Meridijani

Džakarta: Moguća erupcija

Vulkan Merapi, na najvećem indonežanskom ostrvu Javi, 450 kilometara od Džakarte, počeo je u ponedeljak da izbacuje velike količine pepela i guste oblake dima. Potom su niz padine počeli da se spuštaju užareni pepeo i kamenje, da bi se na kraju iz kratera čulo nekoliko snažnih eksplozija. Među lokalnim žiteljima nije bilo žrtava ni povređenih, a indonežanske vlasti su proglasile najviši stepen uzbune. Zbog moguće erupcije, nekoliko okolnih sela sa oko 22.500 stanovnika mora da bude evakuisano. Do nedelje je oko 4500 ljudi sklonjeno u najbiža prihvatilišta, a ukoliko se aktivnost vulkana bude pojačavala, biće sprovedena potpuna evakuacija. Međutim, neki od žitelja počeli su odmah da se vraćaju u svoje domove, uprkos upozorenjima naučnika da to čine na sopstvenu odgovornost. Prema istraživačima, Merapi ima specifičnu erupciju, pri kojoj se lava pod velikim pritiskom gomila unutar kratera da bi zatim velikom brzinom izbila na površinu. Niz padine se sliva brzinom od nekoliko stotina kilometara na čas, čineći spasilačke akcije gotovo nemogućim. Vulkan Merapi se probudio pre nekoliko nedelja, i u tom periodu više puta je izbacivao pepeo, lavu i gust dim. Negova najnovija aktivnost bila je najjača do sada. Iako u utorak nije bilo znakova nove aktivnosti, indonežanske vlasti ipak su zadržale stanje najvišeg stepena opasnosti, jer vulkan spada u najopasnije u "vatrenom pojasu Pacifika". Prilikom poslednje aktivnosti ovog vulkana 1994, 60 osoba je stradalo od gasnog oblaka. U velikoj erupciji 1930. stradalo je 1300 ljudi.

Vašington, Tripoli: Obnova odnosa

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs najavila je u ponedeljak da će SAD obnoviti pune diplomatske odnose sa Libijom, kao i da će ta zemlja biti izbrisana sa spiska država koje sponzorišu terorizam. Obrazlažući odluku, Rajsova je dodala da taj čin znači "priznanje libijskom opredeljenju za odricanje od terorizma i izuzetnu saradnju u ratu protiv terorizma". "Libija može da posluži kao primer drugima", naglasila je Kondoliza Rajs, misleći na Iran i Severnu Koreju. Ministar spoljnih poslova Libije Abdel Rahman Šalgam takođe je pozdravio okretanje novog lista, uz reči da je to "važan korak u jačanju bilateralnih odnosa na svim poljima i u interesu obeju država, kao i svetskog mira i bezbednosti". Međutim, on je odbio konstataciju da je obnavljanje diplomatskih odnosa nagrada za odricanje od programa stvaranja oružja za masovno uništenje, već je "rezultat brojnih sastanaka i aktivnosti". SAD su prekinule diplomatske odnose sa Libijom 1980. godine, a libijski lider Moamer el Gadafi dugo je smatran za jednog od najvećih američkih neprijatelja. Godine 1986. SAD su bombardovale Libiju, zbog optužbi za postavljanje bombe u jednom berlinskom disko klubu, kada su među žrtvama bili i američki vojnici. Ova zemlja se od 1988. nalazila pod sankcijama UN-a, zbog optužbi za učešće u postavljanju bombe u Panamov avion kada je poginulo 270 ljudi. Godine 1999. Libija je izručila dvojicu osumnjičenih i pristala da porodicama žrtava isplati odštetu, a 2004. najavila da se odriče programa pravljenja oružja za masovno uništenje. Sada važi za jednog od važnijih američkih partnera u ratu protiv terorizma, i pretpostavlja se da su Amerikanci od nje dobili važne informacije o mreži Al kaide, kao i o delovanju pakistanskog naučnika Kadira Kana, koji je pomagao Libiji, ali i Iranu prilikom pokretanja nuklearnog programa.

Berlin: Novi lider

Kurt Bek (57), predsednik nemačke pokrajine Rajnland Pfalc, izabran je u nedelju za šefa nemačke Socijaldemokratske partije (SPD). Bek je izabran na vanrednom kongresu, održanom u Berlinu, ogromnom većinom glasova. Od 467 glasača na kongresu, za njega je glasalo 444, uz devet uzdržanih i 14 protiv. Novi lider socijaldemokrata važi za velikog pristalicu jake uloge države u socijalnoj politici, poput bivšeg nemačkog premijera Gerharda Šredera. Shodno tome, očekuje se i da SPD u budućnosti skrene malo više ulevo, za razliku od dosadašnje politike levog centra, koju je zagovarao bivši lider SPD-a Matijas Placek. Sudeći prema rezultatima glasanja, Bek uživa ogromnu popularnost unutar svoje stranke, i već je najavljen kao pravi naslednik Vilija Branta, poznatog lidera socijaldemokrata iz 60-ih godina. Najavio je da će se u budućnosti založiti za vraćanje prava glasa i odlučivanja partijskoj bazi. Važi za pragmatičnog političara, što bi u Nemačkoj, poznatoj po velikoj socijalnoj ulozi države, moglo da znači veliku prednost. Šire gledano, od njegove buduće politike mogla bi da ima koristi i evropska levica, koja se već duže vreme suočava s padom popularnosti.

Lagos: Eksplozija naftovoda

U eksploziji naftovoda koja se dogodila u petak u blizini najvećeg nigerijskog grada Lagosa poginulo je blizu 200 osoba. Do eksplozije je došlo kada su kradljivci goriva izbušili cev naftovoda, da bi iz nje izvukli naftu. Poginulo je blizu 200 ljudi, od kojih su mnogi toliko sprženi da ih je nemoguće identifikovati. Nigerijski predsednik Olusegun Obasandžo naredio je detaljnu istragu i najavio jače obezbeđenje naftovoda. Krađe nafte na ovaj način česte su u Nigeriji, i njeni siromašni stanovnici kasnije je prodaju na crnom tržištu. U poslednjih desetak godina bilo je više desetina ovakvih eksplozija, u kojima je nastradalo oko 2000 ljudi. Najveća se dogodila u oktobru 1998, u Džesi, kada su nastradale 1082 osobe.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST