Međuvreme

 

Prekid

Američki ambasador u SCG, Majkl Polt uputio je ovih dana niškom gradonačelniku Smiljku Kostiću pismo ne baš prijatne sadržine. Polt je najavio Kostiću mogućnost prekida saradnje, zbog informacija da niška vlast namerava da ukine Američki kulturni centar i Medija centar, koji su u ovom gradu osnovani uz Finansijsku pomoć SAD. Ubrzo pošto se vest o pismu pojavila u javnosti, ovdašnji mediji su dobili potvrdu od američke ambasade da SAD nameravaju da obustave i finansijsku pomoć Novom Sadu, kao i svim drugim lokalnim samoupravama čiji se čelnici protive reformama i saradnji sa Haškim tribunalom. Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić izjavio je da je američka ambasada dezinformisana, jer on ne samo da ne radi na ukidanju institucija koje je osnovala američka vlada nego čak nema informacije da one postoje u njegovom gradu. Iz kabineta gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković mediji nisu uspeli da dobiju ni potvrdu ni demanti da je pismo Majkla Polta stiglo na njihovu adresu, iako je zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić potvrdio da je gradonačelnica Novog Sada dobila takav dopis.

Gašenje

Vatrogasna jedinica SUP-a Leskovac loše se pokazala na pokaznoj vežbi u fabrici ''Nevena'' proteklog vikenda. Umesto da prisutnim radnicima demonstriraju kako se gasi požar izazvan paljenjem elektroinstalacija, vatrogasci su se gušili suzavcem. Umesto gasne bombe, čiji je dim trebalo da ''glumi'' požar, upotrebljen je suzavac, pa je vežba prekinuta. Jedan od vatrogasaca koji su učestvovali u vežbi ispričao je za ''Glas javnosti'' da su on i njegove kolege primetili da nešto nije u redu čim su izašli iz vatrogasnog vozila. Prvo su pomislili da se vozilo pokvarilo, ali kada je dim počeo da ih štipa za oči shvatili su da se radi o suzavcu. Isti vatrogasac rekao je da je na kutiji bombe primetio upozorenje o obaveznom nošenju maske, ali da se on i kolege nisu obazirali na to jer nikada ne nose maske na otvorenom prostoru. Osim toga, na raspolaganju su imali samo šest gas-maski za njih petnaestoricu. Uprkos tome, načelnik SUP-a Leskovac, Nenad Stojković, izjavio je da vatrogasci moraju da budu spremni za ovakve situacije, jer je to rizik posla. Vatrogasci su izgrđeni zbog toga što su se loše poneli, a Stojković se zapitao šta bi bilo u slučaju požara u skladištu nafte.

Mnogobošci

Učenici srednje poljoprivredne škole u Kanjiži su na ekskurziji u Grčkoj početkom maja stekli nova šokantna saznanja. Nakon što je šesnaestogodišnjoj učenici pozlilo tokom posete jednom grčkom manastiru, profesorka Angela Han je objasnila da je to posledica ljutnje bogova. Naknadno je utvrđeno da je profesorka istoj učenici slala više SMS poruka u kojima je tvrdila da je žrtva u prošlom životu bila sveštenik u staroj Grčkoj i da su bogovi zbog nečega ljuti na nju. Tvrdila je i da iznad učenice "lebdi duh koji joj ne da mira i koji će je proganjati dok ga se ne oslobodi". Kao rešenje ove "smetnje" profesorka je nudila da, zajedno sa još jednom koleginicom, pomoću sveća i meditacije pomogne "sveštenici" da proživi stare uspomene. Nakon povratka sa ekskurzije profesorka je suspendnovana do okončanja disciplinskog postupka koji treba da utvrdi sve pojedinosti slučaja. Tada će verovatno biti poznato i da li je bilo još žrtava "gneva" starogrčkih bogova i da li je nekome, u zamenu za deo džeparca, istočnjačkim tehnikama već isteran zloduh.

Hapšenje

Srbin Nebojša Minić, koji je po poternici Interpola pre dve nedelje uhapšen u Argentini, prema pisanju londonskog "Gardijana" nalazi se u bolnici jer, navodno, boluje od side. Minića je, prema pisanju štampe, prijavila njegova argentinska ljubavnica besna što je od njega dobila HIV virus. Mediji Miniću pripisuju zločine protiv Albanaca iz Peći, gde je predvodio paravojni vod koji je, kako se navodi, ubijao, silovao i pljačkao žrtve. Posle privođenja u Mendosi zbog posedovanja lažnih dokumenata na ime Vlade Radivojevića, Minić se trenutno nalazi u pritvoru očekujući da Srbija podnese zahtev za njegovo izručenje. Jedino što argentinski ogranak Interpola, prema rečima njegovog šefa Luisa Fuensalida, može da mu stavi na teret jesu lažna dokumenta, jer zahtev za Minićevo hapšenje zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti u Argentini ne postoji. Ostaje nejasno ko potražuje Minića. Kako je rečeno u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, postupak za ekstradiciju Nebojše Minića za sada neće biti pokrenut, jer oni nemaju saznanja da je u zemlji pokrenut bilo kakav krivični postupak protiv njega. On, naime, nije na spisku optuženika Haškog tribunala, UNMIK ne poseduje evidenciju o njemu, tako da nije jasno da li je uhapšen samo na osnovu informacija Hjuman rajts voča o ratnom zločinu ili na osnovu neke poternice. Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, međutim, tvrdi da postoji obimna dokumentacija koja ukazuje na to da je Minić odgovoran za više ubistava Albanaca na području oko Peći tokom NATO bombardovanja 1999. godine i upozorava da Srbija, u svakom slučaju, treba da pošalje zahtev za njegovo izručenje.

Grubačevi

Porodica Mašićević, Boris i Jelena i njihova ćerka Anja (9), živi sprat niže od porodice Grubač, Stefana, komentatora RTS-a iz mračnjačkog perioda nacionalne televizije, i njegove žene Vere, savetnice nekadašnjeg ministra Branislava Ivkovića.

Mašićevićevi imaju bolesnu ćerku; Anja boluje od cerebralne paralize i epilepsije. Radi specijalnih Anjinih potreba, koja teškom mukom hoda, roditelji su se odlučili da adaptiraju stan, ne bi li dobili što je moguće veći prostor u kojem će Anja bez opasnosti od povreda moći da vežba hodanje.

Adaptaciju su započeli uz sve konsultacije sa stručnjacima. Ali, napravili su jednu ozbiljnu grešku – nisu pre početka radova pribavili potrebnu građevinsku dozvolu. Međutim, niko od stanara zgrade u kojoj žive nije pribavio dozvolu za adaptaciju stana, uključujući i porodicu Grubač.

Nakon par meseci od početka radova porodica Grubač krenula je sa pritužbama na radove u stanu Mašićevića. To se ubrzo pretvorilo u administrativni rat. Ne bi li se nekako spasli od Grubačevih, Mašićevićevi pokreću proceduru za naknadno dobijanje građevinske dozvole. Međutim, opstrukcije su ih čekale na svakom koraku, i konstatacija od šaltera do šaltera da gospođa Vera Grubač "ima jako dobre veze".

Jedna od veza vodi i do Ministarstva za kapitalne investicije koje je iz neobjašnjivih razloga u jednom trenutku preuzelo slučaj i držalo ga dva meseca.

"Svestan sam da sam pravni prekršilac, ali nisam siguran da je moja porodica zaslužila ovakvo maltretiranje", kaže Boris Mašićević.

Kada su se Mašićevićevi useljavali u stan nakon završetka radova, Grubačevi su ih gađali jajima. Presretali su Jelenu i bolesnu Anju na ulici i pretili im. Svakodnevno su satima lupali u cevi za centralno grejanje, stvarajući strahovitu buku. Prolivali su i vodu niz cevi, plaveći donji stan. Policija je podnela protiv njih krivičnu prijavu i proces je u toku. Paralelno sa drugim procesima koji su se u međuvremenu namnožili.

Zbog svega toga, Anji se veoma pogoršalo zdravlje, postala je depresivna i pati od hronične nesanice. Anja je u prvim godinama puberteta, kada je zbog cerebralne paralize potrebna naročita nega. Grubačevi se žale da im je stan oštećen, i traže odštetu od 180.000 dinara. Opština Stari grad je donela rešenje o vraćanju stana u prvobitno stanje i izvršenje ove odluke zakazano je za sedmi jun.

Učitelj

Učitelj Miodrag Petrović, zaposlen u jednoj zaječarskoj osnovnoj školi, na času je pretukao učenicu prvog razreda Nevenu Borongović. Incident se, prema svedočenju žrtve, dogodio na času fizičkog koji je zbog kiše održan u učionici. Nevena tvrdi da ju je učitelj, zato što je pričala sa drugaricom, treskao o klupu, udario po nosu i glavi i polomio joj plastičnu šnalu na glavi. On je zatim udario učenicu koja je pokušala da joj doda maramicu, a drugi učitelj, pozvan u međuvremenu, pretio je da će je tući ako ne baci polomljenu šnalu iz ruke. Učitelj je u međuvremenu suspendovan i najverovatnije će dobiti otkaz.

Sajt

Soliter u ulici Pariske komune broj 2 u Beogradu jedina je zgrada u prestonici koja ima svoj sajt, na kom stanari mogu da saznaju sve o aktuelnim radovima i stanju u zgradi. Predsednik stanara, inače internet dizajner, Zoran Madžarević, osmislio je elektronsku adresu zgrade pre dve godine. Kako kaže za "Politiku", od kada je adresa proradila, komunikacija među stanarima je iz dana u dan sve bolja. Pisma podrške mu šalju i građani širom Srbije i najčešće traže savete kako da uspostave red u zgradama u kojima stanuju. Međutim, da nije sve baš tako idilično i da je ovo (ipak) Srbija govori i činjenica da je od 114 vlasnika stanova desetak stanara stalno nezadovoljno odlukama. Povodom najnovijeg obaveštenja da će početkom juna zgrada biti potpuno okrečena i izribana, a da će se radi efikasnijeg čišćenja pazariti dezinfekciono sredstvo "domestos", Madžareviću je stiglo anonimno pismo od komšije, koji je vest po zgradi proširio i usmenim putem, da je dotično sredstvo radioaktivno i da bi stanari trebalo da se pripaze.

Tuča

Za sve strane turiste koji su se prošlog petka zatekli u beogradskoj Skadarliji glavna atrakcija bila je tuča u izvedbi beogradskih ugostitelja. Sukobile su se dve ekipe: jedna, koja je pokušavala da postavi metalnu konstrukciju za baštu, i druga, koja je imala nameru da ih u tome spreči. Graditelji bašte su prvi krenuli u napad metalnim šipkama, a onda su njihovi protivnici doveli pojačanje, pa je bitka nastavljena flašama i kamenicama. Zbog nekoliko razbijenih i okrvavljenih glava, Hitna pomoć je došla velikim kombijem. Međutim, sukob je nastavljen i u vozilu, pa su zbog toga u bolnicu prevezeni ranjenici samo jedne strane u sukobu. Njihovi protivnici morali su da sačekaju dvadesetak minuta, dok iz Hitne pomoći nije stiglo vozilo i za njih. Povodom ovog slučaja, dr Borko Josifovski, direktor Gradskog zavoda za Hitnu medicinsku pomoć, izjavio je da zbog ovakvih situacija Hitna pomoć uzaludno troši vreme i benzin i uskraćuje pomoć onima kojima je stvarno potrebna.


 

Nagrada Milošu Vasiću

Nagrada Milošu Vasiću

Ovogodišnja nagrada fondacije "Braća Karić" za novinarstvo, publicistiku i izdavaštvo uručena je novinaru "Vremena" Milošu Vasiću.

Član žirija Gordana Suša obrazlažući nagradu, rekla je da je ona dodeljena Vasiću koji je "beležio slabost, alavost ili bar neotpornost novih vlasti na moć, novac i polusvet od estrade do podzemlja i organizovanog kriminala".

Novčani deo nagrade iznosi dva miliona dinara.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST