Novogodišnja TV ponuda >

Opa-cupa i reprize

Tradicionalno, novogodišnji programi četiri najveće televizijske kuće u Srba ne nude ništa novo

DVA TIPA NOVOGODIŠNJEG PROGRAMA: RTV B92...

Programske šeme domaćih televizija za nastupajuće praznike gotovo su identične: red folk muzike, red filmova, a između skečevi iz sopstvene produkcije. Izuzetak je jedino B92. Od kada postoji, ova televizijska kuća kao da odbija da, bar za praznike, učestvuje u trci za gledanost.

Direktor i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić, kaže u razgovoru za "Vreme" da njegova kuća ne želi da učestvuje u takmičenju za najbolji novogodišnji program po nametnutom modelu: "Dreka turbofolk pevačica, šljašteća scenografija i nametnuto i odglumljeno veselje su matrica koja je neprihvatljiva za naš programski koncept. Umesto da na novogodišnju noć utrošimo mnogo novca za jednokratnu upotrebu – po modelu: previše svega, a najviše neukusa – nastojimo da naše vrednosti smestimo u širu kompoziciju programa koji će nam doneti umereno praznično raspoloženje." Po Matićevim rečima, ovakav novogodišnji program treba da donese umesto grohota – osmehe, umesto dreke – prijatno raspoloženje, a umesto ekstaze – "duhovite minijature koje nas ne prenose u virtuelni prostor bez ikakve veze sa realnim životom".

ISUS I DIJANA: Koji su to sadržaji, kojima je cilj da, kako kaže Matić, drže gledaoce u atmosferi umerenog prazničnog raspoloženja? Osnovu kompozicije čine filmovi tematski vezani za praznike, koji će biti prikazani u centralnim večernjim terminima. Tu su i božićni i novogodišnji specijali kultnih humorističkih serija Mućke i Alo, alo. Na dan dočeka 31. decembra, u prepodnevnim satima, na B92 će početi emitovanje novih epizoda legendarne dečje serije Fazoni i fore, autora Ljubivoja Ršumovića. Prema Matićevim rečima, jedna od repriza ove emisije imaće prevod za decu sa hendikepom: "Možda je duh ove serije upravo onaj miks koji želimo da proizvedemo našim prazničnim programom: mešavina zabave, duhovitosti, sticanja novog znanja kroz zabavu i isticanje vrednosti za koje se zalažemo svih ovih godina. Trku za rejtingom zamenićemo posvećivanjem ovakvom konceptu za koji verujemo da će naići na pozitivan prijem publike."

Tokom praznika, B92 će posvetiti veliku pažnju i dokumentarnom programu. Emitovanje serijala Čuda Isusova počelo je 25. decembra, a za pravoslavni Božić biće prikazana trodelna serija Isus: život i vreme. Gledaoci B92 neće ostati uskraćeni ni za dokumentarce iz domaće produkcije. Dokumentarac Pretty Diana Borisa Mitića, gledaoci će moći da vide 31. decembra u večernjim satima. Reč je o duhovitoj priči o grupi Roma koja preživljava tako što se specijalizovala za "budženje" automobila "dijana" u specijalna vozila za prevoz kartona i drugih sekundarnih sirovina. Nakon ovog filma, na programu je praznična "Glamurama", u kojoj će nam autorka Luna Lu predstaviti najuspešnije i najkreativnije ljude u 2005. godini. One koji se opredele da 2006. dočekaju uz B92, tačno u ponoć očekuje rok koncert iznenađenja. U prvim danima nove godine, fanovi serije Mile protiv tranzicije moći će da uživaju u reprizi, što bi trebalo da bude uvod u nove epizode, čije emitovanje kreće krajem januara. Tu su i praznična izdanja emisija "Timofejev", "Šu-bi-du", "Dnevna soba", kao i "Utisak godine".

BEZ TANGI(RANJA): Geslom da je novogodišnja noć skoro kao i svaka druga povela se i BK televizija. Umesto razgolićenih lepotica i ludovanja do zore, gledaocima će srećnu Novu, bez mnogo euforije, poželeti Vanja Bulić sa gostima u emisiji "Od bisera grana", dok pravo lumpovanje počinje tek u jedan sat posle ponoći koncertom Lajka Feliksa i Bobana Markovića, koji će biti repriziran u sredu 4. januara. Ostatak programa je baziran na bogatom, uglavnom već viđenom filmskom repertoaru. Neki od naslova: Vitez u Kamelotu, Tomi, Policajci iz Majamija, Jamakaši sinovi vetra, Špijun na štiklama, Crna maska, Brodarevi bregovi, Smrt iz dubine, Banana Džo, Nečista krv, Zgodna žena, Oči anđela... Za sitne sate BK je pripremio i ciklus erotskih filmova – Erotikon specijal, koji startuje od ponedeljka, 2. januara. Koncerti Goce Tržan, Harisa Džinovića, sastava Denis i Obule, Bajage i Severine predigra su za ostvarenja sedme umetnosti kakva su Noći gospođe Simone, Miranda i Ključ. Jedino što u svom naslovu ima atribut "novogodišnje" jesu specijalna izdanja emisija "Tabloid" i "U trendu", a oni kojima nije pošlo za rukom da postanu milioneri imaju poslednju šansu baš poslednjeg dana ove godine, u devet uveče.

...i TV Pink

Već tradicionalno najraspojasaniji doček, pripremila je Televizija Pink. Šou "Grandovo narodno veselje" okupiće sve dokazane zvezde Granda, koje neće štedeti truda i energije da gledaocima obezbede "nezaboravnu žurku". Blještava scenografija i brižljivo odabrane toalete koje će krasiti iskvarcovana tela estradnih umetnica stvoriće utisak da Novu godinu čekate na karnevalu u Riu. Ipak, da bi se veselilo po narodnom receptu za padanje u sevdah, obezbeđen je bogat muzički repertoar (samo najveći hitovi Brene, Indire, Stoje, Zlate, Mileta, Saše i drugih mnogobrojnih "najvećih" zvezda Granda). Zagrevanje počinje u 21 sat, da bi žurka dostigla vrhunac u ponoć i završila se oko pola jedan. Tu, međutim, nije kraj. Posle kraćeg bloka reklama, tek da se predahne, sledi četrdesetominutni šou Seke Aleksić, još jedne Grandove vedete. I Pink sledi novi trend, po kom televizije daju šansu svojim gledaocima da se obogate u novogodišnjoj noći. Sat nakon ponoći počinje izvlačenje Lotoa, u kom je glavna premija 30 miliona dinara. Najluđu noć ružičasta televizija završava filmovima Nemoguća misija i Kako izgubiti muškarca za deset dana (i pored obeshrabrujućih naslova, oba filma imaju srećan kraj). Za ostale praznične dane, Televizija Pink je priredila bogat zabavni i igrani program: u nedelju "Bravo šou", koji će biti repriziran u ponedeljak, i "Siti klub", a u utorak u dva sata posle ponoći – snimak koncerta Bijelog dugmeta na Hipodromu. Po atraktivnosti filmskog repertoara, Pink ne zaostaje za konkurencijom. Subota, 31. decembar, rezervisana je za domaće filmove – Tajna porodičnog blaga i kontroverzni nastavak kultnog filma Mi nismo anđeli 2. U nedelju su na repertoaru Put oko sveta za 80 dana, Mapeti i premijera filma Hari Poter i dvorana tajni. Klinci ranoranioci moći će u ponedeljak da gledaju filmove Mravci i film Kao pas i mačka, a u večernjim satima biće prikazan Aleksandar, posle kog sledi repriza šou-programa Seke Aleksić, pa film Ubistvo po stavkama i dokumentarac Vudstok. Od filmova, tu su još i Asteriks i Obeliks, RRR... i Dokaz života. U celoj priči, standardna programska šema neće biti mnogo promenjena, te će ljubitelji latinoameričkih i drugih telenovela ostati bez uobičajene dnevne doze samo u ponedeljak, 2. januara.

LELE, ČUDO: Dok je jednima u kreiranju novogodišnjeg programa prioritet dobar ukus a drugi se rukovode principom "samo da gruva i šljašti", nacionalna televizija našla se negde između. Prema rečima urednika novogodišnjeg programa RTS-a Slobodana Terzića, praznični program ove televizije proći će u znaku dva autora: Siniše Pavića i Emira Kusturice. Specijalno za doček Nove godine, Pavić je napisao komediju Lele, bato, u kojoj su glavni junaci Đoša i Špic, gledaocima poznati iz serije Porodično blago. Od subote, 31. decembra, na RTS-u počinje novi ciklus serije Stižu dolari, takođe autora Siniše Pavića. Kusturičin film Život je čudo, sa Slavkom Štimcem i Natašom Šolak u glavnim ulogama, biće prikazan kao serija od šest epizoda.

U novogodišnjoj noći, gledaoce nacionalne televizije zabavljaće veliki broj pevača zabavne i narodne muzike. Domaćini programa biće voditeljke Jovana Janković i Nataša Miljković, i glumac Dragan Nikolić, a jedan gledalac biće nagrađen automobilom "sitroen C3". Sudeći po muzičkoj podlozi koja će propratiti dolazak nove godine, trubači su izašli iz mode. Umesto njih, u ponoć će na RTS-u nastupiti orkestar od – sto harmonikaša. RTS će prikazati i veliki broj atraktivnih filmova. Redakcija filmskog programa nije želela da otkrije o kojim je filmovima reč, što je razumljivo, budući da iz iskustva od ranije znamo da televizije "pozajmljuju" jedne od drugih ideje, pa se često u dane praznika dešava da isti film bude prikazan na dva kanala u sličnim terminima.

Sve u svemu, bilo da gledaoci više vole umereno ili da trešti na sve strane, moći će da pronađu nešto za sebe, pa makar to bilo i – repriza.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net