Novi poglavar Rimokatoličke crkve >

Jozef Racinger – papa Benedikt XVI

Vatikan je u utorak posle podne dobio novog poglavara: 265. papa postao je nemački kardinal Jozef Racinger (78), koji je izabrao duhovno ime Benedikt XVI. Nakon samo nešto više od 24 sata od trenutka kada je za sobom zabravilo vrata 115 kardinala koji čine papsko "elektorsko telo", iz dimnjaka Sikstinske kapele zavijorio se beli dim – znak da je papska rezidencija dobila novog stanara. Istovremeno, prenoseći istovetnu poruku hiljadama ljudi koji su na Trgu sv. Petra iščekivali ishod glasanja, oglasila su se i crkvena zvona.

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Jozef Racinger slovio je inače za jednog od najozbiljnijih pretendenata za naslednika harizmatskog pape Jovana Pavla Drugog. Malo ko je, međutim, očekivao da će se tako brzo, već u četvrtom krugu glasanja (jednom u ponedeljak posle podne i dva puta u utorak ujutro), praktično u prvom "punom" izbornom danu – osvojiti najmanje dve trećine glasova koliko je, po proceduri, potrebno da neko od kandidata bude izabran.

Racingerov uspon na papski tron svakako je izneverio očekivanja većine Italijana koji su se nadali da će nakon presedana sa slovenskim svetim ocem prestižna titula biti vraćena u njihov posed. Tim pre što je Racingerovu kandidaturu "osporavala" tamna mrlja iz njegove prošlosti; kao dečak on je bio član "Hitlerove mladeži" i borio se na strani nacista u Drugom svetskom ratu. Pre kraja rata dezertiro je iz nemačke armije kada su saveznici oslobodili njegov rodni grad.

Prvi Nemac u vatikanskoj svetoj stolici zastupnik je konzervativne struje u Katoličkoj crkvi i po tome je sličan svom prethodniku. Njegovo vjeruju sadržano je u iskazu da "mi krećemo prema diktatu relativizma koji ne prepoznaje ništa istinsko i koji kao najviši cilj ima lični ego i lične želje". Smatra, odnosno, da crkva može ponuditi individualnu slobodu i oslobođenje samo sa sistemom vrednosti potpuno odvojenim od sadašnjih. Zalaže se i za povećanje unutrašnje discipline u crkvenim redovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST