CD >

YU! SEVDAH!

Vlado Kreslin: "Koncert"
(2CD&DVD)
Založba Kreslin, 2005

Pred novu 2005. u svom prazničnom broju (30. 12. 2004) "Vreme" je objavilo tekst o Vladu Kreslinu – već godinama najvećoj zvezdi slovenačke glavne kantautorske struje – a povodom tradicionalnih Kreslinovih božićnih koncerata u "Cankarjevom domu" u Ljubljani. Kako je već 14 godina taj događaj marljivo ugrađivan pre u kulturu nego u estradu Slovenije, s tradicijom gostiju iz bivše Jugoslavije, u skorašnjim sezonama je i audio/video sniman. Ne samo da "Cankarjev dom" pruža elitne akustične, binske i tehničke uslove nego je i Vladov program krajem 2004. dostigao vrhunac složenosti, brojnosti učesnika itd. te teško da bi mogao trajati duže od tri uzastopne večeri. Prirodno je ceo niz tih prednovogodišnjih koncerata zabeležen i krunisan nedavnim objavljivanjem dvostrukog muzičkog CD-a i jednog DVD-a kao zajedničkog (trostrukog?) albuma Koncert (Založba Kreslin, 2005).

Ovaj kantautor u obimnoj diskografiji ima i dosta snimaka uživo no ovo je daleko najreprezentativnije izdanje. Repertoarski to je praktično izbor najuspešnijih i najvažnijih uživo izvedenih pesama iz Kreslinove duge, plodne i raznolike karijere: od sastava Martin Krpan sredinom 80-ih (Od višine se zvrti) do zasad poslednjeg studijskog albuma Generacija (2003, Založba Kreslin – Nocoj igramo za vas, Začetku začetek, Tisoč let), uključujući nostalgičnu Tista črna kitara, koju su obradili Walkabouts, divne balade Namesto koga roža cveti i Preko Mure, preko Drave, ali i znalačke, tanane obrade niza izvornih pesama iz Vladovog rodnog Međimurja/Prekmurja. Od autorskog doziranja folklornih uticaja do oživljavanja izvornog sa seoskom Beltinškom bandom (u kojoj su mu još uvek aktivni i roditelji!), od gromoglasnog kantri-roka (Dekle moje) i duhovitih poskočica (Daj mi Micka pejneze nazaj) do šaputavih božićnih napeva s finom publikom, Koncert je i udžbenik folk-roka na Balkanu. Bonus je studijski snimak pesme Rulet – sada već hit u Sloveniji – šaljivog dueta Kreslina i istarskog kantautora u usponu Dražena Turine Šajete.

Long size DVD s materijalima koje je RTV Slovenija 1998. i od 2000. beležila za svoje emisije pažljivo je krojen da se s CD-sendvičem (zvučni dokument samo iz het-trika krajem 2004) preklapa minimalno, i repertoarski i aranžerski/izvođački. U ambijentu nalik beogradskom Centru "Sava" Kreslin nastupa s nizom izvornih i etnoansambala tri naraštaja iz Slovenije i Hrvatske (Katice, Vali, Lidija Bajuk i Cinkuši), Ljubav se ne trži, tu je i Joužek lično, a Cigani nikako nisu u prahu (ukrajinski, doseljeničko motivisan Šukar). Od kamernih postavki i akustičnih postava, posle sevdalinki i sefardskih pesama prirodno "legne" i Ledbeliev Bourgeois Blues Hans Theessinka i Vlado.

Posle Lili Marlen (v slovenščino) 2001. Kreslinu se u Namesto koga... pridruži Šerbedžija pa ponove i Are You Lonesome Tonight? Bard baš peva, međusobno zamene čaše (belog & crnog) vina te Muzikante unaprede u lokalni Send In The Clowns. Godinu kasnije Vlado je s Kemalom Montenom u duetima Žute dunje/Voljelo se dvoje mladih i (na slovenačkom) Vriskanje in jok. Godine 2003. Vlatko Stefanovski suptilno se utkao u delikatnu pratnju koju predvodi violinista Samo Budna, zatim Chris Eckman (vođa Walkaboutsa, slovenački zet) i Kreslin koenovski izvode Nightbirds da bi na kraju svi – u postavi širokoj kao Rolling Thunder Tour na stanci u Ljubljani – sa cimbalom, harmonikama itd., o(t)pravili Knockin' On Heaven's Door, verovatno najbolje u Jugoistočnoj Evropi, da se nosati agent Bob (Rock) ne bi požalio ni na sopstvenoj sahrani, pa ni svadbi.

Godine 2004. glavni gost bio je Vlada Divljan iz Beča, od tri njegove tačke dve su uvrštene u zvučni izbor (Dok dobuje kiša i Malena), a potonja i na DVD te neće čuditi ako te tečne verzije s Kreslinom i njegovim odličnim kvartetom Mali bogovi dospeju i u etar Srbije. Sve skupa, i praznik muzike.

Da se vratimo na članak iz "Vremena" pomenut na samom početku: knjižica/omot ovog CD/DVD paketića dizajnom "vuče" na novine, a uz nešto sitnica (top-liste, i-dopisivanje obožavalaca...) ispunjavaju je članci o Vladovim koncertima i albumima iz vodećih i specijalizovanih ljubljanskih i zagrebačkih listova i časopisa, dok Čovek (ni)je tica – valjda i jedini u klipingu na srpskom – zauzima najviše prostora, a bio je citiran i na naslovnoj stranici Kreslinovog sajta. Sada je već i vreme da Vlado Kreslin nastupa i u Beogradu, ne samo kao gost ovde poznatijih kolega i prijatelja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST