Vreme
VREME 768, 22. septembar 2005. / NEDELJA

Međuvreme

Papa

Image

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je prošle nedelje da se Srbiji približava poseta pape Benedikta XVI. On je predstojeći odlazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Vatikan, najavljen za 29. septembar, protumačio kao želju obe strane za promovisanjem dobrih odnosa. Hočevar je za program Radio Subotice na hrvatskom jeziku rekao da to ne znači kako će sveti otac odmah doći u posetu Beogradu, već da se otvaraju novi pogledi na međusobne odnose, kao i na mnoge probleme Katoličke crkve u Srbiji. "Ne očekujemo da sva otvorena pitanja budu odmah rešena, ali smatramo kako je važno za to stvoriti pozitivno okruženje", rekao je Hočevar. Prethodni papa Jovan Pavle II je više puta najavljivao svoju posetu Srbiji, ali ni svetovne, ni crkvene vlasti u Beogradu nisu blagonaklono gledale na njegovu posetu. U međuvremenu se očigledno izmenio odnos Beograda sa Vatikanom.

Astrolozi

U Beogradu je otvoren prvi fakultet za astrologiju, pod nazivom Institut za astrološka istraživanja i edukaciju "Johan Kepler". Ova ustanova će pokušati da ostvari akademski pristup astrologiji i pospeši istraživanja u oblasti koja u našoj zemlji nije priznata kao zvanična nauka. Školski program Instituta ustanovljen je prema standardima koje je propisala međunarodna astrološka organizacija. Ministarstvo obrazovanja nije odobrilo Institutu da se uključi u školski sistem, ali nema sumnje da će broj studenata biti veliki, s obzirom na popularnost astrologije u Srbiji. Školovanje omogućava dobijanje sertifikata o poznavanju natalne astrologije, diplomu astrologa-konsultanta i diplomu astrologa-predavača. Cena jedne godine školovanja iznosi 500 evra. Institut kao jedan od svojih ciljeva navodi i izgradnju odgovarajuće pozicije u društvu za astrologe i astrologiju. No, posle godina krize i pada društvenih vrednosti, astrologija je dovoljno rasprostranjena da će i bez bilo kakve dodatne afirmacije ove nauke malo koji diplomirani astrolog ostati bez zaposlenja.

Kombi

Na ulicama Beograda će se uskoro pojaviti beli kombi koji će pomagati beogradskim prostitutkama. Kombi pun medicinskih stručnjaka biće stacioniran na kritičnim tačkama, kao što su Ulica Gavrila Principa i Plavi most. Akciju je pokrenuo Jazas, a kako kažu njihovi aktivisti, prostitutke su upoznate sa projektom i "zbog toga oduševljene". Aktivisti Jazasa će iz kombija deliti male torbice sa edukativnim materijalom, kondomima i češljem. U kombiju će moći da se obavi pregled kako bi se ustanovile eventualne kožne, venerične i ginekološke bolesti. Objašnjavajući povod za početak rada mobilne edukativne jedinice u okviru projekta Snaga prevencije, dr Mila Paunić rekla je za "Glas javnosti" da se rad izvan institucionalnih okvira do sada pokazao kao najbolji za grupacije koje su nepoverljive prema zvaničnim sistemima, ili nemaju mogućnosti da do njih dođu. Cilj ovog projekta je da smanji širenje polnih bolesti kao što je sida.

Struja

Usled velikog strujnog napona u mreži, u noći između nedelje i ponedeljka veliki broj domaćinstava i poslovnih objekata u Kladovu ostao je bez elektro-uređaja. Stradali su uglavnom, televizori, bojleri, kompjuteri i fiskalne kase, a procenjuje se da je šteta milionska. Kako "Vreme" saznaje iz Radio Đerdapa, štetu bi trebalo da pokrije Elektroprivreda Srbije, koja je već pozvala građane da prijave kvarove, odnosno da podnesu fiskalne račune o popravci pregorelih uređaja. Nezvanična priča, međutim, kaže da je do havarije došlo zato što je neko od zaposlenih u hidrocentrali "Đerdap" umesto regularnih 220, greškom pustio struju jačine 400 volti.

Logor

U Nišu se kradu ne samo saobraćajni znaci, već i spomen-ploče. Sedam bronzanih spomen-ploča ukradeno je prošle nedelje sa zida muzeja Logor na Crvenom krstu. U Logoru na Crvenom krstu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno oko trideset hiljada ljudi od kojih je deset hiljada streljano. Prilikom pokušaja bekstva 12. februara 1942. godine uhvaćeno je 38 logoraša koji su potom streljani. Pre tri decenije na spoljašnjem zidu muzeja postavljene su, u njihovu čast, bronzane spomen-ploče sa 38 imena. U muzeju kažu da je "čuvarska služba dobro organizovana", ali su se ploče nalazile na neosvetljenom zidu, zbog čega su ih lopovi lako skinuli. Motiv ove krađe je verovatno novac, pošto je bronza skupa legura. Osuđujući tu vrstu vandalizma i gramzivosti, u Nišu se nadaju da će ploče biti pronađene. Njihovo ponovno postavljanje bi zahtevalo posebnu proceduru i koštalo bi muzej 300.000 dinara.

Panika

Image

U 83. minutu utakmice Crvena zvezda – Rad, koja se 18. septembra odigrala na Banjici u Beogradu, usledio je pravi stampedo gledalaca sa tribina. Razlog za ovaj "egzodus sa tribina", kako se prilikom slične situacije izrazio jedan komentator, bila je anonimna dojava da je na stadionu postavljena bomba. Dojava je stigla neposredno pre utakmice i, kako je rečeno, trebalo je da eksplodira pet minuta pre kraja meča. Objekat je pregledan još pre početka utakmice i tada je utvrđeno da je dojava o bombi lažna, ali su klupsko obezbeđenje Rada i policija sedam minuta pre kraja, predostrožnosti radi, uputili gledaoce da bez panike napuste stadion. Zanimljivo je da su, bez obzira na to što se jedina tribina na stadionu ispraznila za minut, fudbaleri dveju ekipa, ne znajući zbog čega gledaoci odlaze, utakmicu odigrali do kraja. Od početka povlačenja publike do 90. minuta "pala" su dva gola, jedan za Crvenu zvezdu, drugi za Rad. Crvena zvezda je, inače, rezultatom 4:2 na ovoj utakmici ostvarila prvu prvenstvenu pobedu u gostima ove sezone. Pobeda je, međutim, ostala u senci lažne dojave.

Roštilj

Image

U nedelju je završena šesnaesta leskovačka Roštiljijada. Festival je održan u Širokoj čaršiji u centru Leskovca, a otvorili su ga mažoretkinje, maskota Roštiljko, istoimeni vozić, vatromet, trubači i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, čiji je resor izdvojio dva miliona dinara za ovu manifestaciju. Ministar je tom prilikom izjavio da "se i sam nabacio" od dobrog roštilja i obećao Leskovčanima da će im pomoći da budu najbolje roštiljdžije u Evropi. Tradicija spremanja roštilja u leskovačkom kraju traje više od dva veka, a tajnu dobrog ukusa nijedan majstor ne želi da otkrije. Ovogodišnju Roštiljijadu posetilo je oko 250.000 domaćih i stranih turista, među njima, preko leskovačkog ogranka studentske organizacije AEGEE i dosta stranih studenata, uglavnom iz Slovenije i Mađarske. Leskovčani su i ove godine napravili najveću pljeskavicu na svetu, tešku 28 kilograma i time ponovo nadmašili rekord za Ginisa.

Biciklisti

Povodom nedelje evropske mobilnosti, Društvo ljubitelja biciklizma pozvalo je 18. septembra svoje pristalice da se u narednih sedam dana rastanu od svojih automobila i da koriste ekološki opravdan način prevoza. Za one koji nisu u stanju da se sedam dana uzdrže od vožnje ponuđena je alternativa – da ne voze bar do 22. septembra, Svetskog dana bez automobila. Više od 113 miliona Evropljana, ali i građani nekih gradova sa drugih kontinenata, uključiće se u ovu akciju. Beograd ni ove, kao ni prošle godine, neće podržati ovu akciju. Za razliku od Beograđana, građani Ljiga, Bača, Loznice, Raške, Kanjiže, Mionice, Svilajnca, Ražnja, Pirota, Rume, Kikinde i Niša ili će izbegavati ili sasvim isključiti automobile iz saobraćaja. Pridružiće im se i građani tri beogradske opštine – Lazarevca, Voždovca i Mladenovca.

Afera


kliknite na sliku

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) i Vojno-bezbednosna agencija (VBA) podneli su krivične prijave protiv general-majora Miluna Kokanovića, pukovnika Jovice Vučkovića, kapetana Igora Mijailovića i Mileta Dragića, zbog zloupotreba oko nabavke vojne opreme. Protiv Kokanovića i Mijailovića podnete su prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, protiv Vučkovića zbog primanja mita, a protiv Mileta Dragića zbog davanja mita. Šef istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, Branislav Todić, potvrdio je u ponedeljak da su pomenuta tri oficira i Mile Dragić privedeni istražnim organima, da se nalaze u četrdesetosmočasovnom pritvoru i da će u utorak biti saslušani u zgradi Specijalnog suda zbog, kako je rekao, nedostatka prostora u zgradi Okružnog suda, a ne zato što to predstavlja krivično delo organizovanog kriminala. Milun Kokanović i Jovica Vučković, prethodnih nedelja su se obraćali javnosti u ime Ministarstva odbrane, objašnjavajući kako je sklopljen ugovor s firmom "Mile Dragić". Uporedo s tim, mediji su nagađali o njihovim vezama sa spornim vojnim nabavkama. Mediji su ranije navodili da je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, general-major Milun Kokanović, bio povezan s nekim sumnjivim trgovinskim transakcijama kao vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Generalštaba. Njegovo ime pominje se u vezi sa zaključenjem ugovora za remont aviona, kada je prednost data privatnoj firmi, iako Zavod "Moma Stanojlović" ima stručnije kadrove. Kokanovićevo ime se povezuje i sa ugovorom o snabdevanju Vojske SCG pogonskim gorivom sa privatnikom iz Republike Srpske koji nije imao nijednu benzinsku pumpu. Povrh svega, Kokanović se nedavno uselio u novi petosoban stan na Voždovcu, za čiju je kupovinu i opremanje isplaćeno više od 270.000 evra i to na intervenciju ministra odbrane Prvoslava Davinića. Prema pisanju štampe, u Ministarstvu odbrane se pričalo da je zamenik načelnika Uprave Generalštaba za razvoj, pukovnik Jovica Vučković, dugogodišnji saradnik Mileta Dragića i da je njegov glavni čovek kada je reč o vojnim nabavkama. Vučković je, navodno, kao nagradu za spisak opreme potrebne Vojsci (vrednu 296 miliona evra) od Dragića dobio "škodu fabiju". Sličnu izjavu potpisala je pripadnicima UBPOK-a i jedna radnica firme "Mile Dragić", što Dragić demantuje tvrdeći da je radnici nezakonito iznuđena izjava. Nabavku opreme od Dragića svojim potpisom odobrio je predsednik SCG Svetozar Marović iz čijeg kabineta tvrde da on nema nameru da se poziva na imunitet ukoliko dođe do tužbe zbog spornih ugovora. Protiv Prvoslava Davinića, koji je posle dosta natezanja dao ostavku na mesto ministra odbrane SCG, podneta je krivična prijava zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava. "Afera panciri" ozbiljno je uzdrmala ionako klimave odnose Srbije i Crne Gore. Iako vladajuća koalicija u Srbiji insistira na utvrđenju krivične odgovornosti za aferu i principu "ličnosti ne čine državu", najava povlačenja crnogorskog osoblja iz institucija državne zajednice dovešće Crnu Goru u položaj koji već nekoliko meseci priželjkuje – sporazumni raskid zajednice uz mogućnost formiranja saveza nezavisnih država. Prema pisanju podgoričkih "Vijesti", crnogorski kadrovi boraviće u Beogradu samo kad to najnužnije obaveze budu zahtevale, jer niko iz Crne Gore ne želi da se izloži napadima ministra finansija Mlađana Dinkića ili nekoj drugoj provokaciji. List navodi i da od petka, kada su telefonom razgovarali Marović i Koštunica, drugih kontakata najodgovornijih političara nije bilo. S druge strane, političari u Srbiji tvrde da se situacija smiruje, da sukoba zapravo i nema, kao i da neće doći do povlačenja crnogorske delegacije iz institucija državne zajednice. U narednih dvadesetak dana, prema pisanju podgoričke "Republike", u Beograd bi mogao doći visoki predstavnik EU-a Havijer Solana. On je, podsetimo, više puta do sada posredovao u rešavanju sukoba između srpskih i crnogorskih političara. Njegov portparol Kristina Galjak, naglasila je u izjavi za Fonet da je za Evropsku uniju prioritet početak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o stabilizaciji i pridruživanju, odbivši da komentariše pretnje o povlačenju crnogorskih predstavnika iz organa zajednice.