Formula 1 >

Strah od brzine

Bilo je živopisno, sve u svetloplavom, Katalonci su razvili zastave, a onda ih je samo urlanje motora sprečilo da dremnu zbog dosadne trke

ČVRSTO U VOĐSTVU: Fernando Alonso

Kada su u Imoli i Nirbugringu dobili ćuške od Ferarija, sudeći po čistoj i lakoj pobedi na Velikoj nagradi Španije u Barseloni, u Renou su došli do zaključka da je malo glupo da autsajderima s početka sezone poklone vodeće mesto u generalnom plasmanu, pogotovo što je jedina stvar koju je trebalo da urade – da budu brži!

"Budimo realni, ponekad su oni (Ferari) brži, onda se moramo zadovoljiti drugim mestom, ali mislim da ovoga puta to neće biti slučaj", izjavio je Fernando Alonso (Reno) posle zvaničnog treninga u subotu kada je osvojio prvo mesto na startu. Rečeno, učinjeno, bili su bolji od direktnih rivala, šampion je pobedio. "Nikad do sada se nisam tako dobro osećao u formuli, ovo je bolje nego kad sam osvojio titulu", rekao je Alonso pošto je primio čestitke od španskog kralja lično. Đankarlo Fizikela (Reno) je izgleda opet dobio napad "straha od brzine", pa je timu izmaklo drugo mesto, mada je s obzirom na njegovu vožnju i treći na cilju puna kapa. Ruku na srce, bila je to ubitačno dosadna trka, htedoh baš na tome da gradim čitavu priču, ali tek sutradan učinio je zanimljivom svojom izjavom upravo Fiziko koji je rekao da je "pokušavajući da obiđe Mihaela Šumahera (Ferari) napravio malu grešku". Čuj malu, ahhhaaa, jedva se izvukao iz šljunka, izgubio še’s sekundi. Onda je rekao da su za to krivi mehaničari koji su mu "sve vreme nešto govorili radio vezom"! Mislim, stvarno! Pa šta misli, da bi u boksu trebalo okačiti ono što je nekad davno pisalo u kabini pored šofera Gradskog saobraćajnog Beograd – "Zabranjen razgovor sa vozačem"!?! Svašta!

Rekoh, jedini strah koji su pobednici imali bila je brzina koju su Ferarijevi bolidi demonstrirali u poslednje dve trke. Ipak, u Barseloni je Šumi uspeo samo toliko da za sekundu predribla Fizikelu bržim dolivanjem goriva i promenom guma prilikom prvog svraćanja u boks, a kad je ovaj jureći ga napravio piruetu na stazi, stvar je bila gotova. Iako je vozio najbrži krug na trci, Felipe Masa (Ferari) nije mogao ništa više da učini osim da se pomiri sa četvrtim mestom. I u samom timu su priznali da su podbacili, da su omanuli i u taktici, što je poslednjih godina bilo veoma retko. E onda su na njih navalili italijanski novinari koji su, poput "Gazete de lo sport" sutradan osvanuli sa naslovima – "Ferari, šta se dešava!?", a u tekstu konstatovali da "tim iz Maranela nijednog trenutka nije bio kompetitivan". "Tutosport" je čak otpisao Šumaja rečima da "on ne može osvojiti šampionat", a "La stampa" je samo konstatovala da "Alonsova brzina nije iznenađenje, ali sporost Ferarija jeste".

Posebna priča je tim Meklaren koji je čitavog vikenda bio ispod renomea. Ponovo loša vožnja u kvalifikacijama, onda relativno dobar start Kimija Raikonena i…? Ništa. Huan Pablo Montoja je opet ludeo na mesečini (a bio je pun mesec, verujte i meni su oči bile ovolike!), okrenuvši se na stazi kad mu niko nije smetao da vozi kako hoće, onda se nasadio na ivičnjak i – adio mare. Posle je Finac koji je stigao peti na cilj rezignirano rekao da je "bolid u trci bio malo bolji nego na treningu, ali da mu treba više brzine". Kada neko ko je u nekoliko prethodnih sezona pokazao neustrašivost posle svake trke traži više brzine, e onda je doćeralo cara do duvara! Čak je i Alonso prokomentarisao Meklarenove performanse rečima: "Malo sam iznenađen što se u poslednjih nekoliko trka za vrh bore samo Reno i Ferari", ali je džentlmenski rekao i to da "će oni uzvratiti udarac i ući u direktan duel sa trenutno vodećim dvojcem".

E sad, vozačima Honde, Batonu i Barikelu, ovoga puta nije prolupao motor pa su stigli šesti i sedmi na cilj što je za njih u ovom trenutku OK, ali surove brojke govore da su bar sedam desetinki po krugu sporiji od vodećih. Za ekipu sa tolikim budžetom i takvim ambicijama to je užasno loš podatak! O vozačima i timu Tojote da i ne govorim. Osmi je bio Nik Hajdfild (BMW) koji je, kao i većina, vozio dosadnu, dosadnu trku. E sad, za dve nedelje je Velika nagrada Monaka na ulicama Monte Karla, tu brzina i nije tako važna, pa da vidimo. Očekujem spektakl i – iznenađenja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST