Dejan Ilić >

Tri pitanja

"Odgovor Gojku Tešiću"; "Vreme" br. 737

Ne umem da učestvujem u ovoj raspravi na način na koji to čine Gojko Tešić i Dragoljub Žarković. U svom reagovanju napisao sam da je Narodna knjiga kao suizdavač objavila knjigu Gvozdeni rov i iz toga izvukao nekoliko zaključaka. Nijedan od tih zaključaka nije nategnut. 'Bogaćenje' nisam pominjao ja nego Tešić, istina u nejasnom kontekstu, pa nisam razumeo na koga je zapravo mislio. Odgovori koje sam dobio mogu se sažeti i na sledeći način.

Gojko Tešić: S Gvozdenim rovom nemam nikakve veze jer sam ja Žarkovićev prijatelj.

Dragoljub Žarković: Tešić s tom knjigom nema nikakve veze jer on ima povišenu moralnu temperaturu 39 sa 1.

Ne znam šta da radim s ovakvim argumentima. Niti se razumem u geološke i hemijske procese erozije, odnosno korozije. Znam, međutim, to da sam svojim reagovanjima postavio sledeća pitanja:

1. Da li je prihvatljivo da delo osobe optužene za ubistvo premijera Srbije objavi kuća koja, prema istupanjima njenih urednika, pretenduje na to da bude najugledniji srpski izdavač?

2. Kako treba da postupi član Demokratske stranke, zadužen za definisanje nacionalne kulturne politike, u vezi s objavljivanjem Gvozdenog rova, posebno ako se ispostavi da je tu knjigu objavila kuća za koju on radi kao urednik?

3. Ako Narodna knjiga bude suizdavač najavljenih novih knjiga autora Gvozdenog rova, šta će u vezi s tim učiniti urednički tim snova Narodne knjige?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST