Meridijani

London: Štajk zbog otpuštanja

Upravni odbor BBC-ja zahtevao je od sindikata televizijskih radnika da otkaže dvodnevni štrajk najavljen za sledeću nedelju i da započnu pregovore oko otpuštanja 3780 radnika ovog nacionalnog javnog servisa. Međutim, predstavnici sindikata kažu da šefovi kompanije zapravo odbijaju da stupe u pregovore koji imaju nekakvog smisla, te da ovaj poziv ništa ne znači. Štrajk upozorenja u ponedeljak zatekao je mnoge nespremne – vesti koje se emituju uživo zamenile su stare emisije. BBC je saopštio da je u štrajk stupilo oko 55 odsto zaposlenih u programu "24 časa": 38 odsto politički neagažovanih radnika i 17 odsto onih koji sada nastupaju u ime sindikata. Sindikati tvrde da je štrajkovalo između 13.000 i 15.000 radnika od ukupno 17.000 njih; BBC tvrdi da se tog dana na poslu pojavilo 10.500 ljudi iz marketinga i ostalih službi. Primedbe na liniji zahteva štrajkača izneli su i Udruženje novinara i sindikat Bektu end Amikus, koji tvrde da realno nema mesta za pregovore, budući da je odluka o otpuštanju već doneta. "Jedini način da se zaustavi najavljeni štajk jeste da se obustavi odluka i da se stupi u stvarne, a ne fiktivne pregovore", izjavio je Džeremi Dier, generalni sekreta Udruženja novinara. Na te tvrdnje odgovorio je Mark Bajfor, zamenik generalnog direktora BBC-ja, rekavši da je u današnje vreme nemoguće dati bilo kakve garancije radnicima. "Nijedna organizacija koja prolazi kroz period promena ne može da izvede promenu do kraja ukoliko obećava da neće biti prinudnog otpuštanja." Štrajk upozorenja je okončan u ponedeljak u ponoć, kada su se radio i TV emisije vratile u etar, a ako pregovori ne uspeju, štrajk se nastavlja 31. maja.

Berlin: Glasanje za prošlost

Vladavina socijaldemokrata u Vestfaliji, duga 39 godina, završila se u subotu. Glasači nemačkog Rura – dugo nazivanog "crveni Rur" – odbacili su nemačkog kancelara Gerharda Šredera na izborima i poverenje dali koaliciji dve stranke, Demohrišćanima i Slobodnoj demokratiji. Ove dve stranke preuzeće parlament Severne Rajne-Vestfalije. Kancelar Šreder je odmah po objavljivanju rezultata najavio prevremene izbore, što je po oceni njegovih stranačkih kolega "suicidalno". Kancelar, koji je zabio "nož u leđa" Amerikancima zbog Iraka, doživeo je politički poraz i to je navelo mnoge kolumniste da javno govore i pišu o potrebi promene imidža ovog političara. Međutim, drugi smatraju da stvari nisu tako jednostavne i da to nema veze sa kampanjom ili marketingom. Glasači ove nemačke provincije nisu glasali protiv Šredera i njegove stranke zato što im se ne sviđa njegov imidž, ili zato što su shvatili da su nacionalnoj ekonomiji Nemačke očajnički potrebne reforme. Oni su, prema oceni analitičara, glasali za "bolju" prošlost, i što duže Nemačka bude izbegavala temeljno sprovođenje reformi, rezultati će biti sve gori i gori. Između ostalog, rezultati Šrederove vladavine koji su naveli ove glasače da glasaju protiv jesu stagnirajuća ekonomija, najveća stopa nezaposlenosti posle Drugog svetskog rata, nacionalni penzioni fond u krizi, kolaps socijalnih davanja, kolaps poreskog sistema...

Nju Delhi: Punvalin vozni park

Posle 50 godina, luksuzni automobil marke "rols-rojs" najzad je našao svog kupca u Indiji, 33-godišnjeg milionera Johana Punvalu. Automobil je prodat samo mesec dana pošto se proizvođač ponovo pojavio na ovom tržištu. Ponosni vlasnik modela "fantom" kaže da ga je kupio zato što je ovaj automobus najveći statusni simbol. Za ovaj automobil Punvala je izdvojio 800.000 američkih dolara, skoro dva puta više nego što bi kupac u Americi morao da plati za isti model. Inače, indijski biznismen je toliko bogat da ne žali novac za dobre automobile – "fantom" mu je treći uvozni luksuzni automobil koji je kupio ove godine. Ali, to nisu jedini automobili koje Johan poseduje u svom voznom parku. Iako njegov vozni park broji čak 25 automobila najvećih proizvođača na svetu, Punvala kaže da nije mogao nikako da odoli novom "rolsiću". "Imao sam dilemu – ‘fantom’ ili ‘mejbah’. Testirao sam oba automobila u Londonu i pokazalo se da je ‘fantom’ superiorniji. Lepo izgleda, udoban je, otmen i dostiže brzine kakve pre njega nisu mogli drugi ‘rols-rojs’ modeli." Kad su shvatili kakva je situacija sa dotičnim kupcem iz Indije, menadžeri ove kompanije poslali su instruktore za obuku šestorice Punvalinih vozača. Ovlašćeni diler Rols-Rojsovih automobila za Indiju kaže da ima još dve potvrđene narudžbine za "fantom", dok menadžeri fabrike prognoziraju da će ih biti do osam u narednih 12 meseci. Nekada davno, indijske maharadže bile su čuvene po svojoj razmetljivosti, a čini se da ni nova generacija nije štedljiva i nenametljiva.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST