O Beogradskoj berzi >

EBRD u Čačku

Ni prva nedelja juna nije vratila osmeh investitorima. Oba indeksa akcija zabeležila su smanjenje vrednosti za više od jedan odsto, tako da se pokazatelj najlikvidnijih akcija Beleks 15 primakao januarskim nivoima – viši je za samo jedan procenat u odnosu na početak godine.

Čačanska banka je i ove nedelje predstavljala redak pozitivan izuzetak. Ova akcija je tokom sedmice stizala na korak od 46.000 dinara, a uprkos kasnijem padu zabeležila je rast od skoro pet procenata. Ova mala banka iz zapadne Srbije spada u red brzorastućih banaka tako da će samo tokom ove i naredne godine otvoriti 20 filijala i ekspozitura. Ovaj rast biće potpomognut i kapitalom EBRD-a, čiji će ulazak u ovu banku biti obnarodovan u najskorije vreme. Ipak, najprometnija banka je bila, tradicionalno, niška AIK banka, u kojoj jačanje pozicija nastavljaju inostrani investicioni fondovi. Jedan od njih, švedski East Capital, bio je najzaslužniji za stagnaciju vrednosti drugih akcija – vršačkog Hemofarma s obzirom na to da je likvidirao delić portfelja u našoj najvećoj farmaceutskoj kući. Ni druge najpoznatije akcije nisu imale više uspeha. Vranjski Alfa plam, iako jedan od onih sa fundamentalno najzdravijim akcijama, padao je ponovo duboko ispod 30.000 dinara, dok je nova velika trgovina Bambija ostvarena na najnižoj ceni u ovoj godini. Ovaj konditor iz Požarevca razočarao je investitore neočekivano niskom stopom rasta u 2005. pa stoga i ne čudi pad akcija od skoro 17 procenata od početka godine. Isti upravljači nisu se proslavili i u našim najvećim mlekarama nakon nekoliko godina rukovođenja ovim firmama, što je još jedan faktor za pesimizam pri ulaganju u Salfordove kompanije.

I ove nedelje je beogradski građevinar "Ratko Mitrović" zabeležio povećani obim prometa. U susret skupštini akcionara, menadžment kompanije pojačava svoje pozicije tako da će manje-više spokojno i ove godine izglasati odluke kakve mu odgovaraju. Šta o njima misli tržište, najbolje govori podatak da su akcionari ove kompanije bili zasigurno najveći gubitnici na Berzi tokom 2005. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST