Vreme
VREME 740, 10. mart 2005. / MOZAIK

F1 nova sezona:
’Ajde da se trkamo

Svima koji su pozdravili promene pravila srce je na mestu – početak sezone obećava zanimljivije trke i neizvesniju borbu za titulu šampiona
Image

Bože, kako su brzo prošla četiri meseca! Kao da je juče bilo kada sam sedeo i pisao o završetku sezone koja je bila ubitačno dosadna. Iskren da budem, bilo je i malo dvoumljenja da li, što se pisanja o trkama tiče, napraviti auftakt ove godine ili ne. Ali, ne samo da sam s petka na subotu probdeo noć čekajući prve kvalifikacije za Veliku nagradu Australije, već potom nisam propustio nijedan izveštajčić, ni najmanju storiju na inim satelitskim programima, a o specijalkama u kojima su predstavljani timovi za ovu sezonu da i ne govorim.

I, onda, gledam prvi zvanični trening. Redosledom krenu prvo autsajderi, postignu neka vremena, mislim, ma nema veze, sad će prva liga, kad ono – plaha kiša padnala! Favoriti – bar po pola minuta zakašnjenja! E sad, po novim (starim), pravilima, predviđena je još jedna prilika, sutradan, sabiraće se vreme baš kao što je negda bilo, kad ono ova "deca", mislim na one koji će se ove godine trkati za titulu šampiona, nemaju pojma o čemu se radi! Voze k’o ludi! Postane mi jasno da su se stvari ove godine dramatično promenile, da samo Ron (Denis) i Frenk (Vilijams), a znao bi i pokojni Enco (Ferari) kapiraju šta se dešava. Rečju, više se niko ni ne seća Kena Tajrela i Edija Džordana (nema više rok koncerta posle trke u Silverstonu), koji pamte vreme kada su se sabirala vremena od petka i subote! Ko razume shvatiće, a i imam samo četiri ‘iljade karaktera, pa neću eksplicirati.

I onda, desi se! Đankarlo Fizikela (Reno) bude prvi na startu, jer ostali nisu mogli da nadoknade kišni gubitak od onomad, Kultard (Red Bul, ranije Jaguar) u drugom redu, iza njega Žak Vilnev (Zauber), pa potom razni, a Mihael Šumaher (Ferari) – na začelju! Ispred njega, osim (nepomenutih) autsajdera koji će potom samo smetati, Montoja i Raikonen (Meklaren-Mercedes), Barikelo...

E sad, krenu oni sa starta i – šta? Počne trkanje! Ja, stari skeptik, koji sam ranije – kad lažem kažem "Maksa Mozlija mi" – odjednom vidim da se stvari dešavaju! Jes’ da imaju samo jedan motor za dve uzastopne trke, jes’ da nema menjanja guma, ali slutim da će ova sezona biti kudikamo bolja! Jer, mladi lavovi su preticali, potvrdili se kao dobri igrači. Evo, Alonso (Reno) stigao je treći na cilj, mučio se usput i sa Vilnevom i sa Kultardom, za razliku od Montija i Kimija od kojih sam stvarno očekivao dobru zabavu, a brljali su početnički (uvijeno je to izjavio i njihov šef posle trke). Ili Rubinjo – stigao je drugi na cilj, a da nije nikoga pretekao! A Šumi? On je napravio glupost pred kraj, kad je već bilo jasno da nema šanse da bilo šta uradi po pitanju plasmana. Marko Nikolić, glumac, koji se tog jutra posle predstave vratio iz Leskovca i gledao samo kraj trke, kaže da je Šumi napravio karambol – spektakla radi. Ja mom drugaru verujem. Zašto? Pa, zato! Evo ja secujem da će Šumi napustiti formulu pre kraja ove sezone (kvota jedan prema osam miliona, ko sme?). Jer, ovo sa klincima i trkanjem postaje sve zanimljivije, kudikamo! Usput – pravi izveštaji tek slede.

Sledeća trka Formule 1 je 20. marta na stazi Sepang za Veliku nagradu Malezije.

Dušan Radulović, Radio Beograd 1