TV manijak >

Srbija mogućnosti

Srbija je zemlja beskrajnih mogućnosti! "Triki kviz", "Trostruka šansa", "Loto" – sedmica za 350.000 evrića, "SOS klackalica", "Najslabija karika", "Zlatna žica", "Milioner", "Da vas čujemo"! Od vas se samo očekuje da što pre zgrabite telefone, okrenete broj koji počinje sa 041 i ne zaboravite tačan odgovor. Prepoznali ste Maradonu, prebrojali plave tačkice u belom rotirajućem krugu, setili ste se kad je počeo Drugi svetski rat. Niko vas to neće pitati, jer nećete ni dobiti vezu. Možda ćete je i dobiti, ali će vam govorni aparat održati zdravicu, pa vas ljubazno odjaviti. Vi ćete, naravno, zvati opet i opet – sve dok ne dobijete telefonski račun i shvatite da vam je svaki poziv, čak i pri zauzeću, uredno tarifiran po paprenim cenama. Rekord drži sugrađanin koji je samo za jedan dan nabio dvadesetak i nešto hiljada dinara. Najlepše je što voditelji ovih kvizova neprekidno didžeišu, lože narod, ali i oni imaju dušu, pa povremeno ućute i kao podvlače nešto. Najžalije mi je DJ Dekija i Zeke Milionera, koji mučeni, odrađuju one kamate za gajbe. Zaista nisam maliciozan, žao mi je kad vidim kako moraju da prže ljude da se javljaju. Izgleda da tu nema hoćeš-nećeš, ima da oćeš!

Nezadovoljni građani već su najavili tužbe, živo me zanima ko stoji iza ovih hot-hot kvizova, gde ti ne dahću cicke. Tamo, sudeći po onoj bosanskoj – tri dvojčice, tri trojčice, čujete i kuckanje impulsa u pozadini. Poštena radnja, ko požuri, potrošiće manje, nema zauzeća, svi su dobrodošli.

U ovoj raspevanoj zemlji, raspevani su i bankarski službenici. Oni punog grla uz odgovarajuću koreografiju pevaju uz sentiše, na odgovarajućoj bankarskoj kompilaciji. Ludilo doživljava vrhunac kada raspevani bankari otvore blindirana vrata ogromnog sefa iz kojeg sija veliki evro! Ja, dakle, očekujem pesmicu kad sledeći put uđem u banku, i psa koji govori, a progovorio je onomad kad smo posle samo jednog poziva dobili kredit i kupili stan. Nema veze što opet niko nije pitao Caneta je l’ ima nešto protiv što nas neko podseća na Partibrejkerse. Neki drugi mučenici ne mogu da spavaju dok ne čuju šuškanje novca uz postelju, digli ljudi keš, šta će im banka, a mašinu za brojanje novca valjda dobiješ gratis. Sve u svemu, niko ti ne reklamira banku kao ozbiljnu ustanovu, gde neko mrtav ozbiljan brine o tvojoj kinti. U banci, kao u kvizu, šljašti kinta, možeš da dođeš čak i sa kravom, možeš čak i da pričaš sa njom (kravom), opet će ti na dobar dan dati kredit, pa to nije banka to je humanitarna ustanova.

U Žikinoj šarenici na RTS-u gostovala je grupa Time, pred nastupe u SKC-u, posle trideset godina pauze. Esenciju domaćeg roka Žika je bez problema gurnuo u Grand šarenica scenografiju i doveo kulturno-umetničkodruštvo da odigra kolce oko Dade Topića i drugara. Dado piči Makedoniju, ovi okolo cupkaju, snaše narezale i servirale meze sa strane, slaninijada upravo završena – patentirali smo čvarakburger, ulaziš i izlaziš iz pameti kako hoćeš. Što bi rekao Žika: "Kako se ono kaže na latinskom", a cica u gostima se priseti: "Znam da ništa ne znam." "E, to," podseti se Žika!

Kažu eksperti, kad se Mladiću porodi snajka, onda će i izručenje, mi sad čekamo, kao u kvizu da dobijemo vezu, a taksimetar radi li radi, i to po skupljoj tarifi.

Nešto čudno dešava se i sa Beovizijom, jer nam iz dana u dan predstavlja kandidate i buduće hitove. U najavi svakog izvođača koristi se fora – kao on ili ona je zvezda tabloida ili svetskih novina pa tako o Romani (zvezdici ovdašnjoj) pišu "L.A. Tajms", "Republika", ili "Tajm". Sva izdanja su, naravno, na srpskom, doduše latinično, a bave se skandalima, tračevima, dekolteima i glasinama. Čudno je što se u zemlji žute štampe izbegavaju domaće novine, ili se želi pokazati kako su sva ta zvučna strana imena isti "Kurir" drugo pakovanje, kako je to lepo definisala Kurirova frakcija zvana "Press". Da izvinete, dosta smo se brisali domaćom štampom, da ožutimo malo i inostranu, jer svet je globalno selo u kojem vlada ptičiji grip.

Za kraj, dve priče o dečacima koje vezuje samo Crna Gora. Prva je "Insajder" na TV B92, gde smo videli priču o Marku Miloševiću, švercu cigareta i imperiji porodice Milošević.

Velika nacionalna i levičarska priča svodi se na trgovinu pljugama i proširenje placa. Zemlja mogućnosti, nema šta. Drugi dečak se zove Adrijan Farkaš, ima osam godina i živi u Kuli. Ovaj mali Mađar odlepio je na Crnogorce i Crnu Goru i želi da ode na Žabljak za rođendan. Voli i da gusla i skače ojha. Šta zna dete. Međutim, mene je oduševila Adrijanova majka koja nema ništa protiv dečakove fascinacije, srećna što će on jednom imati prijatelje od Budimpešte do Žabljaka. Carica. Pokušao sam samo da zamislim dečaka na Žabljaku koji bi izrazio želju da bude Mađar. Vi zamišljajte ćaću i mater, ja ne smem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST