Lokalna samouprava >

Javna etika

Zašto je važno usvajanje Etičkog kodeksa ponašanja za lokalne funkcionere

U Centru "Sava" je prošle nedelje održana dvodnevna 34. skupština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Nacionalna konferencija o etičkim standardima za predstavnike lokalne vlasti na kojoj se okupilo 405 predstavnika lokalne vlasti iz 135 opština i gradova širom Srbije. U radu skupštine učestvovali su visoki predstavnici državnih organa, visoki predstavnici strane diplomatije i regionalnih organizacija, gosti iz inostranstva, predstavnici medija i donatori koji su izložili svoje programe razvoja lokalne samouprave. U prvom delu konferencije raspravljalo se o reformi lokalne samouprave, dok je drugog dana na okruglom stolu usvojen Etički kodeks ponašanja lokalnih funkcionera i predstavljen Pravilnik ponašanja zaposlenih u organima lokalne samouprave.

POVRAĆAJ IMOVINE I FINANSIRANjE: Na temu "Reforma lokalne samouprave – korak ka decentralizaciji" učesnici konferencije razgovarali su o povraćaju imovine lokalnim vlastima, reformi finansiranja lokalne samouprave u Srbiji i instituciji ombudsmana. Tim povodom učesnicima skupa najpre se obratio Bojan Stanojević, gradski menadžer, koji je u ime Beograda izrazio razočaranje ovogodišnjim budžetom određenim za prestonicu od strane Ministarstva finansija. "Taj budžet će biti nominalno manji za deset odsto u odnosu na prošlu godinu kada uzmete u obzir stepen inflacije koji će ove godine biti negde između deset i dvanaest odsto po zvaničnim podacima. I upravo je zbog toga potrebno da se razrade odgovarajući mehanizmi kako politička volja ili nevolja različitih nivoa vlasti ne bi bila razlog za određivanje okvira budžeta u pojedinim opštinama. To bi bilo isto kao kada bismo mi sada u Beogradu, zbog toga što su u Zemunu radikali na vlasti, odlučili da radikalima zakinemo budžet i da odredimo opštini Zemun budžet koji će biti manji nego što je bio prošle godine. Naravno, mi to nećemo da radimo jer smatramo da je lokalna vlast mnogo više bavljenje svakodnevnim problemima građana nego politikom."

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, rekao je da je predsedništvo SKGO-a formulisalo inicijativu za donošenje zakona o uspostavljanju imovine lokalne samouprave kojim bi opštine i gradovi trebalo da steknu pravo svojine na imovini koju sada koriste. "Do danas je ovu inicijativu potpisalo 105 predsednika opština i gradonačelnika, a uputili smo je i svim zainteresovanim državnim organima." Stevanović je konstatovao da se finansijski položaj gradova i opština znatno poboljšao u periodu nakon 2000. godine, ali da je neophodno pravilno urediti sistem finansiranja lokalne samouprave, što je formulisano u stavovima o finansiranju SKGO-a. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Zoran Lončar naglasio je da je razvoj i jačanje lokalne samouprave prioritet, kao i da je usvojena strategija decentralizacije (institucionalna i fiskalna) lokalne samouprave, koja ne može biti izvršena bez povratka imovine lokalnoj samoupravi.

Potom je govorio Mlađan Dinkić, ministar finansija, koji je pred okupljenima u Centru "Sava" govorio o fiskalnoj decentralizaciji i najavio da će Vlada Srbije u naredne dve godine sprovesti reformu državne samouprave. Dinkić je rekao da više nadležnosti podrazumeva više sredstava, ali i znatno veću odgovornost. "Kriterijum za decentralizaciju mora biti štednja na svim nivoima, pa i na lokalu", rekao je ministar naglasivši da transferi novca iz republičkog budžeta moraju biti sve manji. Najavio je da srpska vlada planira da sledeće godine smanji administraciju za deset odsto. U nastavku rada ove dvodnevne konferencije okupljenima su se obratili visoki strani gosti: Majkl Polt, ambasador SAD, Hans Ula Urstad, ambasador Kraljevine Norveške, Lars Joran Englfeld, ambasador Kraljevine Švedske, predstavnici Francuske, Poljske, Nemačke i mnogi drugi učesnici. Predstavljen je i Nacrt zakona o imovini lokalne samouprave koji je sačinio PALGO centar, a zatim je T.O.J. Likardi, ombudsman grada Haga, govorila o ulozi ove institucije na lokalnom nivou.

JAVNA ETIKA: Nacionalna konferencija o etičkim standardima za predstavnike lokalnih vlasti počela je obraćanjem Borisa Tadića, predsednika Srbije, koji je govorio o "reformama sa ljudskim licem" naglašavajući da lokalna samouprava mora da se unapredi, da postane pravi servis u službi građana: "Važno je ne ostaviti građane bez odgovora... arogancija i netrpeljivost moraju da se izmeste iz uobičajenog ponašanja." Predsednik Srbije je govorio i o lokalpatriotizmu ("vrsta zdrave konkurencije, uvek je dobra, podiže standarde"), naglašavajući da bez određenog nivoa identifikacije građana na lokalu i šire nije moguće obnoviti društvo. "U XXI veku niko ne treba da se trudi da dođe na vlast. Više nije moderno vladati, već upravljati sistemom. Ja sam upravljač, a ne vladar", zaključio je Tadić. Predrag Marković, predsednik Narodne Skupštine Srbije, govorio je o (ne)poverenju građana u institucije sistema i neophodnosti da se uspostave jasna pravila na svim nivoima vlasti, povezivanju gradova i njihovom približavanju EU-u. Visoki strani zvaničnici – Adriano Martins, šef centra Evropske agencije za rekonstruciju u SCG, Javuz Mildon, predsednik Veća regiona Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, Mauricio Masari, šef misije OEBS-a u SCG i Rastislav Vrbenski, UNDP – govorili su o značaju lokalne samouprave i edukaciji odbornika u skupštinama gradova i opština.

Potom je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO-a, u uvodnom izlaganju govorio o projektu "Nacionalna kampanja za usvajanje kodeksa ponašanja funkcionera lokalnih vlasti u Srbiji", a zatim dao reč partnerima na projektu – Jadranki Jelinčić, Fond za otvoreno društvo, Kitu Simonsu, USAID i Bernhardu Lamersu, Fondacija "Konrad Adenauer". Usledila je rasprava o tekstu Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera (o čemu je "Vreme" opširno pisalo) u kojoj su učestvovali Bratislav Đokić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opštinski funkcioneri, predstavnici medija i drugi.

Svečano je usvojen Etički kodeks ponašanja lokalnih funkcionera, koji će biti upućen na usvajanje svim skupštinama opština u Srbiji. "Danas se ne završava priča o etičnosti, cilj je promena mentalnog sklopa – da se vlast vrši u javnom interesu", rekao je Slađan Radovanović, jedan od promotera kampanje. Kampanja će trajati do juna 2005. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST