesreća se zbila samo dan pre najavljene posete pape Benedikta Valensiji. Najavljena je istraga o sigurnosti metro linije u Valensiji, s obzirom na to da se septembra prošle godine dogodio sudar tri voza kada je povređeno 16 osoba. Za pokoj duše poginulih u ovogodišnjoj nesreći, molitvu je pročitao lično papa u svojoj vatikanskoj kapeli.

Moskva: Ikar odleteo dalje

U noći između 3. i 4. jula 2005. godine, prema planeti Zemlji leteo je džinovski asteroid nazvan 20004XP14 ili Ikar. Prema saopštenju Instituta za primenjenu astronomiju Ruske akademije nauka, asteroid Ikar širok 500 metara približio se Zemlji na oko 433.000 kilometara, što je malo veće rastojanje nego između Zemlje i Meseca. Iako su astronomi odmah rekli da sudara neće biti, bar ne u narednih nekoliko hiljada godina, u naučnim i drugim krugovima govorilo se o tome da bi asteroid, da je udario u kopno, izazvao strašnu eksploziju nakon čega bi nastupilo opšte zahlađenje za 20–30 stepeni Celzijusovih koje bi trajalo godinu dana. Ekspert iz NASA kaže da asteroid ne bi mogao da uništi celu planetu, ali da bi mogao da zbriše "nekoliko američkih država". Slična kataklizma nastupila bi i da je udario u more; ruski naučnici izračunali su da bi udar kamenog asteroida prečnika 10 kilometara u okean izazvao talas visok 400 metara. U takvoj kataklizmi izazvanoj asteroidom ili kometom nestali su i dinosaurusi pre 65 miliona godina, veruju naučnici... Asteroid Ikar, otkriven 10. decembra 2004. godine u masačusetskom tehnološkom institutu u Leksintgonu, mogli su da vide stanovnici severne hemisfere ako su svoj teleskop postavili u pravcu sazvežđa Persej, Kasiopeja i Cefej. Naučnici tvrde da je mogućnost skorijeg bliskog susreta Zemlje i neke komete ili asteroida izuzetno mala i da u narednih sto godina možemo mirno da spavamo, bez teleskopa pod jastukom.

Meksiko Siti: Kalderon ili Obrador

Da li je reč o krađi glasova u trci za mesto predsednika Meksika, videće se za nedelju dana kada se brojanje završi. Naime, predsednički kandidat levice Andreas Manuel Lopes Obrador zatražio je ponovno brojanje glasova nakon izbora održanih prošlog vikenda. Prema preliminarnim rezultatima, njegov protivkandidat Felipe Kalderon iz vladajuće Stranke narodne akcije osvojio je 36,38 odsto glasova, dok je Obrador, kandidat Demokratske revolucionarne stranke, osvojio 35,43 odsto glasova, što je oko 400.000 glasova manje od prvoplasiranog. Izborna komisija je saopštila da neće proglašavati pobednika sve dok ne završi brojanje glasova koje traje sedam dana, a Obrador tvrdi da nedostaje oko tri miliona glasova, pa zato ne može da prihvati preliminarne rezultate. Izvesno je da će to odbijanje izazvati neku vrstu političke turbulencije, koja bi mogla znatno da ugrozi krhku demokratiju u ovoj zemlji. Bivši gradonačelnik grada Meksika Lopes Obrador objasnio je na konferenciji za novinare da ukupno evidentirano biračko telo ove zemlje iznosi 41-42 miliona glasača, dok je izborna komisija saopštila da je u opticaju bilo 38 miliona glasačkih listića. Stoga, on i njegova stranka nikako ne mogu da prihvate preliminarne rezultate, dok je njegov menadžer najavio da će, ako zatreba, u nekim slučajevima "zahtevati otvaranje glasačke kutije i ponovno prebrojavanje glasačkih listića, glas po glas".

Berlin: Nacizam kao predmet

Predlog Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj da se istorija nacizma izučava u školama kao zaseban predmet, odbacio je Savez nemačkih nastavnika uz obrazloženje da se nijedna epoha u nemačkim školama ne izučava tako pomno kao nacionalsocijalizam. Ovaj predlog dala je predsednica organizacije nemačkih Jevreja Šarlote Knobloh u jednom intervjuu, rekavši da u školama na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke "još postoje nastavnici koji o prošlosti ne znaju gotovo ništa". Knoblohova je to neznanje povezala sa pojavom desničarskog ekstremizma i neonacizma na istoku zemlje, ističući da mora da se pronađe "nov način da deca i mladi u Nemačkoj uče o holokaustu bez osećanja krivice".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST