O Beogradskoj berzi >

Insajderi i tržište

 

Ni prošle nedelje (8-12. maj), uprkos sveopštoj političkoj klimi, nije došlo do obuzdavanja rasta berzanskog tržišta. Oba pokazatelja doživela su znatan rast vrednosti, a pozitivnom utisku doprineli su i poslanici koji su najzad započeli raspravu o setu zakona vezanih za finansijsko tržište.

Vršački Hemofarm je konačno preskočio psihološku granicu od 10.000 dinara, došavši veoma blizu cene koja se nekada spominjala kao moguća vrednost preuzimanja. Pogledi sitnih akcionara ove najveće domaće farmaceutske kompanije uprti su na inostrane fondove Wodal i Aktivu, koji su i najveći akcionari Hemofarma i koji će odrediti tok i vreme eventualnog preuzimanja. Trenutna tržišna vrednost Hemofarma, koja je od početka godine povećana za 25 procenata, iznosi preko 377 miliona evra.

Lider rasta bankarskih akcija protekle sedmice bila je beogradska Univerzal banka sa nedeljnim povećanjem cene od preko 18 odsto. Ovaj veliki skok tržišne vrednosti došao je nakon najave njenih zvaničnika da će biti emitovano deset odsto akcija na osnovu dobiti iz protekle godine. Slične najave, ovaj put u formi spekulacije, podigle su bečejski Sojaprotein nadomak nivoa od 13.000 dinara. Sve češće emisije akcija iz dobiti postale su velika opasnost za domaće tržište (naročito sitne investitore) jer dovode do značajnog kolebanja cena akcija, a velika asimetrija informacija snažno favorizuje insajdere koji su i glavni kreatori ovih procesa.

Borba za preuzimanje kompanije Vojvodinaput Pančevo bliži se kraju. Najbolju ponudu, u konkurenciji još tri učesnika iz BiH i Slovenije, od 29.600 dinara po akciji, dostavio je austrijski Strabag, koji je u Srbiji, preko tendera, već kupio čačanske Puteve. Takođe se okončava borba za preuzimanje zrenjaninskog autoprevoznika Autobanat, koji je u žestokom nadmetanju dvojice takmaca na Berzi od početka aprila porastao fantastičnih 8,6 puta.

Nenad Gujaničić
nenad.gujanicic@ac-broker.co.yu


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST