Gde su srpski sajtovi tu je srpski internet! Ova parafraza nekada čuvenog nacionalističkog pokliča, barem kada je o internetu reč, sasvim je benigna. Razvoj kompjuterske memorije teče takvom brzinom da se i za najalavijeg nađe dovoljno mesta, bez potrebe da ikoga protera ili izbriše. Ali, kada je reč o internet-prostoru jedne nacije ili kulture, gigabajti na kojima su se sadržaji raširili manje su bitni od linkova koji se između njih pružaju.

Mesta ka kojima se svi ti linkovi (ili barem dobar deo njih) pružaju jesu internet pretraživači, a od prošle nedelje srpski internet bogatiji je za jedan veoma ozbiljan sajt te vrste, www.pogodak.co.yu.

Po adresi se vidi da je sajt registrovan u Srbiji, iako to nije bilo neophodno, što može da govori o smislu za marketing, ali i o odgovornosti vlasnika sajta. Pogodak korene vuče od slovenačkog sajta www.najdi.si, a „rođaka" ima i u Hrvatskoj, na adresi www.pogodak.hr. (Vlasnik sva tri je slovenačka firma Noviforum.) Reč je o pretraživačima koji neodoljivo podsećaju na Gugl (čak i po dizajnu, vizuelnom i softverskom), ali imaju tendenciju da prerastu u portal za oglase i vesti. Barem je to ono što se dogodilo sa slovenačkim sajtom, a za verovati je da će istu sudbinu imati i hrvatska i srpska varijanta.

Srpski sajt u samom je povoju, ali ima već više od 4.100.000 stranica (hrvatski nešto manje od 5.000.000). Baza se svakodnevno širi, tako da ne bi bilo fer ozbiljno ga ocenjivati dok se ne uhoda, znači barem naredna dva do tri meseca. To znači da je baza sajtova na srpskom jeziku (oba pisma su podržana) još uvek manja od one na velikim svetskim pretraživačima, kao i da je odziv na Guglu (za istu temu pretraživanja) za sada aktuelniji mada neprecizniji, budući da uključuje i sadržaje koji nisu na srpskom. Zato Pogodak ima veću perspektivu, kada je o srpskom internetu reč, jer se u njegovu bazu brže i lakše ulazi (postoji formular kojim možete da prijavite sajt). Za očekivati je da će do kraja godine Pogodak biti glavno mesto za traženje sadržaja na srpskom jeziku. Lepo bi bilo da to podstakne i konkurenciju, mada je malo verovatno da bilo koji postojeći srpski pretraživač može da drži korak, a novi projekti nisu na vidiku.

Kad već govorimo o ambicijama komšija da se nametnu kao ozbiljni igrači na srpskom internetu, ne treba preskočiti ni sajt www.mojblog.co.yu koji je nastao iz hrvatskog blog.hr. Kao što i samo ime sajta kaže, ideja je da se na tom mestu okupe srpski blogeri, kad se već slični projekti u Srbiji iz raznih razloga nisu nametnuli. A primećeno je da se broj srpskih blogera na hrvatskom sajtu uvećavao.

Razlog za pisanje o ova dva nova sajta nije njihova promocija (o tome će se vlasnici već pobrinuti), već ukazivanje na činjenicu da je srpski internet prostor postao atraktivan za ulaganje. One koji bi u Srbiji profesionalno da se bave internetom to bi trebalo da okuraži. Nema potrebe za podmetanjem nogu, prostora za sve ima dovoljno, može se doći i do početnog kapitala, jedino što nedostaje jesu ideje.


 

Ispravka iz broja 745, naknadno dodata

Ohola brzopletost autora rubrike rezultirala je greškom (u broju 744). Sajt www.mojblog.co.yu vuče koren iz sajta mojblog.com, a ne iz blog.hr. Smisao priče time se ne menja, ali činjenice treba ispravno plasirati, naročito kada je reč o ljutoj konkurenciji. Izvinite, svi


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net