Politička telefonija (6) >

Pakovanje Mobtela

Kako "Vreme" saznaje, nezvanično ali iz izvora dostojnog poverenja, BK Grupa je Arbitražnom veću ciriške privredne komore do sada priložila dokumentaciju kojom može dokazati svega 33 odsto vlasničkih prava po osnovu ulaganja

Čim je u martu ove godine preuzeo funkciju ministra za kapitalne investicije u Vladi Srbije, Velimir Ilić je najavio da će država uskoro prodati svoj deo Mobtela. To je tokom godine ponovio više puta, a poslednji put prošle nedelje kad je precizirao i termin – januar iduće godine, kada bi trebalo da bude raspisan tender. Kao razlog žurbe naveo je da je raspisivanje tendera za prodaju većinskog paketa akcija kompanije Mobtel obaveza prema novom zakonu o telekomunikacijama, koji doduše tek treba da se usvoji, kako država više ne bi bila monopolista u telekomunikacijama. Navodno, mnogo je interesenata za ovu transakciju među kojima i osam najvećih svetskih kompanija u toj oblasti – od Vodafona i Dojče telekoma do austrijskog Mobilkoma. Ne bi ovome zamerke bilo, samo kad bi se najzad saznalo koliki je taj većinski paket i u čijem je vlasništvu.

NEMA DILEMA: Međuresorna vladina komisija, osnovana da bi utvrdila vlasničke odnose u ovoj kompaniji, posle višemesečnog analiziranja dokumentacije ustanovila je da udeo BK Trejda iznosi nešto više od 42 odsto. Po usvajanju izveštaja ove komisije, vlada je imenovala novu, sastavljenu od predstavnika Ministarstva privrede, Ministarstva za kapitalne investicije, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i generalnog direktora JP PTT-a sa zadatkom da se u direktnim pregovorima sa predstavnicima BK Trejda nagode šta je čije e da bi se najzad pristupilo prodaji. Od jula ove godine, kada je ova komisija osnovana, međutim, o toku pregovora do danas se ništa zvanično nije čulo.

Bogoljub Karić je potvrdio da se pregovori vode i da za njega dileme nema kad su u pitanju vlasnički odnosi: "Pregovori su u toku i BK Grupa je prihvatila predlog vlade da se stranom partneru ponudi 58 odsto akcija kompanije Mobtel, i to 49 odsto JP PTT-a Srbija i 9 odsto akcija BK Grupe." Iskazao je očekivanje da će se vrlo brzo postići konačan sporazum, da će se raspisati tender i Mobtel naći stranog partnera. Dodao je da je "to u interesu svih nas, jer cena Mobtela pada kako prolazi vreme", kao i da je "sve moglo biti završeno još u maju ove godine, kada je ministar Ilić pokrenuo ovo pitanje".

Po onome što je ministar Ilić nedavno rekao, ni za njega nema dileme šta je čije, "država će sigurno dobiti svoj deo od 58 procenata, koliko je vladina komisija utvrdila da joj pripada" i od toga odstupanja nema: "Ne može država da popusti, već očekujemo da to učini druga strana. Ljudi iz BK Grupe i sam vlasnik Bogoljub Karić vrlo su tolerantni i imaju volju da reše taj problem", objasnio je. Jedno je, dakle, sigurno: na prodaju će biti ponuđeno 58 odsto akcija.

IMA DILEMA: Služba za odnose s javnošću kompanije Mobtel izvestila je nedavno javnost da je u nezavisnom londonskom ekonomskom magazinu "Finance Central Europe", koji analizira poslovanje kompanija, banaka i osiguravajućih društava na području centralne i istočne Evrope od 2001. godine, objavljen podatak da je Mobtel ove godine ostvario najveći bruto prihod u SCG. Po ovom magazinu, s ponosom ističu u Mobtelu, kompanija zauzima dvanaesto mesto po bruto dobiti i dvadeset peto po vrednosti kapitala u jugoistočnoj Evropi.

Iako je suvlasnik najuspešnije kompanije u SCG, na račun Javnog preduzeća PTT od osnivanja Mobtela do danas nije uplaćen ni dinar dividende. S druge strane, Mobtelu konkurentska firma na ovom tržištu, Telekom Srbije, čiji je većinski vlasnik JP PTT, s manjim brojem pretplatnika i više desetina puta više zaposlenih, ove godine će svojim akcionarima, kako je zvanično objavljeno, isplatiti 50 miliona evra dividendi. Po tome se može zaključiti, uprkos zdravom razumu, da je državni kapital efikasniji od privatnog.

Direktor republičke poreske uprave Vladimir Ilić kaže da nije tajna kako je to moguće. Po njemu, novac se sa računa Mobtela koji sve ove godine uspešno posluje – ali bez Nadzornog odbora, čiji je prevashodni zadatak da kontroliše puteve novca, prebacuje na povezane firme koje su vlasništvo porodice Karić, kroz razne forme usluga koje te kompanije pružaju Mobtelu. Jedan deo tog novca kasnije se transferiše u inostranstvo, a drugi se koristi za isplaćivanje, kako je rekao, enormnih zarada i autorskih honorara uglavnom članovima porodice. "To su brojke od kojih građanima Srbije može da se zavrti u glavi", kaže Vladimir Ilić. Prema nekim procenama do sada je na razne načine iz Mobtela "izneseno" oko milijardu evra, koliko otprilike vredi cela kompanija.

Tihomir Živanović, član Međuresorne komisije koji nije hteo da potpiše izveštaj "zbog obilja netačnosti i proizvoljnosti", osporio je zaključak da je vlasnički udeo BK Trejda 42 odsto uz tvrdnju da on može biti najviše 30 odsto. Štaviše, na konferenciji za novinare na kojoj je obrazlagao svoje neslaganje s nalazima komisije, izjavio je da bi udeo BK Trejda mogao biti i nula odsto, ako se ne bi uzelo u obzir samo ko je šta u zajedničko preduzeće uneo već i ko je šta izneo.

Prema aneksu osnivačkog ugovora, za određivanje vlasničkog udela nadležno je isključivo Arbitražno veće ciriške privredne komore, kome se pre više od godinu dana obratio BK Trejd sa zahtevom da potvrdi ono što u osnivačkom ugovoru piše. Kakva će biti presuda, videće se sredinom iduće godine, kada bi, prema procenama upućenih, proces mogao da se završi. Do sada je održano nekoliko pripremnih ročišta, a krajnji rok za dokumentovanje vlasničkih prava istekao je 21. novembra. Kako "Vreme" saznaje, doduše nezvanično ali iz izvora dostojnog poverenja, BK Grupa je do sada priložila dokumentaciju kojom može dokazati svega 33 odsto vlasničkih prava po osnovu ulaganja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST