Vreme
VREME 740, 10. mart 2005. / NEDELJA

Međuvreme

Mladić

U ponedeljak uveče u ambasadama u Beogradu i u dopisništvima stranih medija vladala je vanredna situacija. Kako "Vreme" saznaje, uzbuna je nastala zbog navodne vesti da je tog popodneva u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije uhapšen – general Ratko Mladić. Nije, međutim, uhapšen Mladić, koji se u nedelju ujutro smeškao sa plakata izlepljenih po prestonici (verovatno zato što ga je izvesna fantomska organizacija "1389" predložila za načelnika Generalštaba VCSG), već mladić Pavle Andrić, beskućnik koji je te večeri policajcima i članovima obezbeđenja Predsedništva pretio da će aktivirati ručnu bombu. Zvanična priča kaže da je Andrić praktično jurio kroz park ka Predsedništvu, da je, kada mu je obezbeđenje krenulo u susret, izvadio ručnu bombu i počeo da preti kako će je aktivirati, a da je onda obezbeđenje zajedno sa policajcima koji su u međuvremenu pristigli steglo obruč oko "bombaša" i stavilo mu lisice na ruke. Za bombu se potom pobrinula Kontradiverziona ekipa. Nezvanična priča, pak, kaže da je policija zatekla Andrića kako leži na klupi u vreći za spavanje. U trenutku kada su policajci pokušali rutinski da ga legitimišu, primetili su da mu je za ruku lepljivom trakom fiksirana ručna bomba, koja je kako "Blic" saznaje – stara, zarđala i nefunkcionalna. Obe priče se završavaju tako što Andrićev motiv za boravak u parku sa bombom nije poznat, a policijski izvori kažu da njegovo prisustvo nije imalo nikakve veze sa predsednikom Republike.

Marš

Prošlog vikenda, prvi put u istoriji Sandžaka, žene su solidarno i autonomno organizovale mirovni marš i prošetale ulicama Novog Pazara noseći mirovne zastave i transparente s porukama: „Izručite ih" i „Zločin nema nacionalnost". Marš je bio upriličen povodom feminističke konferencije pod nazivom „Za mir, ženska ljudska prava, solidarnost" u organizaciji Kulturnog centra Damad iz Novog Pazara i Žena u crnom iz Beograda. Trodnevni skup podržao je i Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi SCG. Na lecima koje su aktivistkinje delile meštanima, koji, po rečima sugrađanki, baš i nisu navikli da vide žene javno angažovane u odbrani svojih (ugroženih) ženskih ljudskih prava, pisalo je „Abortus nije ubistvo" i „Nećemo da rađamo za državu, armiju, crkvu i naciju". Kako su aktivistkinje objasnile za "Vreme", ove poruke su upućene svim građanima i građankama, civilnom društvu, medijima, demokratskim partijama i institucijama u zemlji, pozivajući ih da „zajedno ne dozvolimo povratak društva u srednji vek i potonuće u klerofašistički mrak".

Jovanka

Titova udovica Jovanka Broz živi u ogromnoj kući u Bulevaru mira – u jezivim uslovima. Prema pisanju "Ilustrovane politike", u kući sve curi, nema grejanja, a korenje drveća podriva temelje. Telefon radi ponekad, u podrum se izliva fekalna kanalizacija, a para iz toplovoda izbija u dvorištu pa grejanje ne stiže do kuće. Osamdesetogodišnja Jovanka ove hladne dane provodi u kaputu, pokrivena ćebetom. U kupovinu ne ide već godinama, a hranu joj, kako kaže, donose jednom nedeljno ili mesečno. Brozova udovica, zbog uslova u kojima živi, najviše je kivna na Službu za zajedničke poslove Saveta ministara. U ovoj službi, međutim, kažu da je jedino ona nezadovoljna njihovim radom, dok su drugi korisnici prezadovoljni. S druge strane, Jovanka Broz tvrdi da joj je do sada kroz kuću prošlo šest komisija, ali da se ništa nije promenilo. Među onima od kojih je tražila pomoć nalaze se i Svetozar Marović, Mlađan Dinkić i Miroljub Labus, kome je Brozova lično uručila dva pisma koja su do sada ostala bez odgovora.

Pasoš

Vojvođanski Srbi dali su se u potragu za precima austrougarskog porekla. Naime, ambasade Mađarske i Hrvatske od pre dve godine svojim sunarodnicima izdaju lične karte i pasoše. Pojedini Srbi iz Vojvodine dosetili su se da im je možda neka prababa ili čukundeda mađarskog porekla, te da bi i oni mogli da se domognu stranog državljanstva i tako, preko reda, uđu u Evropsku uniju. Prema pisanju "Večernjih novosti", Matičnu službu Novi Sad, gde se nalazi arhiva od 1895. godine, opsedaju građani koji panično traže potvrdu da im je neki predak bio Hrvat ili Mađar. Međutim, tu postoji mala prepreka, jer obrasci koje izdaje matična služba ne sadrže uvek podatke o nacionalnosti pošto je to stvar ličnog opredeljenja. Novosađanin koji je uspeo da dođe do potvrde da mu je prababa bila Mađarica kaže da mu se deda verovatno "prevrće u grobu" jer mu je unuk otišao u Mađare, ali dodaje: "Ne odričem se ja svog srpstva. Nije važno šta piše na papiru, nego šta nosiš u srcu i kako vaspitavaš decu." No, Srbija je mala, pa pored nje u srce staje i evropska zajednica.

Srpski

Otpušteni profesori nikšićkih osnovnih i srednjih škola koji ne prihvataju preimenovanje predmeta srpski jezik u maternji, nastaviće protest posle kraće pauze. Pofesori koji već više meseci protestuju, odbijajući da prihvate odluku Saveta za opšte obrazovanje i Ministarstva prosvete o preimenovanju predmeta, naglašavaju da su pogažena njihova ljudska i profesionalna prava, kao i da su prema njima primenjene nemilosrdne sankcije jer su svi otpušteni a protiv nekih su podnete i krivične prijave. Ono što ih naročito boli jeste to što ih pojedini mediji nazivaju državnim neprijateljima, izdajnicima i klerofašistima. Uz to, oni demantuju da su opozicione političke partije osnovale novčani fond kako bi materijalno pomogle njihov protest.

Nebriga

Kalemegdanski park i tvrđava će, prema najavi Ljiljane Obradović, direktora JP Beogradska tvrđava, ove godine biti temeljno preuređivani. Kralj kapija, koja se nalazi između Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Pobednika, i kula Oružara u lošem su stanju i potrebno ih je hitno rekonstruisati i već se rade projekti. "Planiramo da ponovo otvorimo Rimski bunar i Sahat kulu, na koju je moguće popeti se i izbliza osmotriti mehanizam sata koji se nalazi na njoj", dodala je ona. Otvaranje je planirano za 16. april. "Unutrašnja Stambol kapija ima četiri uređena kazamata i plan je da se tu otvore radionice starih zanata i prodavnice suvenira. U dva kazamata kod Vojnog muzeja biće napravljena izložba fotografija pod nazivom ‘Beograd kroz vekove’, gde će biti izloženo sve, od starih gravira do slika današnje Beogradske tvrđave."

Blago

Na domaćem tržištu umetničkih dela poslednjih meseci se često pojavljuju falsifikati slika i crteža Milene Pavlović Barili. Prema rečima Jelice Milojković, direktorke fondacije "Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barili", falsifikati se nude po ceni od 100 dinara do 100 evra, a do sada je obmanut veći broj građana. Kao najnoviji primer ona navodi slučaj slike ženskog poluakta koji je nedavno kupljen u Pančevu. "Falsifikat je kupio slikar i, obradovan nabavkom 'vrednog dela' naše velike umetnice, obavestio i nas. Naprosto ne mogu da verujem da slikar može da nasedne na takav lopovluk", izjavila je gospođa Milojković.

Ona je upozorila potencijalne kupce da ne nasedaju na jeftine kupovine i pozvala ih da se obrate njenoj instituciji. "Mi u Fondaciji imamo sjajnu dokumentaciju, od prvog Mileninog poteza, kad je imala samo dve godine, do poslednjih radova nastalih u Americi." Istovremeno, Srbija je u poslednje vreme postala jedna od važnijih tranzitnih zemalja za šverc kulturnoistorijskog blaga. Kako objašnjava Vesna Radić, viši kustos u kabinetu za numizmatiku Narodnog muzeja, nakit i novčići iz starog i srednjeg veka krijumčare se u zemlje zapadne Evrope i to pogotovo najvredniji primerci, jer je kupovna moć domaćih kolekcionara vrlo mala.

Autonomija

Skupština AP Vojvodine je na vanrednoj sednici u ponedeljak usvojila dva amandmana na Predlog zakona o visokom obrazovanju koje će uputiti Skupštini Srbije. Prvim amandmanom se zahteva da se bar jedan član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje bira na predlog organa AP Vojvodine, a drugim da se u novom zakonu održe nadležnosti Pokrajine koje su utvrđene omnibus zakonom usvojenim pre dve godine. "Vojvodina traži samo da se poštuju njene nadležnosti utvrđene omnibus zakonom, a ne da nas stalno traumatizuju predlozi koji stižu iz pojedinih ministarstvava", izjavio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Protiv amandmana su ustali poslanici SRS-a, kojima je zasmetalo to što amandmani Vojvodinu stavljaju u "nelogičan, partnerski odnos sa Srbijom". Na konferenciji pravnih fakulteta Srbije održanoj u subotu u Novom Sadu zatraženo je povlačenje zakona iz skupštinske procedure zbog ukidanja autonomije fakulteta koja je njime predviđena, što je u saopštenju upućenom medijima ocenjeno kao nedopustivo. Još je zatraženo da se zakon donese po redovnom, a ne po hitnom postupku, te da bude predmet nove javne rasprave.

Novi zakon trebalo bi da bude donesen u godini kada se obeležava stogodišnjica prvog srpskog zakona o univerzitetu.

Ministar

Prošlog petka, dan uoči subote, najavljeno da će najpopularniji ministar, pa ko nego Velja Ilić, skoro celodnevno boraviti u Kolubarskom okrugu. Ministar prvo stig'o, baš negde iza podneva, u termoelektranu Kolubara B u Kaleniću kod Uba. Prisutni ga pozdravili kao domaćina, i zaželeli da bude još češći gost, a Domaćin, odlično ministarski podašišan, sa veliku kravatu i sitne aplikacije, naravno u drugoj boji, koje su podržavale čvor i ostale njene delove, odma' preš'o na stvar: da se upozna sa velikim i neodložnim problemima. Upoznat da je u elektranu uloženo 400 miliona dolara, a da je potrebno još 540 miliona evra da se pokrene, ministar odma’ preš'o na autoput, jer to je šansa za sve, autoput ima sve da usisa. Imao još dobrih vesti, obilaznica oko Beograda je gotova stvar, flota JAT-a se definitivno zanavlja, mnoge banke u svetu 'oće da ulažu, samo za puteve, u ovoj godini, bez autoputa, bez obilaznice, obezbeđeno 330 miliona evra, izraelski izvođači za sve radove u Srbiji imaju garancije svoje vlade, za sve gubitke im garantuje njihova vlada. Ali, ključ je autoput, ispod će proći optički kablovi, sve od instalacija, naftovod, jer tako se u svetu radi. I elektrana bi mogla da se završi, samo da se to definiše i napravi dobar sastanak u Vladi, pa njemu su i za autoput rekli, nema pojma, a elaborat mu svuda proš'o, zato samo malo to da prouči, da brzo uđu u pos'o, pa on nijednu investiciju nije promašio.

I baš kad je preš'o na to da koridor autoputa treba obeležiti, da seljaci ne bi naknadno sadili šljive i jabuke, njegov NS poslanik Milorad Belić, još otličnije i tazije podašišan, informisa da ministar neće moći da ispoštuje najavljeni program posete jer ima neodložan sastanak kod premijera. Tako stigoše tek da ministru pokažu teren za buduću regionalnu deponiju, gde ministar reče da će stvar da ubrza. Onda se, čak, omaši, po protokolu, Kratak razgovor sa Opštinskim odborom Nove Srbije Ub, razgovor sa rukovodstvom opštine, a ministar po'ita do železničke stanice u Valjevu, gde se sreo sa svojim direktorom železnice Šarovićem, i prodiskutov'o na pružne teme. Onda otišo u Beograd, kod Koštunice, gde su svi informisani da je Bogoljub svoj deo Mobtela, a vele i još, prod'o Rusima. I stig’o ministar opet da po'ita u Valjevo, gde je na lokalnoj Vujić televiziji nastavio o svojim investicijama. I rek'o da će opet doći, da dovrši posetu, da i ostalo dovrši, jer toga, za dovršavanje, uvek ima.