Saša Stojanović >

Tragična zabluda

"Dva miliona evra podrške"; "Vreme" br.737

Sa nemalim čuđenjem smo, u članku "Dva miliona evra podrške", pročitali da je Radio 016 iz Leskovca nešto što bi trebalo da pomogne "jačanju elektronskih medija na jugu Srbije". Verujući da je izbor ostalih medija, kojima su odobrena sredstva za realizaciju programa, zasnovan na dobroj proceni Medija centra Beograd, mislimo da je izbor pomenute lokalne stanice više nego tragičan. Iz sledećih razloga:

1. Radio 016 je radio-stanica sa neznatnim medijskim uticajem i u Leskovcu, a kamoli na jugu Srbije. Odakle Medija centru Beograd, uopšte, ideja da ovakva lokalna stanica može uticati na "jačanje elektronskih medija na jugu Srbije?" Da li je izvršena prethodna provera slušanosti i, ako jeste, ko je sačinio analizu?

2. Radio 016 ima samo dva stalno zaposlena: tonca i sekretaricu. Vlasnik radija je osoba bez formalnog obrazovanja potrebnog za vođenje bilo kakvog projekta sem projekta pisanja projekta i jačanja lične i porodične finansijske situacije. Na osnovu čega je ovakvoj radio-stanici poveren tako odgovoran projekat kao što je "jačanje medija"? Nepostojeće obrazovanje izvođača projektnih radova ili nepostojeći kriterijumi donatora?

3. Pretpostavlja se da ovakav vid podrške jeste pomoć, pre svega, nezavisnim medijima. Nažalost, i tu postoji problem: Radio 016 je na sisi lokalne vlasti od koje prima ogromne pare, mesečno, ali ne da bi informisao, jer nema svoj informativni program, već da bi ćutao o katastrofalnoj situaciji u opštini Leskovac. Da li su Medija centar i EAR znali za ovakvu "nezavisnost"?

4. Da li Medija centar Beograd sakriva od građana Leskovca, i čitalaca "Vremena", koliki je ukupan iznos dodeljen ovoj lokalnoj stanici? Očekujemo da pročitamo iznos, ali i imena eksperata koji će sprovoditi ovaj program. Takođe, očekujemo i potpun finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima. To je najmanje što može da zahteva svako ko poznaje Jugoslava Tomića, vlasnika stanice, i njegovu "nezavisnu" poziciju u odnosu na lokalnu vlast.

5. Kako će Medija centar Beograd, ubuduće, uspeti da opravda svoj angažman pred tako ozbiljnim donatorom kao što je Evropska agencija za rekonstrukciju? Davanjem para radio-stanici sa dva upošljenika i stalnom mesečnom apanažom od strane lokalne vlasti? Ili momentalnim prekidom ove farse od projekta?

Pred Radiom 016 je težak zadatak: "jačati medije na jugu Srbije", po osnovu projekta EAR – a i Medija centra, i rečito ćutati o kataklizmičnom stanju u Leskovcu, po nalogu lokalne vlasti. U isto vreme.

Medija centar Beograd je u mnogo težoj poziciji: da pokuša da nas ubedi da je i to moguće.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST