O Beogradskoj berzi >

Tražeći dno

Nisu samo pristalice najvažnije sporedne stvari imali priliku za nezadovoljstvo protekle nedelje (12–16. jun). Kursevi većine akcija su nastavili da klize nadole, te su mnogi investitori obustavili kupovne aktivnosti pitajući se gde se nalazi dno tržišta. Indeks najlikvidnijih akcija već se nalazi ispod vrednosti s početka godine, dok je pokazatelj svih akcija imao nešto blaži pad, pre svega zbog njegove strukture u koju ulaze i mnoge izrazito nelikvidne hartije od vrednosti.

Akcija koja je donedavno bila najsvetlija zvezda tržišta – beogradska Agrobanka zabeležila je pad od preko 13 procenata u susret dokapitalizaciji koju Komisija za hartije od vrednosti još uvek nije odobrila. Cena je krajem nedelje padala do blizu 15.000 dinara u pravoj investicionoj panici koja je zahvatila akcionare ove naše najstarije banke. Činjenica da se tržišna vrednost akcija Agrobanke na momente približavala ceni dokapitalizacije, koja je prouzrokovala u velikoj meri povlačenje novca sa Berze i pad tržišta, samo je još jedan od paradoksa sa kojima se u poslednjem periodu investitori često susreću. I druge bankarske akcije su registrovale silazni trend. Tradicionalno najstabilnija, Čačanska banka zabeležila je veliki pad spustivši se na nivo od 40.000 dinara, istina uz mali obim prometa. Univerzal banka i AIK banka Niš zabeležile su blaži pad vrednosti a ove akcije su činile gro ukupnog trgovanja tokom sedmice.

Akcija koja je prijatno iznenadila investitore je vrbaška šećerana "Bačka", koja je u samo pet radnih dana dobila na vrednosti 41,6 procenata. Ovom industrijom šećera, inicijalno kupljenoj na Berzi od strane kompanije MK Komerc, od prošle godine upravljaju zajedno nemački Nord Cuker i spomenuta novosadska kompanija. Rastu tržišne vrednosti "Bačke" doprineli su dobri poslovani rezultati, ali još više ulazak u vlasničku strukturu IM Matijević, čime je nastavljen mali rat domaćih preduzetnika, najvećih kupaca preduzeća u procesu tranzcije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST